[+] stały adres ip - błąd (dwa adresy ip dla jednej karty)
[+] stały adres ip - błąd (dwa adresy ip dla jednej karty)
Witam,
zmieniłem mój plik /etc/network/interfaces żeby mieć stały adres ip
mój bookworm zaczął wyświetlać dwa adresy ip, jeden z dhcp i jeden stały adres (przy bootowaniu pojawiał się na czerwono jakiś błąd związany z siecią)
poczytałem trochę i w rezultacie usunąłem connman i jest ok (pozostał stały adres)
ale to nie jest rozwiązanie, chciałbym mieć connman
Czy wiecie co mogę zrobić?
zmieniłem mój plik /etc/network/interfaces żeby mieć stały adres ip
mój bookworm zaczął wyświetlać dwa adresy ip, jeden z dhcp i jeden stały adres (przy bootowaniu pojawiał się na czerwono jakiś błąd związany z siecią)
poczytałem trochę i w rezultacie usunąłem connman i jest ok (pozostał stały adres)
ale to nie jest rozwiązanie, chciałbym mieć connman
Czy wiecie co mogę zrobić?
Re: stały adres ip - błąd (dwa adresy ip dla jednej karty)
To przywróć connman i zdefiniuj sobie za jego pomocą stałe IP lub powiąż MAC ze stałym IP na serwerze DHCP.
Nie grzeb w plikach /etc/network bo w obecnych Debianach zarządzają tym oddzielne programy więc najpierw je o tym poinformuj.
https://wiki.debian.org/NetworkManager# ... Management
Swoją drogą connman i bookworm, czegoś nie wiem?
Nie grzeb w plikach /etc/network bo w obecnych Debianach zarządzają tym oddzielne programy więc najpierw je o tym poinformuj.
https://wiki.debian.org/NetworkManager# ... Management
Swoją drogą connman i bookworm, czegoś nie wiem?
Jak masz dwa ip przypisane do jednego interface. Może jakiś alias jest zrobiony do interfejsu/urządzenia?
Czy masz zainstalowany jakis graficzny network manager?
Czy działa systemd Networkd ?
https://wiki.debian.org/SystemdNetworkd
pokaz co pokazuje polecenie
Co masz w pliku /etc/network/interfaces?
Możliwe , że jeden mechanim konfiguracji dubluje kolejny/ jeden robi to samo co kolejny. Jeden dubluje ustawienie drugiego.
Jeśli chcesz zarzadzac wszystko tylko przez connman musisz powyłączać wszystkie inne mechanizmy podnoszenia interfejsu
Czy masz zainstalowany jakis graficzny network manager?
Czy działa systemd Networkd ?
https://wiki.debian.org/SystemdNetworkd
pokaz co pokazuje polecenie
Kod: Zaznacz cały
ip a
Możliwe , że jeden mechanim konfiguracji dubluje kolejny/ jeden robi to samo co kolejny. Jeden dubluje ustawienie drugiego.
Jeśli chcesz zarzadzac wszystko tylko przez connman musisz powyłączać wszystkie inne mechanizmy podnoszenia interfejsu
na drugim komputerze zainstalowałem debiana12 z interfejsem lxqt. Znowu był problem z siecią (podczas instalacji komputer połączył się z serwerem), po uruchomieniu komputera był adres ip w mojej sieci lokalnej przez dhcp i drugi adres 169.xxx. Nie było połączenia z siecią (ping, przeglądarka). Po odinstalowaniu conmana jest ok. O co chodzi?
a i kiedy uruchamiałem conmana było widać że karta wifi jest włączona (dioda od wifi paliła się na komputerze) ale nie widać było w conmanie żadnej sieci
Adresy DNS skonfigurowane?
Brama skonfigurowana?
Maska sieci dobrze skonfigurowana?
Brama skonfigurowana?
Maska sieci dobrze skonfigurowana?
nie wiem po co uparłeś się na tego conmana. Może z niego trzeba zrezygnować. Kilka postów wyżej poinstruowałem Cie co zrobić. Oczywiście nawet nie podjąłeś próby. Nie będe sie ciągle powtarzał pisaniem tego samego, bo za jakis czas znów będziesz pytał o to samo i znów bede musiał pisać.
na razie działam bez conmana i jest OK (może powinienem wcześniej powiedzieć że Debian jest zainstalowany na virtualboxie
w jakim celu stosujesz conman? Dla własnego widziMisie czy jest to czymś wymuszone? Jeśli nie jest wymuszone to nie ma sensu forsować tego rozwiązania, tylko skupić się na rozwiązaniach defult z systemu, które działają doskonale