problem z polskimi znakami

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
adamap

problem z polskimi znakami

Post autor: adamap »

Witam serdecznie mam dość duży problem, zainstalowałem debiana i fluxboxa i nie mam polskich znaków w menu fluxbox - wiem że są przypadki w których zamiast polskich znaków nie ma nic, są puste znaki. U mnie natomiast to chyba problem z kodowaniem - występują takie literki jak L z kreska nad litera czy kwadraty jakies itd.. Probowalem zrobic to zgodnie z FAQ spolszczenie etch ale no nie bardzo to dalo;/ juz nie wiem co mam konfigurowac i jak zeby miec polskie znaki w konsoli, w menu i by nie znikaly mi w menu poslkie znaki i wzamiam by sie nie pojawialy puste miejsca;/
Awatar użytkownika
rmika
Beginner

Post autor: rmika »

Wpisz w konsoli

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure locales
Tam możesz ustawić kodowanie, a jak chcesz mieć polskie znaki w menu FluxBox to zrób upgrade FluxBox i wybierz odpowiedni styl z listy (ja akurat używam Lemon... i mam w pełni polskie znaki nawet w menu)
cronos

Post autor: cronos »

rmika pisze:to zrób upgrade FluxBox i wybierz odpowiedni styl z listy (ja akurat używam Lemon... i mam w pełni polskie znaki nawet w menu)
mozesz napisac jak to dokladnie zrobic :D bo ja jestem zielony z fluxboxa, a wlasnie go zainstalowalem coby go poznac troche
pzdr
Zarov
Beginner

Post autor: Zarov »

Gość

Post autor: Gość »

Ten link to jest o kij roztrzaskać :P

A teraz do sedna ...
Otwórz jakimkolwiek edytorem plik ~/.fluxbox/menu
... zależnie od tego jakie kodowanie masz ustawione dopisz je w drugiej linii tego pliku - zaraz po linii :

[begin]  jakiś napis {}
czyli dla Unikodu będzie to wyglądało tak :

[begin]  jakiś napis {}
   [encoding] {UTF-8}
... dla ISO :

[begin]  jakiś napis {}
   [encoding] {ISO-8859-2}
Pozdrawiam
cronos

qrcze zaden sposob mi nie dziala;/ ani zmiana stylu, ani dodanie kodowania do pliku 'menu'...ma ktos jeszcze jakies pomysly?
Gość

Post autor: Gość »

Sprawdź w używanym stylu czy czcionka dla menu jest odpowiednia - obsługująca kodowanie, którego wymagasz.

Pozdrawiam
cronos

no wlasnie zaraz po tym jak napisalem ten post przyszedl mi do glowy ten pomysl;] heh ludzka glupota bywa zaskakujaca :D
dzieki za pomoc
pozdrawiam
ODPOWIEDZ