PyGPT - asystent AI

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
wingcom

PyGPT - asystent AI

Post autor: wingcom »

Cześć!
Czy ktoś z Was słyszał kiedyś o PyGPT? To osobisty asystent SI. Ma otwarty kod i można go zainstalować m.in. przy pomocy Snapa.
Wygląda bardzo interesująco, ale zastanawiam się, jak z bezpieczeństwem takiego softu?
Mamy tutaj 2 wymiary:
1. Bezpieczeństwo samego softu
2. Bezpieczeństwo związane z integracją z zewnętrznymi softami, jak np. OpenAI (API) lub Google (Gemini) etc.

Pierwszy temat widzę tak, że to otwarty kod, więc i ryzyko mniejsze, że coś tam jest nie tak. Oczywiście nie jest pewnie równe zeru, bo i twórcy mogli popełnić jakieś błędy, co może sprawić, że soft będzie miał luki bezpieczeństwa. Możemy też (patrząc obiektywnie) zastanawiać się nad szczerością intencji twórców (abstrahując od softu - bo to temat uniwersalny i zawsze aktualny).

Drugi temat to integracja z choćby OpenAI. Temat SI jest już dość wszechobecny. Ja nie jestem fanem tego typu rozwiązań, bo wolę korzystać z własnej głowy, ale chcę nieco przesunąć tę granicę w kierunku złotego środka (stąd pytanie o PyGPT).
O ile zakładam, że twórcy PyGPT zadbali po swojej stronie o bezpieczeństwo danych na tyle, na ile mogli, zastanawiam się, jak to właściwie jest z tym OpenAI? Czy to jest tak, że te dane są u nich przechowywane, nawet jeśli korzystamy z API? Co z trenowaniem ich algorytmów naszymi prywatnymi danymi? Ja to bym sobie życzył tego, żeby to działało tak, że jeśli płacę za API to dostaję odpowiedź i moje dane zostają moje, bo w końcu zapłaciłem za "usługę". Aczkolwiek wydaje mi się, że tutaj jesteśmy na łasce i niełasce takich firm, bo koniec końców nie mamy pewności, co z takimi danymi się dalej stanie.
Ma ktoś jakieś doświadczenie / wiedzę w tej kwestii i mógłby się nieco wypowiedzieć?

Dzięki i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Re: PyGPT - asystent AI

Post autor: LordRuthwen »

Oczywiście, brak trenowania algorytmów danymi użytkowników masz dopiero od subskrypcji typu team.
Zawsze możesz postawić sobie swoją instancję :)
ODPOWIEDZ