Kilka pytań dotyczących serwera

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
iraz75

Kilka pytań dotyczących serwera

Post autor: iraz75 »

Witam Was Wszystkich i dziękuję za przyjęcie do społeczności. Mam parę pytań.
Otóż postanowiłem postawić sobie serwer na swoje duperele jak zdjęcia, filmiki które montowałem itd, ogólnie jako magazyn danych bez "wyjścia na miasto". Jako bazę użyłem HP Elite Desk 800 G1, Intel i5 z 8 GB ram i dyskiem SSD 120 GB. Zainstalowałem na nim Debian 12 jako serwer SSH bez środowiska graficznego. Dokupiłem dysk 4 TB na początek Synology który okazał się Western Digital ale ma 5 lat gwarancji. Za pomocą Cockpit utworzyłem na nim partycję GPT i później podzieliłem na 4 partycje Magazyn 1, Magazyn 2 itd. Wszystkie dane przez Sambę albo Midnight Commander lądują na właściwym dysku czyli tym 4 TB.
Obrazek

Według porad zamontowałem wszystko w Cockpicie w katalogu Media choć powinienem w Mnt jak podawano gdzieś indziej. Punkt montowania podałem bez sda/dev czy to jest wykonane prawidłowo?
Druga sprawa, to chcę dołożyć drugi dysk pod raid, tak aby móc mieć możliwość tworzenia lustrzanego odbicia. Chciałbym podłączyć te 2 dyski do karty z kontrolerem SATA 3.0 pod PCI ex16 albo PCI 2.0. Pytanie, czy RAID jest zaimplementowany do płyty głównej, jeśli tak jak to sprawdzić? Znalazłem polecenie i nie wiem czy mam tam RAID5 i resztę które się wyświetliły?
Obrazek
Czy jak kupię kontroler do dysków SATA to czy jest on z RAID-em? Czytałem artykuły że w RAID jest wyposażana płyta główna. Wiem też o sprzętowym RAID 0 ale on nie chroni w razie utraty danych.
Z Linuxem przygodę zacząłem jakieś 1.5 roku temu a na temat serwerów wiem że istnieją i do czego służą, są to moje początki w tym temacie.
Kolejne pytanie, czy to prawda żeby bezpiecznie łączyć się z serwerem z zewnątrz konieczne jest wykupienie domeny? Znajomi mówili mi o zewnętrznym IP co Vectra nie oferuje indywidualnym klientom.
Głównym moim systemem na lapku jest Debian 12, po przesiadce z Minta i Nobary.
Z góry dziękuję z pomoc i proszę o wyrozumiałość jeśli coś jest nieczytelnie sformułowane.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Re: Kilka pytań dotyczących serwera

Post autor: Yampress »

https://nano.komputronik.pl/n/raid-rodz ... tosowanie/

Sambę chcesz wypuszczać na świat? Czy inne usługi?
Ja
iraz75

Chciałem na przykład z telefonu wysyłać pliki na serwer kiedy znajduję się poza domem
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

To się trochę kłóci z przyjętym założeniem "ogólnie jako magazyn danych bez "wyjścia na miasto""
iraz75

Dziękuję za pomoc wszystkim. Sprawę z raid już mam wyjaśnioną. Temat można zamknąć.
Ostatnio zmieniony 12 listopada 2024, 10:19 przez iraz75, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany