Intel vs AMD
Nie wiem czy AMD daje "gorszy" krzem na swoje proce. Ale duze monokrysztaly robi sie lepsze i gorsze, a od samej struktury zalezy jak sie tez bedzie rozprowadzac cieplo. (elektrony maja swobodniejszy przeplyw, wiec potrzeba mniej mocy, mniej mocy- mniej wydzielanego ciepla =] . No i sam krzem ma dodawne domieszki innych pierwiastkow, zeby ich atomy osiadly w wezlach struktury krystalicznej. A to juz sa firmowe tajemnice ile i jak je dodac =]
@kamilq:
1) Nie "Gh" Ale "GHz" - takie male czepianie sie..
2) Tez mialem Celerona i XP go zjadl na sniadanie
3) Nie "core 2 Qude" Ale "Core 2 Quad" -> jakbym dal ponad 2000zl za procesor to bym wiedzial jak sie nazywa, pomijam ze wydanie tyle kasy jest raczej idiotyzmem tymbardziej ze malo aplikacji obsluguje dobrze 2 rdzenie a co dopiero 4.
4) Santa Rosa jest to nazwa platformy Centrino czwartej generacji oparta na chipsecie 965, ktorej glowna zaleta jest 800 MHz FSB, a o 8 rdzeniowcach cisza.
5) AMD robi tanie bo produkcje maja troszke tansza i maja mniejsza marże - jak myslisz dlaczego AMD praktycznie zawsze jest do tylu z nowosciami mimo ze sprzedaja (chyba) wiecej prockow? Gdzies czytalem ze material na procesor zamyka sie w jednym dolarze, natomiast zeby takowy zrobic trzeba opracowac technologie, wybudowac fabryki oraz linie produkcyjne co kosztuje setki milionow o ile nie miliardy, juz calkowicie pomijam reklame.
5) Pojecie lepszego i gorszego krzemu raczej nie ma sensu.. Mysle ze kupuja praktycznie taki sam, roznice polegaja na procesie technologicznym i samej technologii.
Ogolnie to umrzyj.pl
2) Tez mialem Celerona i XP go zjadl na sniadanie
3) Nie "core 2 Qude" Ale "Core 2 Quad" -> jakbym dal ponad 2000zl za procesor to bym wiedzial jak sie nazywa, pomijam ze wydanie tyle kasy jest raczej idiotyzmem tymbardziej ze malo aplikacji obsluguje dobrze 2 rdzenie a co dopiero 4.
4) Santa Rosa jest to nazwa platformy Centrino czwartej generacji oparta na chipsecie 965, ktorej glowna zaleta jest 800 MHz FSB, a o 8 rdzeniowcach cisza.
5) AMD robi tanie bo produkcje maja troszke tansza i maja mniejsza marże - jak myslisz dlaczego AMD praktycznie zawsze jest do tylu z nowosciami mimo ze sprzedaja (chyba) wiecej prockow? Gdzies czytalem ze material na procesor zamyka sie w jednym dolarze, natomiast zeby takowy zrobic trzeba opracowac technologie, wybudowac fabryki oraz linie produkcyjne co kosztuje setki milionow o ile nie miliardy, juz calkowicie pomijam reklame.
5) Pojecie lepszego i gorszego krzemu raczej nie ma sensu.. Mysle ze kupuja praktycznie taki sam, roznice polegaja na procesie technologicznym i samej technologii.
Ogolnie to umrzyj.pl
Dobra wyjasnie ci oznacza to jakiej jakosc jest krzem używany do produkcji procków procesoe jest zbudowany na płycie krzemowejdarkwater pisze:tak z ciekawości - jaki to jest "gorszy" krzem ?? i co to ma do temperatury procesora ?? niby poważne forum a takie perełki można tutaj zobaczyć
i od niej zalezy praca procka jako układu
[ Dodano: 2007-07-12, 19:49 ]
"Gorszy" w sensie jakościowym, wujek pracował pierwsze w fimie AMD później przeszedł do Intela i muwił mi że Intel bierze od dotawców dużo lepszy jakościowo krzemvelmafia pisze:kamilq, prowokacja? przyznać komu się nudzi, bo nie wierzę że ktoś może być aż tak głupi ]
Facet mi sie nie nudzi napisałem tak ja jest ponieważ pracowałem 30 lat w USA w sklepie komputerowym i ludzie tak brali Intel rzadko kto brał AMD
[ Dodano: 2007-07-12, 19:51 ]yantar pisze:Nie wiem czy AMD daje "gorszy" krzem na swoje proce. Ale duze monokrysztaly robi sie lepsze i gorsze, a od samej struktury zalezy jak sie tez bedzie rozprowadzac cieplo. (elektrony maja swobodniejszy przeplyw, wiec potrzeba mniej mocy, mniej mocy- mniej wydzielanego ciepla =] . No i sam krzem ma dodawne domieszki innych pierwiastkow, zeby ich atomy osiadly w wezlach struktury krystalicznej. A to juz sa firmowe tajemnice ile i jak je dodac =]
Własnie porównaj Intel pracuje w niższych temperaturach niż AMDStawi pisze:@kamilq:
2) Tez mialem Celerona i XP go zjadl na sniadanie ]
1)tyle co ty masz lat to ja mam tyle tak pracy i tak więcej
2)Ad.1Różne sa pisownie to jest to samo Gh a Ghz
3)Ad.2 Nie powiedział bym ja ci powiem że jest odwrotnie
4) Ad.3 Pamietaj każdy rdzen pracuje osobno a co ma ilośc rdzeni do aplikacji. Aplikacja potrzebuje 1 rdzen to korzysta z jednego jak dwa to dwa itd. pISOWNIA JEST TU MAłO WAżNA
5) Ad.4 Przykro mi Santa Rosa jest to procesor z 8 rdzeniamii a częstotliwości 1333 Mhz.
6)Ad 5. AMD jest już kikadziesiat lat AMD istniał zanim sie urodziłeś. Zawsze od tył z nowościani ponieważ SA DO D..... Przkro mi Intel Ma 81 % rynku i odebrał teraz AMD 2,5 procent.
7) Ad 6. Jest zależy od jakości Przykro nie ma pojecia cytuje Mysle ze kupuja praktycznie taki sam, roznice polegaja na procesie technologicznym i samej technologii. Intel zawsz jest na przodzie ma wprowadzic po koniec br proces technologiczny 45 mn a AMD co dopiero 95 nm
[ Dodano: 2007-07-12, 20:05 ]db pisze:Przecież AMD działają na niższej temperaturze niż Intele.kamilq pisze: Ponieważ biora gorszy krzem do produkcji procków i dlatego sie tak grzeja a Intel bierze lepszy krzem i sie nie grzeja
[ Porównaj średnią z temperatur działania Inteli i odpowiadającym im AMD ].
@kamilq
Jakość krzemu (stopień czystości i poprawności struktury monokryształu) ma wpływ na osiągi procesora - czym doskonalsza struktura tym generalnie wyższe taktowanie wytrzyma bezbłędnie. grzanie sie procesora zależy tylko i wyłącznie od :
- taktowania
- obciążenia
- ilości jednostek wykonawczych i cache (więc pośrednio od liczby tranzystorów)
- sprawności zarządzania poborem mocy (wyłączanie nieużywanych bloków, dynamiczna zmiana taktowania itp itd)
masz coś poza opinią wujka na potwierdzenie swojego zdania ?? bo mój wujek mówił mi że najlepsze procesory na świecie robi IBM (ppc)
ps na dole strony masz pomoc dla dysortografików (przycisk PISOWNIA)
ps2. a propos grzania - wspomnij początki intelowskiej architektury netburst
Jakość krzemu (stopień czystości i poprawności struktury monokryształu) ma wpływ na osiągi procesora - czym doskonalsza struktura tym generalnie wyższe taktowanie wytrzyma bezbłędnie. grzanie sie procesora zależy tylko i wyłącznie od :
- taktowania
- obciążenia
- ilości jednostek wykonawczych i cache (więc pośrednio od liczby tranzystorów)
- sprawności zarządzania poborem mocy (wyłączanie nieużywanych bloków, dynamiczna zmiana taktowania itp itd)
masz coś poza opinią wujka na potwierdzenie swojego zdania ?? bo mój wujek mówił mi że najlepsze procesory na świecie robi IBM (ppc)
ps na dole strony masz pomoc dla dysortografików (przycisk PISOWNIA)
ps2. a propos grzania - wspomnij początki intelowskiej architektury netburst
Umm, no to masz cos okolo 50 teraz? Jakos styl pisania nie odpowiada mi troszke twojemu wiekowi.kamilq pisze:pracowałem 30 lat w USA w sklepie komputerowym
Sadze ze bylo to spowodowane tym ze dla ludzi z krajow rozwinietych koszt zakupu komputera nie gra roli i wola kupic nowszego technologiczne Intela, bo jak juz mowilem AMD jest praktycznie od zawsze w tyle.kamilq pisze:ludzie tak brali Intel rzadko kto brał AMD
No to masz bardzo obrotnego wujka.. Kiedy pracowal? Teraz? Biorac pod uwage ze masz ~50 to wujek bedzie mial ~70.. Albo jest tam szefem szefow albo go zwolnili 10 lat temu na emeryture, a 10 lat temu to zupelnie inne czasy niz teraz.kamilq pisze:wujek pracował pierwsze w fimie AMD później przeszedł do Intela
Ojoj, chyba jednak nie.. AMD jest najczesciej o ~10st cieplejszy - zakladajac porownywalne osiagi i podobne coolery. W obecnej chwili sprawdzilem i Sempron 2200+ ma temperature identyczna jak Pentium D 2.80GHz, a Intel ma dwa rdzenie pracujace na prawie 2x wiekszej czestotliwosci.db pisze:Przecież AMD działają na niższej temperaturze niż Intele
[ Dodano: 2007-07-12, 20:49 ]
Watpie zeby to cokolwiek mialo do rzeczy. Tymbardziej ze technologie informatyczne rozwijaja sie tak bardzo ze trzeba by praktycznie nonstop w temacie. Watpie zeby wiedza zdobyta przez ciebie kilka, kilkanascie lat temu byla ci teraz potrzebna - nikt nie uzywa juz karteczek perforowanych, sieci wygladaja inaczej, technologie procesorow sa praktycznie zupelnie inne - oczywiscie jest zachowywana kompatybilnosc wsteczna z niektorymi. Nie mam zamiaru podwazac teraz twojego "autorytetu" jedynie sie bronie na bezsensowna wypowiedz.kamilq pisze:1)tyle co ty masz lat to ja mam tyle tak pracy i tak więcej
Niestety nie, jednostka czestotliwosci jest Herc i ma skrot Hz, natomiast samo H to Henr (duze), hektar (male) oraz oznaczenie kilku stalych ktorych teraz nie pamietam.kamilq pisze:2)Ad.1Różne sa pisownie to jest to samo Gh a Ghz
Rozni ludzie rozne odczucia ]4) Ad.3 Pamietaj każdy rdzen pracuje osobno a co ma ilośc rdzeni do aplikacji. Aplikacja potrzebuje 1 rdzen to korzysta z jednego jak dwa to dwa itd. pISOWNIA JEST TU MAłO WAżNA[/quote]kamilq pisze:3)Ad.2 Nie powiedział bym ja ci powiem że jest odwrotnie
Tutaj masz racje, jednak szczerze mowiac, wydaje mi sie ze zadko kiedy korzysta sie z 4 programow rownoczesnie. Wszystko zalezy od tego co sie robi - mi najczesciej wystarczylo by cokolwiek na czym pojdzie edytor PHP i przegladarka internetowa, mimo to nie raz mialem odpalone wiecej i faktycznie obciazajace procesor wtedy wszystko zdychalo. I nie mowie ze 4rdzenie sa zle, sam chce kupic ale czekam na normalniejsze ceny, a nie jest mi to tak czesto potrzebne zeby takie pieniadze intwestowac.
Jesli moge prosic o link bo nie wierze. Wszelkie informacje jakie mam i jakie moge znajesc obecnie w sieci wskazuja ze jest to kolejna generacja technologii Centrino - ani slowa o 8 rdzeniach. Moze i bedzie obslugiwac 8 ale i tak to NIE JEST procesor.kamilq pisze:5) Ad.4 Przykro mi Santa Rosa jest to procesor z 8 rdzeniamii a częstotliwości 1333 Mhz.
Nie wiem jaki byl sens tego pierwszego zdania. A do tematu: Serwery i duze stacje robocze oparte sa najczesciej na Intelu a komputery domowe na AMD - oczywiscie sa wyjatki. Nie powiedzial bym ze AMD jes do d... ani tez ze Intel - jedno i drugie jest dobre, zalezy do czego. Do niektorych zastosowan daje sie zupelnie inne np. plyty nano i pico ITX oparte sa na VIA bo sie praktycznie wogole nie grzeje.kamilq pisze:6)Ad 5. AMD jest już kikadziesiat lat AMD istniał zanim sie urodziłeś. Zawsze od tył z nowościani ponieważ SA DO D..... Przkro mi Intel Ma 81 % rynku i odebrał teraz AMD 2,5 procent.
No moze i jest zalezne - tego nie wiem i sie nie bede wypowiadac. Ja pisze ze AMD w tyle ty ze Intel w przodzie - na to samo wychodzi i przynajmniej jedna rzecz gdzie sie zgadzamykamilq pisze:7) Ad 6. Jest zależy od jakości Przykro nie ma pojecia cytuje Mysle ze kupuja praktycznie taki sam, roznice polegaja na procesie technologicznym i samej technologii. Intel zawsz jest na przodzie ma wprowadzic po koniec br proces technologiczny 45 mn a AMD co dopiero 95 nm
Widzisz sam intel jest był i zawsze będzie lepszy no wujek siedzi juz w kraju na emeryturce pracował w koniec 60tat 70 80 i kawałek 90Stawi pisze:Umm, no to masz cos okolo 50 teraz? Jakos styl pisania nie odpowiada mi troszke twojemu wiekowi.kamilq pisze:pracowałem 30 lat w USA w sklepie komputerowymSadze ze bylo to spowodowane tym ze dla ludzi z krajow rozwinietych koszt zakupu komputera nie gra roli i wola kupic nowszego technologiczne Intela, bo jak juz mowilem AMD jest praktycznie od zawsze w tyle.kamilq pisze:ludzie tak brali Intel rzadko kto brał AMDNo to masz bardzo obrotnego wujka.. Kiedy pracowal? Teraz? Biorac pod uwage ze masz ~50 to wujek bedzie mial ~70.. Albo jest tam szefem szefow albo go zwolnili 10 lat temu na emeryture, a 10 lat temu to zupelnie inne czasy niz teraz.kamilq pisze:wujek pracował pierwsze w fimie AMD później przeszedł do IntelaOjoj, chyba jednak nie.. AMD jest najczesciej o ~10st cieplejszy - zakladajac porownywalne osiagi i podobne coolery. W obecnej chwili sprawdzilem i Sempron 2200+ ma temperature identyczna jak Pentium D 2.80GHz, a Intel ma dwa rdzenie pracujace na prawie 2x wiekszej czestotliwosci.db pisze:Przecież AMD działają na niższej temperaturze niż Intele
Zakopmy topór wojenny zgoda ??