[SOLVED] Dziwny problem z DNS'ami

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
elshize

[SOLVED] Dziwny problem z DNS'ami

Post autor: elshize »

Witam.

Przez dłuższy czas od zainstalowania systemu sieć działała sprawnie, co prawda zawsze jeden z serwerów DNS był dużo wolniejszy, ale zamiana kolejności w /etc/resolv.conf wystarczyła.

Jednak nie tak dawno wszystko zaczęło się ślimaczyć, pingi też strasznie wolno. Polecenia dig na każdym z dwóch adresów DNS cały czas zwracają komunikat:

Kod: Zaznacz cały

; <<>> DiG 9.3.4 <<>> @84.201.209.222
; (1 server found)
;; global options:  printcmd
;; connection timed out; no servers could be reached
Nic nie grzebałem w systemie, więc pomyślałem, że pewnie znowu coś po stronie dostawcy. Tak sobie pomyślałem, ale w końcu się zdenerwowałem, uruchomiłem windowsa i okazało się, że tam wszystko działa bardzo dobrze. Do tej pory na windowsie działa, na debianie - niebardzo. I to tak jakby samo z siebie.

Gwoli jasności, internet działa, natomiast strasznie wolno (przy wczytywaniu nowej domeny, potem śmiga ładnie).

Nie rozumiem, co się dzieje i kompletnie nie wiem co mam z tym zrobić.
Dexus

Post autor: Dexus »

U mnie z neo na Etch jest tak samo i nawet zmiana DNSow nie pomogła. megówka rozpala sie do 20kb/s
elshize

Post autor: elshize »

Dexus pisze:megówka rozpala sie do 20kb/s
Więc pewnie nie jest to ten sam problem, ponieważ u mnie jak już odnajdzie adres, to 3mb rozpędza się do 3mb (no, prawie... ale wiadomo jak to jest). Ale same DNS'y działają jakby chciały, a nie mogły...

[ Dodano: 2007-07-16, 11:43 ]
Dobra, chyba teraz ja się nie popisałem opisując problem... Bo zapomniałem o ważnym fakcie :D (ale nie zapomniałem, bo zapomniałem, tylko zapomniałem, bo wcześniej nie zwracając na to uwagi działało i jakoś z początku to wyeliminowałem podświadomie).

Słabym punktem w całej układance okazał się być router. Ustawiłem DNS'y na routerze, podczas gdy w /etc/resolv.conf na pierwszym miejscu ustawiłem adres ip routera. I śmiga pierwszorzędnie.

Także ten problem jest rozwiązany i mam nadzieję, że tym razem nie przestanie działać samo z siebie ;)
ODPOWIEDZ