Witam!
Zaczynam dopiero zabawe z linuxem wiec proszę o wyrozumiałość. Chciałbym zaznaczyć też, że +/- przejrzałem forum i nie znalazłem tego co potrzebuje (a jak to gdzieś jest to poprosze tylko o link). Sprawa jest banalna: postawiłem serwerek aby móc sobie poćwiczyć php + mysql, wszytsko ładnie zainstalowane i teraz tak: mam drugiego kompa (winda) i na nim chciałbym pisać wszytsko a potem wysyłać (przez np.: Total Commandera) na serwerek, ale nie za bardzo wiem jak sie na niego dostać. Mniemam, że trzeba w jakis sposób po pierwsze udostępnic ten folder gdzie ma być stronka a po drugie w jakis sposób nadać na niego hasło i login dla usera. Czy ktoś mi może (łopatologicznie) wytłumaczyć jak to zrobić?
Z góry dzieki, pozdro
dostep do FTP
Jeśli chcesz sobie udostępnić zasoby to musisz zainstalować na debianie sambę
tzn:
apt-get install samba
po ściągnięciu automatycznie uruchomi sie instalacja gdzie będą zadawane Ci pytania najważniejsze pytanie to będzie grupa robocza (work grup) i tam musisz podać takąsamąj ak masz na windzie
potem muszisz sobie skonfigurować sambę tutaj już podalm Ci linka
P.S. Pamiętaj aby sobie założyć użytkownika na sambę np. root
smbpasswd -a root
tzn:
apt-get install samba
po ściągnięciu automatycznie uruchomi sie instalacja gdzie będą zadawane Ci pytania najważniejsze pytanie to będzie grupa robocza (work grup) i tam musisz podać takąsamąj ak masz na windzie
potem muszisz sobie skonfigurować sambę tutaj już podalm Ci linka
P.S. Pamiętaj aby sobie założyć użytkownika na sambę np. root
smbpasswd -a root
-
-