Witajcie :)
Witajcie :)
Heh...temat zalozylem w celu przywitania sie z cala spolecznoscia tego forum. Od trzech dni testuje rozne dystrybucje zaczalem od debiana netinstall etch przez kubuntu skonczylem na fedorze 7. Rok temu mialem nieprzyjemnosc poznac mandrive 2007 i to wlasnie ona opoznila moja decyzje co do instalki linuxa na ponad rok. Tak wiec nie obrazcie sie jesli pozawracam Wam troszke glowe w dziale dotyczacym problemow choc mam nadzieje ze bedzie ich malo. Moim celem jakoze wyjezdzam niedlugo za granice jest ogarniecie debiana w miesiac na laptopie acer5630 wczoraj mialem zainstalowanego etch'a, ale draznily mnie stare paczki wiec dzisiaj sciagam lenny'ego, na ktorym mam zamiar zainstalowac KDE 3.5. Tak wiec bywajcie od jutra rana ogarniam laptopa.
Pozdrawiam
metalkirk
Pozdrawiam
metalkirk
Witam na forum
Niepotrzebnie ściągasz nowy obraz, wystarczy zmiana wpisów w pliku /etc/apt/sources.list i polecenie:metalkirk pisze:wczoraj mialem zainstalowanego etch'a, ale draznily mnie stare paczki wiec dzisiaj sciagam lenny'ego
Kod: Zaznacz cały
aptitude update && aptitude dist-upgrade
Poznawanie Debiana rozpocznij od przeczytania http://kaka.ovh.org/poradnik-debiana/handbook i http://qref.sourceforge.net/Debian/refe ... ex.pl.htmlmetalkirk pisze:Moim celem jakoze wyjezdzam niedlugo za granice jest ogarniecie debiana w miesiac
-
- Beginner
Chodzi zapewne o wyglad i kilka spraw upraszczajacych zycie, ktore instaluja sie wraz z dist-upgrade lenny . Metalkirk mi osobiscie po wielu probach z lenny udalo sie zostac na Etch. Tylko ze wiecej roboty mam z pewnymi rzeczami. Natomiast pamietaj ze lenny jest testing/unstable i mozesz miec pewne problemy z oprogramowaniem.cordial pisze:Z czystej ciekawości, mógłbyś doprecyzować i napisać, jakie to stare paczki Cię drażniły?metalkirk pisze:wczoraj mialem zainstalowanego etch'a, ale draznily mnie stare paczki wiec dzisiaj sciagam lenny'ego
Pozdr.
Dzieki za reference'a, kake juz dorwalem ]metalkirk napisał/a:ruun pisze:Poznawanie Debiana rozpocznij od przeczytania http://kaka.ovh.org/poradnik-debiana/handbook i
[url]http://qref.sourceforge.n...e/index.pl.html[/url]
wczoraj mialem zainstalowanego etch'a, ale draznily mnie stare paczki wiec dzisiaj sciagam lenny'ego
Z czystej ciekawości, mógłbyś doprecyzować i napisać, jakie to stare paczki Cię drażniły?
Pozdr.[/quote]
Co do paczek to moze moja jeszcze znikoma wiedza o systemie byc moze spowodowala zle wyrazenie sie. Niemniejednak draznily mnie problemy z zainstalowaniem ntfs-3g oraz ciaglosc problemow ze starymi bibliotekami i ich niezbedna aktualizacja (poza tym sam fakt posiadania czegos, co moze byc nieakutalne wywoluje u mnie pewien dyskomfort psychiczny ). Etch dodatkowo nie wykrywal dwoch rdzeni w intel core 2 duo.
Pozdrawiam
W fedorze po wpisaniu komendy cat /proc/cpuinfo pokazywalo info jakoby moj sprzet mial dwa procesory w etch'u pokazywalo jeden. Tylko i wylacznie na tej podstawie stwierdzilem, ze wykrywa jeden.Kaka' pisze:metalkirk napisał/a:
Etch dodatkowo nie wykrywal dwoch rdzeni w intel core 2 duo.
A można wiedzieć czym to się objawiało? (to niewykrycie)
Tak na marginesie zainstalowalem sobie fedore (bo czekam na obraz debiana) porownalem czas wlaczania sie windows'a i fedore'y. Powiem tylko, ze myslalem, iz nawet bez special ustawien bedzie chodzila szybciej (start, wylaczanie) niz "monstrum".
Zabrzmialo jak "Pokaz jaki masz kernel a powiem Ci kim jestes". Sorry za totalnego offtopa ale nie moglem sie powstrzymacKaka' pisze:Pokaż jaki masz kernel.
A wracajac do tematu - znikajace rdzenie to kwestia tego ze jajko nie jest SMP, jak to juz Kaka zauwazyl. Czyli zamiast 2.6.21-686 wrzuc 2.6.21-amd64 czy cos z podobnymi cyferkami. Odrazu odpowiem ze amd64 to nie znaczy ze jest na procesory AMD, i napewno ia64 nie bedzie dobre bo to jest na Itanium
Dobrze tez zainsalowac metapakiet `linux-image-amd64` i masz gwarancje ze masz zawsze najnowsze jajko w repozytorium.