Witajcie :)

Wszystko Off Topic
metalkirk

Post autor: metalkirk »

Tak wiec drodzy Panowie wszystko dziala konsola pokazuje obydwa rdzenie jedyne czego nie rozumiem to to, ze moj core 2 duo ma 2x1.66, a w konsoli w mhz jest 1000 oto, co pokazuje konsola:

Kod: Zaznacz cały

cat /proc/cpuinfo
processor       : 0
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 6
model           : 15
model name      : Intel(R) Core(TM)2 CPU         T5500  @ 1.66GHz
stepping        : 6
cpu MHz         : 1000.000
cache size      : 2048 KB
physical id     : 0
siblings        : 2
core id         : 0
cpu cores       : 2
fdiv_bug        : no
hlt_bug         : no
f00f_bug        : no
coma_bug        : no
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 10
wp              : yes
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc pni monitor ds_cpl est tm2 ssse3 cx16 xtpr lahf_lm
bogomips        : 3329.48
clflush size    : 64

processor       : 1
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 6
model           : 15
model name      : Intel(R) Core(TM)2 CPU         T5500  @ 1.66GHz
stepping        : 6
cpu MHz         : 1000.000
cache size      : 2048 KB
physical id     : 0
siblings        : 2
core id         : 1
cpu cores       : 2
fdiv_bug        : no
hlt_bug         : no
f00f_bug        : no
coma_bug        : no
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 10
wp              : yes
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc pni monitor ds_cpl est tm2 ssse3 cx16 xtpr lahf_lm
bogomips        : 3325.10
clflush size    : 64
Korzystajac z okazji chcialbym zapytac dlaczego mimo, ze mam ustawiona Warszawe w opcjach regionalnych to czas jest 2h do przodu. Co najlepsze mimo, ze go przestawiam to po restarcie znowu jest 2h do przodu.
Drugie pytanko to jak usunac poprzednia wersje debiana z grub'a bo teraz mam obydwa do wyboru lenny i etch rozniace sie wersja jadra.
Pozdrawiam
(sorki, ze nie daje tego w dziale z problemami, ale uznalem to za wyluzowana rozmowe o moich poczatkach. Cos jak pamietnik ;) ).

//do kodu używaj tagów code
velmafia
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Korzystajac z okazji chcialbym zapytac dlaczego mimo, ze mam ustawiona Warszawe w opcjach regionalnych to czas jest 2h do przodu. Co najlepsze mimo, ze go przestawiam to po restarcie znowu jest 2h do przodu.
poszukaj info o czasie UTF, i sprawa Ci się rozjaśni, jak dowiesz się co to UTF to sprawa Ci się rozjaśni, bo pewnie z tym są problemy. za bardzo nie mam czasu żeby to opisywać, ale dasz sobie z tym rade.
Drugie pytanko to jak usunac poprzednia wersje debiana z grub'a bo teraz mam obydwa do wyboru lenny i etch rozniace sie wersja jadra.
Pozdrawiam
edytuj plik /boot/grub/menu.lst tu masz opis:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=693

aloha
Stawi
Beginner

Post autor: Stawi »

Co do czasu: `tzconfig` zrob jeszcze raz, jak dalej zle to `rdate` ustawi ci czas odpowiednio i przy okazji atomowo, bo synchronizuje z zegarami atomowymi.
Co do 1000Mhz zamiast wiecej, czy to jest na laptopie? Jesli tak to normalka, ustawia mniej zeby nie obciazac niepotrzebnie baterii, jak bede trzeba to go przyspieszy. Jak na stacjonarnym to dziwna sprawa..

@Kaka:
Jajka amd64 i ia64 maja odrazu obsluge SMP, do innych trzeba instalowac jadro np 686-smp zeby miec obsluge wielu procesorow - tyczy sie to glownie plyt wieloprocesorowych starszej architektury. Nie ma czegos takiego jak amd64-smp bo standardowo amd64 = smp.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Stawi pisze:Nie ma czegos takiego jak amd64-smp
Przecież nic takiego nie napisałem - a czuję, że to do mnie ;)
Stawi
Beginner

Post autor: Stawi »

Kaka' pisze:Ano z tego, że standardowe jądra dla architektury 64-b obsługuję więcej niż jeden procesor (AFAIK).
Z tego co wiem, to AFAIK znaczy "z tego co wiem" ;)
Wyczulem lekki powiew niepewnosci ktory chcialem rozwiac alby, o Wielki, Kaka wiedzial wszystko ;) )
Bardzo przepraszam, o bano-wladny, jesli Cie urazilem tym i poprzednim tlumaczeniem ktore bylo troszke tautologiczne i nie gramatyczne!

<pada do stop>
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

[quote="Stawi"]Z tego co wiem, to AFAIK znaczy "z tego co wiem" ]

No znaczenie tego słowa znasz - ale to nie było pytanie (wątpliwość też raczej nie - byłem raczej tego pewien, ale trzeba się "zabezpieczyć" jakby to jakimś dziwnym trafem okazało się bzdurą ;) .

Pozdrawiam.
Delvis

Post autor: Delvis »

Witam jestem tu nowy :)
z linuxem mam styczność od jakiś 2-3 lat zaczyn alem od takiej malo znanej dystrybucji jak linex potem był debian później ubuntu i znów wrocilem na Debiana ;)
jakoś szczególnie przypadł mi do gustu :)
ODPOWIEDZ