Intel vs AMD

Wszystko Off Topic
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

kamilq pisze:Zakopmy topór wojenny zgoda ??
ale jeszcze nikt go nie wykopał, po prostu śmiejemy się z Twojej argumentacji, bo jest śmieszna...
Awatar użytkownika
lays
Beginner

Post autor: lays »

kamilq, przede wszystkim pragne pogratulowac ci argumentacji "mam racje bo jestem starszy, a ty mlody siedz cicho". Dalej - a ktora firma produkowala slynne juz "grzejniki" i dolaczane do nich "suszarki"?

Nastepnie:
kamilq pisze:pISOWNIA JEST TU MAłO WAżNA
Nawet nie wiesz, jak bardzo.
kamilq pisze:AMD co dopiero 95 nm
Z Marsa spadles? Poczytaj sobie pierwsza lepsza oferte porzadnego sklepu.
kamilq pisze:Własnie porównaj Intel pracuje w niższych temperaturach niż AMD
Zalezy jaka architektura. Do smazonego hot-doga! Nie porownujcie Core2Duo do Athlona X2! To sa dwie rozne architektury! Athlon X2 byl jakies 2 lata wczesniej niz C2D... Poczekajmy na K10 Barcelona i wtedy porownajmy go do Core2Quad - zobaczymy wtedy kto bedzie gora. Kto? AMD. Dlaczego? K10 to procesor faktycznie skladajacy sie z 4 oddzielnych rdzeni, a C2Q to po prostu 2xC2D w jednej obudowie. Do tego wspoldzielona pamiec L3 dojdzie, i osobna L2 dla kazdego rdzenia. K10 skopie tylki Intelowi! :)
pietrzuch
Beginner

Post autor: pietrzuch »

Ja osobiście jestem za AMD-kami jak bym miał mieć kompa z Intelem to jedynie Intel Core 2 Duo(E6600-x6800)
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

a jakie znaczenie ma napis na kawałku krzemu ?? dla mnie liczy sie stosunek cena/jakość (całej platformy a nie wyłącznie procesora), niezawodność, możliwości rozbudowy. sam posiadam amd i jestem jak narazie zadowolony. kupując amd przyczyniam sie dodatkowo do zwiększenia konkurencji na rynku - nie jest dobrze gdy 1 firma zajmuje 99% rynku. zresztą intela osobiście nie lubie - ma w historii kilka przypadków "olewania" użytkowników i utrudniania im modyfikacji sprzętu - np. platforma s432, pamięci rambus, blokada mnożnika itd
pietrzuch
Beginner

Post autor: pietrzuch »

Co do 4 rdzeni to może za kilka lat bo np. nie wszystkie gry komputerowe są jeszcze przystosowane do 2 rdzeni co do piero do 4. Po prostu gdy grasz jeden rdzeń pracuje a drugi jest w stanie uśpienia.
Michal

Post autor: Michal »

Intel vs AMD? Wybieram AMD :-)
Stawi
Beginner

Post autor: Stawi »

No tak, ze wzgledu na polityke, cene, support, user-friendly lepsze jest AMD. Jednak cos jest lepszego w Intelach ze siedza w wiekszosci serwerow na calym swiecie.. Watpie zeby to byla tylko renoma i tego ze admin lubi znaczek "intel inside"..
Ostatnio widzialem testy 2x Intel Xeon dwu rdzeniowy (4 rdzenie lacznie) vs AMD 16 rdzeniowe (nie wiem dokladnie w jakiej konfiguracji) i intel skopal dupe az sie kurzylo..
Osobiscie mialem doczynienia zarowno z Intelem jak i AMD, zarowno dla siebie jak i dla klientow. Jak chodzi o komputery biurowe to skladam na AMD ze wzgledu na kozystna cene calosci, jednak jak chodzi i wydajnosc, niezawodnosc (wydajne stacje robocze / stosunkowo proste serwery) to wsadzam Intela. Chocby dlatego ze AMD grzeje sie duzo bardziej a przy komputerze ktory jest obciazony prakycznie non-stop na 90-100% to AMD mozna stosowac w zimie zamiast ogrzewania..
Intel ma tez ten plus ze od dluzszego czasu obowiazuje jeden socket, wiec przy rozbudowie komputera nie trzeba wymieniac plyty glowej (o ile odpowiada pod innymi wzgledami). Szkoda wywalic 800zl na dobra plyte glowna po to zeby zmieniac ja za rok/dwa bo proc za slaby...
W laptopach tez Intel wychodzi lepiej ze wzgledu na nizszy pobor pradu, juz pomijajac modele Ultra Low Voltage na ktorych komp moze pracowac nawet 8h na baterii.

Oczywiscie wszystko to kwestia gustu i roznego rodzaju upodoban, ale ja stosuje zasady jak powyzej. Moze nowa arch. AMD to zmieni - poczekamy zobaczymy.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

na liście top500 pierwszy komputer z intelem w środku zajmuje chyba 7 miejsce - wcześniejsze to ppc i opterony :) . co do podstawki - intel ma jedną aktualną i amd również (am2). odnośnie grzania nie zauważyłem aby sie mój komputer przegrzewał, a to dość zwyczajna konstrukcja bez dodatkowego chłodzenia - procesor chłodzony boxowym coolerem. kolejna dyskusja o wyższości świąt wielkiej nocy nad bożym narodzeniem
Stawi
Beginner

Post autor: Stawi »

Moze i najlepszy jest wyzej, ale to nie wynika tylko ze rodziny procesora ale z ich ilosci i calej masy innych rzeczy (jak chocby model, sposob polaczen itd). Imho, wazniejsze jest ogolny procentowy udzial (http://www.top500.org/charts/list/29/procfam) gdzie widac ze Intel wymiata ;)
Intel ma s775 od dluzszego czasu, AMD stosunkowo niedawno zmadrzalo z AM2 a wczesniej to praktycznie kazdy proc na inny socket (podczas gdy intel mial juz s775).
Dwa dni temu skladalem kompa Core2duo i z boxowym coolerem temp. utrzymuje sie na 35', w moim komputerze na AthlonieXP mam 50' przy tych samych warunkach otoczenia.
A co do swiat... z punktu widzenia katolickiego to wielkanoc jest wazniejsza, bo urodzil to sie kazdy a zmartwychwstac to sie udalo tylko jednemu ;)

W sumie to mozna pozakladac cala mase topicow typu: intel vs amd, ati vs nv, wielkanoc vs boze narodzenie, czarne vs biale, jajko czy kura, ale chyba najlepiej: "A czy B" i sie klucic o nic ;)
Awatar użytkownika
Junkers
Beginner

Post autor: Junkers »

Wiem że już wypowiadałem się na ten temat, ale sytuacja od tego czasu uległa zmianie.
Od niedawna jestem użtykownikiem AMD Athlona 64 X2 3800+ i temperatura nie przekracza 28 stopni. Intele osiągają taką temperaturę tylko gdy są wyłączone. Z tego co wiem Athlony pobierają mniej prądu. Niestety nie mogę na własnej skórze porównać wydajności... nie to że Athlon jest wolny, wręcz przeciwnie, ale nie moge go porównać z moim byłym Celeronem D 2.56 GHz bo to oczywiste że Athlon bije go na głowę.

PS. A co myślicie o numeracji Athlonów (np. Athlon 3000+ = Pentium 3 GHz) sporo ludzi twierdzi że to nie prawda.
ODPOWIEDZ