Co do wydajnosci kompow, to SETI@Home (szukanie ufolutkow) podobno niezle smiga sumarycznie, tak samo jak distributed.net ktore lamie w tej chwili RC5-72. Koszty takiego czegos sa zerowe w porownaniu do zakupu super komputerow, jednak trzeba liczyc na to ze komus sie bedzie chcialo udostepnic moc obliczeniowa. Jesli ktos nie orientuje sie w ogole czym sa te projety to tylko tak wspomnie ze sciagasz programik-klienta, ktory sie laczy do glownego serwera, dostaje jakas porcje danych, cos tam sobie z tego policzy i odsyla odpowiedz. Kto bedzie szczesliwcem i jego komputer obliczy probke z rozwiazaniem, czasem wygrywa jakas nagrode - jednak szansa na to jest porownywalna do wygrywania w totolotka kilka razy pod rzad
Oczywiscie nie kazda rzecz sie da w taki sposob zrobic, czasem kwestia przeslania danych/odpowiedzi zajmuje zdecydowanie wiecej niz tak naprawde trwa - wiec np konwersja DVD w ten sposob nie ma wiekszego sensu.
Moze glupio prosba ale co mi tam:
Ma ktos moze jakies proste/podstawowe opisy jak sie robi klaster a jak grida? Czym sie to wtedy "je" i co to potrafi? Dysponuje w domku kilkoma starszymi komputerami, jakby poskladac wszystkie te co sa wczesciach to mysle ze 8 by wyszlo kompletnych. Wiem ze wydajnoscia to sie bedzie umywac do najtanszego c2d albo nawet p4, bo wiekszosc to p1, max p2 ale chodzi o sam koncept zrobienia czegos takiego
Juz sie bawilem w raidy tylko ze kontrolerow IDE zamalo.. Mialem calkeim fajny bo mial DMA to sie spalil czy cos - nie dziala w kazdym razie. Pod plyte podpiac moge max 4 dyski, a mam ich sporo wiecej. Szkoda ze wiekosc to starocie tak od 1-5gb wiec tez wydajnosc/awaryjnosc sie nie umywa do czegokolwiek nowego za pare zlotych - ale jak mowilem chodzi o testowanie. Nie kupie kilku nowych dyskow i nie bede sprawdzac czy IDE dzila dobrze na HOTswap - o dziwo dziala.. teoretycznie... i nie zawsze... czyt. pare linijek wyzej o spalonym kontrolerze