SB Audigy SE i dźwi
SB Audigy SE i dźwięk 5.1
Witam
Od dwóch miesięcy walczę z alsą i nie mogę ustawić mojej karty by działała 5.1. Przerobiłem dziesiątki configów .asound.rc i nic. W najlepszym ustawieniu dźwięk w KDE działa na 5 głośnikach, ale reszta aplikacji twierdzi że nie może się dostać do dźwięku. Co musze wpisać do .asound.rc by mieć 5.1 we wszystkich aplikacjach?
To przedostatni problem który mnie powstrzymuje od definitywnej przesiadki na linuxa. Ostatnim problemem jest nagrywanie audio na tej karcie - muszę mieć działającego Skype...
Zmiana karty nie wchodzi w grę :->
Od dwóch miesięcy walczę z alsą i nie mogę ustawić mojej karty by działała 5.1. Przerobiłem dziesiątki configów .asound.rc i nic. W najlepszym ustawieniu dźwięk w KDE działa na 5 głośnikach, ale reszta aplikacji twierdzi że nie może się dostać do dźwięku. Co musze wpisać do .asound.rc by mieć 5.1 we wszystkich aplikacjach?
To przedostatni problem który mnie powstrzymuje od definitywnej przesiadki na linuxa. Ostatnim problemem jest nagrywanie audio na tej karcie - muszę mieć działającego Skype...
Zmiana karty nie wchodzi w grę :->
:mrgreen: Aż boje się pytać co tam w .asound.rc jest po dwóch miesiącach ...
Próbowałeś zrobić to module-assistant?
Dla przypomnienia
Wybieramy:
:arrow: Prepare - pobierze header od jądra, inaczej nie zrobi modułu
:arrow: Select - wybieramy
:arrow: GET :arrow: BUILD :arrow: INSTALL
Wpisujemy
Dalej tak jak pokieruje kreator ...
:!: Czasami trzeba usunąć starą alsę na której się bawiliśmy tyle czasu z konfigami
Próbowałeś zrobić to module-assistant?
Dla przypomnienia
Kod: Zaznacz cały
apt-get install module-assistant
module-assistant
:arrow: Prepare - pobierze header od jądra, inaczej nie zrobi modułu
:arrow: Select - wybieramy
[*]alsa
Wpisujemy
alsaconf
:!: Czasami trzeba usunąć starą alsę na której się bawiliśmy tyle czasu z konfigami
Mam tą kartę, .asoundrc mam taki:
Mam też wyłączony system dźwięku w kde (arts), bo z nim też miałem problemy. I wszystko działa.
#########################################################
#This is the standard setting (see: "!default")
#This profile, the default loaded, upmixes stereo sound to 5.1.
pcm.!default {
type plug
slave.pcm "surround51"
slave.channels 6
route_policy duplicate
}
########################################################
#This is the normal spdif output profile (optical, toslink).
pcm.!spdif {
type plug
slave.pcm "hw:0,1"
}
#######################################################
#This is what one could call the "factory default setting", in other words, it only plays the actual channels. so if you fx want to watch a 5.1 movie, on the analog output, this is the option you want.
pcm.analog {
type plug
slave analog_slave;
}
pcm_slave.analog_slave {
pcm surround51;
format S32_LE;
}
Zobacz tutaj
Tylko jak masz pakiety to nie instaluj i część z esd ciebie nie dotyczy, bo to chodzi o gnome.
Spójrz też tutaj
Według tego drugiego linku mixowanie działa. Sprawdziłem. :-)
[ Dodano: 2007-07-28, 20:32 ]
To jeszcze raz ja. Znalazłem plik .asoundrc, który działa z miksowaniem (czyli grają dwa programy na raz) i dzieli dźwięk stereo na 5.1. :-D A wygląda on tak:
I teraz u mnie już działa to na co ja też już machnąłem ręką (bo nie można mieć wszystkiego).
Dzięki Skibbi za sięgnięcie po ten temat. ;-)
Chyba jednak radość przedwczesna, bo miks działa, ale 5.1 nie. No cóż jeszcze powalczę.
Tylko jak masz pakiety to nie instaluj i część z esd ciebie nie dotyczy, bo to chodzi o gnome.
Spójrz też tutaj
Według tego drugiego linku mixowanie działa. Sprawdziłem. :-)
[ Dodano: 2007-07-28, 20:32 ]
To jeszcze raz ja. Znalazłem plik .asoundrc, który działa z miksowaniem (czyli grają dwa programy na raz) i dzieli dźwięk stereo na 5.1. :-D A wygląda on tak:
pcm.dmixs51 {
type dmix
ipc_key 1024
slave {
pcm "hw:0,1"
rate 48000
channels 6
period_time 0
period_size 1024
buffer_time 0
buffer_size 4096
}
}
pcm.duplicate {
type plug
slave.pcm "dmixs51"
slave.channels 6
route_policy duplicate
}
Dzięki Skibbi za sięgnięcie po ten temat. ;-)
Chyba jednak radość przedwczesna, bo miks działa, ale 5.1 nie. No cóż jeszcze powalczę.