eth0 i eth1 - konfiguracja

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
matspix

eth0 i eth1 - konfiguracja

Post autor: matspix »

Witam!
Chce umieścić dwie karty sieciowe w komputerze, który będzie pełnił rolę serwera (Debian), jak skonfigurować eth0- interfejs na świat (nesotrada) i eth1-interfejs na sieć lokalną? Jak udostępnić Internet na sieci LAN z interfejsu eth1 ? (ta karta będzie podłączona do switcha) usługodawca przydziela IP dynamicznie…chciałbym również aby serwer przydzielał IP komputerom podłączonym do switcha dynamicznie.
loleq

Post autor: loleq »

Neo będziesz miał podłączone przez kartę sieciową czy USB? Internet udostępnisz ipmasq a adresy przydzielisz uruchamiając serwer DHCP na interfejsie wewnętrznym.

O co chodzi z tym:
Jak udostępnić Internet na sieci LAN z interfejsu eth1 ? (ta karta będzie podłączona do switcha) usługodawca przydziela IP dynamicznie…
?
Nie chcesz aby czasem jakiegoś dzikiego połączenia odpalić w już istniejącej sieci?
matspix

Post autor: matspix »

Będzie to Livebox - jest to ruter ale ja nie chcę udostępniać przez niego internetu innym komputerom - chce podłączyć go do serwera (Debiana) który będzie pełnił rolę rutera udostępniając innym komputerom internet i inne usługi...
Nie chcesz aby czasem jakiegoś dzikiego połączenia odpalić w już istniejącej sieci?
Nie - chce tylko podłączyć liveboxa do eth0 a eth1 do switcha, który będzie rozdzielał łącze innym komputerom.
Internet udostępnisz ipmasq a adresy przydzielisz uruchamiając serwer DHCP na interfejsie wewnętrznym.
Czyli na eth1? wiec istnieje taka możliwość abym skonfigurował tak dhcp aby przydzielał internet z eth1?
loleq

Post autor: loleq »

Czyli na eth1? wiec istnieje taka możliwość abym skonfigurował tak dhcp aby przydzielał internet z eth1?
Tak, znajdziesz ja w np. /etc/default/dhcp3-server, hint: INTERFACES.
ODPOWIEDZ