Instalacja systemu bez nap

Pomoc dotycząca instalacji systemu
olek

Instalacja systemu bez napędu

Post autor: olek »

Zacznę od początku , posiadam obraz Debiana (ISO DVD), lecz niestety mój napęd powędrował do serwisu . Nie bardzo mam pomysł jak zainstalować system z tego obrazu (oczywiście nie wypalając go) . Obmyśliłem taki plan aby ściągnąć jakiś mały live-cd odpalić go zamontować na nim obraz i zainstalować ale mam co do tego pewne wątpliwości : wiec potrzebuje jakiś nieduży live-cd , jakiś program albo instrukcje jak zamontować obraz , i jeszcze jedno czy jeśli rzeczywiście tak sie da to czy po zamontowaniu obrazu będę mógł odpalić instaluje ? które live-cd będzie najlepsze (generalnie małe i żeby można było zrobić to co potrzebuje czyli dostęp do partycji (FAT32) i zamontowanie obrazu . Trochę to chaotycznie napisałem ale mam nadzieję ze mnie ktoś zrozumie . Dziękuje za wszelką pomoc.
kabzior
Beginner

Re: Instalacja systemu bez napędu

Post autor: kabzior »

Co do programu to nie wiem, ale polecam distro Damn Small Linux, oparte na Debianie więc jak ktoś poleci program to będzie pasował. Całe distro 50 mega.

jk
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

olek, a jak uruchomisz live-cd nie mając napędu?
Awatar użytkownika
ShinnRa
Beginner

Post autor: ShinnRa »

ja polecam http://www.goodbye-microsoft.com zmieniłem tylko opcje instalacji i już mam lenny'ego na hdd zainstalowanego :] Jest Tylko jedno ALE: to jest MINIMALNY obraz netinstall więc nawet jajko ściaga z neta. Podsumowując: jeśli masz dość szybkiego neta to do dzieła :]
olek

nie mam napędu dvd , cd mam , ale nie chce mi się ściągać całego obrazu płyty jeśli mogę to zainstalować z tego obrazu co mam
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

olek pisze:ale nie chce mi się ściągać całego obrazu płyty jeśli mogę to zainstalować z tego obrazu co mam
ściągnij obraz netinstall i zainstaluj system z niego, potem dodaj płytkę DVD do repo i resztę zainstaluj z niej (ale polecam instalowanie reszty z repozytoriów).
olek

a na neostradzie da sie netinstall puścić ?
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

olek pisze:a na neostradzie da sie netinstall puścić ?
tak ale zainstalujesz sam system podstawowy, potem skonfiguruj neta, i dodaj repo do serwerów Debiana, a płytkę DVD możesz po prostu olać ;) bo wszystko będziesz instalował z serwerów dzięki czemu będą ciągle aktualne pakiety.
Michal

Post autor: Michal »

Ja kiedyś jak miałem Mandrivę to miałem podobny problem. I zainstalowałem ją tym sposobem, który teraz przedstawię. Na Twoim miejscu bym ściągnął CD1.iso a potem w XP (jeśli masz) bym rozpakował winrarem i zainstalował z poziomu Windowsa - proste :)
olek

wiecie co to ja chyba jednak ściągnę obraz cd i nie będę kombinował :mrgreen:
ODPOWIEDZ