Jak wykona

Ogólne pytania dotyczące systemu
poldas
Beginner

Jak wykonać kopię całej partycji?

Post autor: poldas »

Witam.

Mam w firmie mały serwerekk, na którym działa jedynie hylafax. Komputer jest stary, a konfiguracja hylfaxa pochłonęła mi tydzień życia. Wolałbym na wypadek jakiegoś zdarzenia móc szybko odzyskać całą partycję bez konieczności instalowania od nowa systemu. Czy jest jakiś sposób na zrobienie lustra (kopii) całej partycji lub inny sposób?

Z góry dziękuję
jaSS
Beginner

Post autor: jaSS »

image np:

Kod: Zaznacz cały

aptitude show dump
albo po prostu rsync zażywać
poldas
Beginner

Post autor: poldas »

@jass jesli zrobie taki image to pozniej moge cala partycje z systemem przeniesc jakos na inny dysk?
jaSS
Beginner

Post autor: jaSS »

wydaje mi się że nie powinno być problemu używając dump i restore
regisu

Post autor: regisu »

A zrobienie sobie np obrazu partycji za pomocą programu partimage? Nie używałem go za dużo, ale do Ubuntu i Windows XP się sprawdził (przy tym drugim należało tylko zrobić obraz bez kompresji by nie było problemów z odtworzeniem go).
duo666

Post autor: duo666 »

Ja tam korzystałem z partimage. Jest na również livecd http://www.sysresccd.org/Main_Page.
krzyniog

Post autor: krzyniog »

Proszę o informacje odnośnie tego czy programem Partimage da się zrobić kopię partycji głównej / bez restartu systemu?
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Program wymaga aby kopiowana partycja nie była aktualnie zamontowana. Czyli wygląda to tak np. masz KNOPPIXa gdzie jest partimage, wkładasz CD do napędu, z którego chcesz zrobić kopię, obraz kopiujesz na inną partycje, bądź dysk, a możesz nawet wysłać na inny komputer gdzie jest zainstalowany partimage-server.
Ta ostatnia opcja jest najlepsza, wtedy tylko chodzisz sobie po komputerach, którymi się opiekujesz i wrzucasz ich obrazy na jeden serwer ;)
Kompresja bardzo zwalnia tworzenie obrazu, mnie bez kompresji do tar.bz2 tworzenie obrazu zajęło 5x dłużej niż bez kompresji.
krzyniog

Post autor: krzyniog »

A znacie jakiś program który zrobiłby kopię partycji systemowej bez restartu komputera?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

dd if=/dev/partycja of=~/kopia.img
do katalogów sam korzystam z

tar -c ~/do_backupu >backup.tar
ODPOWIEDZ