Konfiguracja sieci bezprzewodowej

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
vash

Konfiguracja sieci bezprzewodowej

Post autor: vash »

udalo mi sie zainstalowac sterowniki karty (za pomoca ndiswrappera), siec niby jest skonfigurowana poprawnie... a oto co mi wyskakuje na ekranach.

poradzcie mi co mam zrobic
jang
Beginner

Post autor: jang »

Komu i poco te obrazki ? Poprostu wklej co Ci pokazuje konsola, co masz w plikach.
W /etc/network/interfaces brakuje Ci network i broadcast i pewnie nie masz wpisów w /etc/resolv.conf
vash

serwery dns mam wpisane -nic to nie zmienia
dopisalem do pliku konfigurujacego siec
network xxxxxxxx
broadcast xxxxxxx

i jak zwykle nic nie daje...

co jest jeszcze lepsze gdy ustawiam na automatyczne pobieranie adresu IP (bo tak mam na routerze) to nie znajduje mi zadnej sieci....

moze to prolem ze sterownikami?

niby sa zainstalowane

co robic? pomozcie
Stephen

Post autor: Stephen »

Ja tam zawsze ustawiam statycznie. Zobacz jaką masz tablice routingu (polecenie route), możliwe ze interfejs nie dodał automatycznie bramy i trzeba ją dopisać. Wklej wynik polecenia i pomyślimy :]
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

vash pisze:udalo mi sie zainstalowac sterowniki karty (za pomoca ndiswrappera), siec niby jest skonfigurowana poprawnie... a oto co mi wyskakuje na ekranach.
Jeśli w ogóle coś można zobaczyć na tych zrzutach, to wydaje mi się, że próbujesz się dostać do sieci zabezpieczonej tak, jakby była niezabezpieczona. Innymi słowy, chyba brakuje Ci narzędzi typu wpa_supplicant i konfiguracji sieci. Jeśli tak, to polecam np. lekturę Linux+ Nr 7/2007
vash

mam wiec pytanie czy jest do zdobycia ten numer Linux+ w postaci .pdf na przyklad?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Oj, nie musisz kupować Linux + nawet w pdf (chyba nie ma w całości - możesz po prostu zobaczyć na ich stronie). Prościej i taniej nauczyć się korzystania z google'a. Wpisz "linux wlan" daj, że chcesz jedynie polskie strony i.... do wyboru, do koloru. Także bardzo prosto napisane poradniki. Także na tym bądź innych forach.
TIP: korzystaj z Szukaj.
ODPOWIEDZ