Witam.
Chciałbym zakupić laptopa.W tej chwili jestem zdecydowany na ten
model.Prosilbym o opinie na ten temat-nie chodzi o podzespoły(parametry) ale o samą firmę-wiem że Siemens nie jest w czołłówce jeżeli chodzi o lapki .ale wiem też że jeżeli chodzi o taki sprzet to raczej nie ma reguly które się psują a które nie.Zdarza się w każdej firmie i tak już będzie.Jeżeli ktoś się spotkal z prtoblemami w takim modelu(albo podobnym) to prosze o opinie.
jaki laptop?
Ja bym się najpierw zorientował jak z sterami do grafiki, co tam jest jakiś intel X3100 czy jakoś tak, żeby nie było po kupnie płaczu - o nie działa :-/
Ten ma nvidię albp poszukaj na skapiec.pl (prównywarka cen z możłiwością okreśelnia co ma być w laptopie)
Ten ma nvidię albp poszukaj na skapiec.pl (prównywarka cen z możłiwością okreśelnia co ma być w laptopie)
intel wspiera Open Source, więc ze sterownikami nie będzie problemu, pewnie nawet sterowniki już są w jądrze więc nawet instalować nie trzeba będzie.witek pisze:a bym się najpierw zorientował jak z sterami do grafiki, co tam jest jakiś intel X3100 czy jakoś tak, żeby nie było po kupnie płaczu - o nie działa :-/
sam będę w niedługim czasie kupował laptopa i zastanawiam się nad dellem (o ile uda mi się wyrwać go gdzieś w rozsądnej cenie), albo nad HP'kiem, AFAIK są to jedne z pewniejszych marek jeśli chodzi o laptopy, chociaż jak sam napisałeś:
fanatico pisze:ale wiem też że jeżeli chodzi o taki sprzet to raczej nie ma reguly które się psują a które nie.
aloha
-
- Senior Member
Tego modelu nie znam, jest stosunkowo nowy i oparty o rozwiązania F-S. Jeśli zatem pod linuksa, to może coś nie chodzić tak jak sobie to wyobraził producent. F-S "formalnie" nie wspiera linuksa, ale do każdego (chyba) notebooka dodaje, nieco już archaicznego, Knoppiksa.fanatico pisze:Chciałbym zakupić laptopa.W tej chwili jestem zdecydowany na ten
model.
Oki, to w przeciwieństwie do osób powielających opinie. Obecny tekst powstaje na AmiloPro V3515. Wspólniczka ma V2335, a niedawno, po 4 latach wytężonego używania (nie używam w ogóle innych komputerów, tylko notebooki) udało mi się zarżnąć (tyle, że nie wiem, czy na śmierć) Lifebooka C1020. Zatem na przestrzeni 4 lat, do dyspozycji 3 F-S, jeden z "lepszej" ówczesnej serii, tj. Lifebook, obecnie dwa tanie, z podstawowego AmiloPro. Wszystkie notebooki chodzą obecnie pod linuksami (kiedyś wyłącznie Lifebook chodził z WinXP, przez rok niemal wyłącznie, potem także).fanatico pisze:Prosilbym o opinie na ten temat-nie chodzi o podzespoły(parametry) ale o samą firmę-wiem że Siemens nie jest w czołłówce jeżeli chodzi o lapki .ale wiem też że jeżeli chodzi o taki sprzet to raczej nie ma reguly które się psują a które nie
Za:
- cena
- trwałość
- bezproblemowość w obsłudze
- brak bajerów
- poprawia się jakość wykonania
Przeciw:
- w tej cenie (V3515 i V2335 to kwoty około 2000 zł) nie mam zastrzeżeń.
- brak bajerów, jeśli ktoś je potrzebuje
- jeśli ktoś potrzebuje innych portów niż USB, stacji FDD, to AmiloPro ich nie ma, Lifebook miał.
Jeśli napiszesz do czego potrzebujesz, to może coś Ci doradzę (używam notebooków nieprzerwanie od 1991 r., kilka przeze mnie już przeszło )
Debian w moim, lepiej zarządza energią od windy.
Testowane darmowe wersje linuksów niekiedy nie radzą sobie z tymi notebookami. Odpala się bez problemu Etch, ale ma problemy z przejściem do trybu tekstowego z graficznego (muszę zainstalować sterowniki z Via). Mandriva 2007.1 Free ma problemy z uruchomieniem się na V3515, ale wersja płatna chodzi bez problemu. Fedora Core 7 miała problemy z uruchomieniem się po instalacji na V3515, na pozostałych od FC5 chodzi bez problemu. Mandriva 2006 miała problemy z obydwoma AmiloPro. Ubuntu od 6 chodzi na wszystkim, trzeba poprawić ustawienia Xorgów. Knoppix także chodzi, choć nie wszystko obsługiwał "z palca". Odpalałem jeszcze kilka innych wynalazków, ale były to mało popularne dystrybucje, więc pomijalne.
Przy moim systemie kupowania (czyli 1x na 3 lata) notebooki do pracy biurowej nie do zdarcia. Przemawia za nimi także 2 letnia gwarancja. Jeśli potrzebujesz czegoś więcej to.. Toshiba Tecra (jeśli nie pomyliłem nazwy) - 5 tys., 5 lat gwarancji i też nie do zdarcia.
HP mamy też w pracy - obecna jakość wykonania AmiloPro jest na poziomie HP za ponad 3 tys. Jeśli nie potrzebujesz Windy, to kupujesz F-S bez systemu, taniej i... chodzi .
Jak chcesz coś więcej, to gg: 5473766 (no, chyba, że tu )