Czy warto zaktualizować Debiana do wersji niestabilnej?

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
qbsiu
Beginner

Post autor: qbsiu »

Matius pisze:qbsiu, no bo go popsules :) jak siedzialem na "sid" to nie bylo zadnych klopotow no czasem przy upgrade musialem poczekac az naprawia zaleznosci
Właśnie, że nic nie popsułem :D Legalnie zrobiłem aktualizacje... I wywalił mi kilka pakietów kde.. Mi. kdebase itp ;) Teraz wszystko zaczynające się na "k" uważa, że jest zbędne :) (autoremove) ;)
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

To, że Debian Sid jest aż tak stabilny (IMHO) można zawdzięczać jego twórcą. Np: sam proces zostania DD (Deweloperem Debiana) jest dość czasochłonny i wymagający, dzięki czemu, ludzie, którzy tworzą paczki i nimi się opiekuję, dobrze wiedzą co robią i na ogół nie popełniają często błędów. (oczywiście wszytko IMHO)
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

qbsiu pisze:Legalnie zrobiłem aktualizacje... I wywalił mi kilka pakietów kde..
Ty sam je wywaliłeś. Aptitude przedstawia zawsze dokładną listę pakietów do usunięcia i bez twojej zgody niczego nie usunie. Na przyszłość polecam czytać to co mówi aptitude :)
Awatar użytkownika
qbsiu
Beginner

Post autor: qbsiu »

ruun pisze:
qbsiu pisze:Legalnie zrobiłem aktualizacje... I wywalił mi kilka pakietów kde..
Ty sam je wywaliłeś. Aptitude przedstawia zawsze dokładną listę pakietów do usunięcia i bez twojej zgody niczego nie usunie. Na przyszłość polecam czytać to co mówi aptitude :)
Korzystam z apt'a :mrgreen:
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

apt-get tak samo nie usuwa bez ostrzeżenia :) . wystarczyło te nieszczęsne pakiety zablokować (hold)
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

darkwater pisze:btw. windows xp też mi sie nie wieszał ... szczęściarz ze mnie co nie :D
Jaki administrator, taki system :mrgreen: Słodząc dalej, mi też się nie zawieszał. Po prostu tak nagle przestałem go lubić, gdy zaczął zajadać się co raz większą ilością pamięci. 190 mb na starcie, przy 256 dostępnych, to zdecydowanie za wiele... Ubuntu także jakiś taki strasznie pamięciożerny był, a że bardzo lubię Debianową rodzinkę, to musiałem kiedyś trafić i tutaj :)
wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

Znalazłem kawałek dysku (a raczej cały, tylko go przerzuciłem do innej maszynerii) i zainstalowałem sobie Sida. Mam silne postanowienie zgłaszać wszystkie błędy, jakie napotkam (już zgłosiłem 3, bo najpierw to mi się w ogóle nie chciało zainstalować...). Faktem jest, że programy jeszcze ciepłe i ogólnie rzecz biorąc, wygląda to atrakcyjnie... do pierwszego załamania. Ale ponieważ nie szkoda, mogę trochę potestować ;-)
cingla

Post autor: cingla »

Witam.
Jestem świeżym użytkownikiem Linux-a ale udało mi się zrobić ugrade Debiana do wersji SID lecz wersja kernela została nie zmieniona 2.6.18-4-k7 jak zmienić jajko do nowszej wersji ?
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

jak zmienić jajko do nowszej wersji ?
Zainstalować nowsze? :>

`man aptitude`, `man apt-get`, `man apt-cache search`
Awatar użytkownika
Spass
Beginner

Post autor: Spass »

cingla, a na przykład tak - wpisujesz w konsoli/terminalu:

Kod: Zaznacz cały

aptitude search linux-image
Wybierasz pasującą ci wersję jądra (na przykład linux-image-2.6.21-2-k7) i wpisujesz:

# aptitude install linux-image-2.6.21-2-k7
(ten znaczek na początku oznacza, że musisz zrobić to jako root)

Stare jądro nie zostanie usunięte, do GRUB powinien się automatycznie dodać wpis, przy starcie wybierasz na którym jądrze chcesz uruchomić Debiana. Jeśli chcesz, żeby jądro się aktualizowało, dodaj sobie odpowiednią paczkę, coś w rodzaju:

# aptitude install linux-image-k7
PS: Powinno pisać się "Linuksa".

// Poprawiłem głupi błąd w poście. Zamiast linux-image napisałem linux-headers.
ODPOWIEDZ