witam. to moj pierwszy post na tym forum, aczkolwiek czytam je juz od dawien dawna:P najczesciej z pozytywnym skutkiem:P
problem jest taki:
debian etch po aktualizacji do testing (robiona dwie godziny temu) - akceleracja nie dziala:(
mam karte nvidia i sterowniki ze skryptu NVIDIA..costam-100-costam.sh (beta wersja). dzialaly przepieknie na wersji testing jeszcze tydzien temu. potem zrobilem upgrade i przestalo. odczekalem pare dni i dalej po upgrade nie dziala akceleracja (uruchomienie dzialajacego wczesniej quake'a teraz resetuje ixy).
to nie tylko problem quaka. tyidzien temu po upgrade nie wstawal gnome. dopiero po wywaleniu z autostartu beryla poszedl. ixy dzialaja. ale bez akceleracji:(
prosze o pomoc jesli ktos mial ten sam motyw. z gory dzieki!!
brak akceleracji po dist-upgrade do testing
nieprawda,zadnych sterownikow z patchem nie trzeba!
cala instalacja sterowniko nvidi sprowadza sie do:
no i
..ale to juz zapenie masz, wiec nie bedzie potrzebne
Rzecz jasna ze modul bedziesz musial stworzyc, za kazdym razem gdy zmienisz kernel. np. przy upgrade czy rekompilacji. Dlatego ci to siadlo, tzn nie ma modulow nvidi w aktualnym katalogu modulow.
cala instalacja sterowniko nvidi sprowadza sie do:
Kod: Zaznacz cały
# apt-get install module-assistant nvidia-kernel-common
# m-a update
# m-a prepare
# m-a auto-install nvidia
Kod: Zaznacz cały
#apt-get install nvidia-glx
Rzecz jasna ze modul bedziesz musial stworzyc, za kazdym razem gdy zmienisz kernel. np. przy upgrade czy rekompilacji. Dlatego ci to siadlo, tzn nie ma modulow nvidi w aktualnym katalogu modulow.
JerryS - mam jajo 2.6.18-4-k7 z distro poinstalacyjne wiec chyba niebardzo z tym patchem. ale jeszcze poczytam ten wontek ktory podrzuciles.
castor - faktycznie isntalowalem stery przed upgradem i wtedy akceleracja dzialala. po upgraddzie pojawillo sie jajo 2.6.21 ale i tak odpalalem 2.6.18 i na nim dalej ixy nadal startuja wiec modul jest chyba nadal aktualny dla tego jajca. Nie testowalem sterow z paczek - od zawsze istalowalem te z nvidia.com ale jutro po koncercie toola sprubuje Twojego patentu i moze pomoze. napisze jakie sa rezultaty i co dokladnie mi sie pojawia za blad przy uruchamianiu gier/aplikacji z akceleracja.
dzieki za szybka reakcje:P
castor - faktycznie isntalowalem stery przed upgradem i wtedy akceleracja dzialala. po upgraddzie pojawillo sie jajo 2.6.21 ale i tak odpalalem 2.6.18 i na nim dalej ixy nadal startuja wiec modul jest chyba nadal aktualny dla tego jajca. Nie testowalem sterow z paczek - od zawsze istalowalem te z nvidia.com ale jutro po koncercie toola sprubuje Twojego patentu i moze pomoze. napisze jakie sa rezultaty i co dokladnie mi sie pojawia za blad przy uruchamianiu gier/aplikacji z akceleracja.
dzieki za szybka reakcje:P
heh.. późna interwencja ale efekt zadowalający okazuje się, że ostatni dist-upgrade usunął mi z systemu pare ważkich paczuszek (min. build-essential itd ) - większość tych wymaganych podczas kompilowania modulu przez skrypt NVIDIA...costam..sh. Przeprowadziłem jeszcze raz proces instalacji modułu (myślałem że nie trzeba tego robić skoro "stary" moduł startował, a na nim ixy) i teraz znowu syćko piknie działa:P
dziekuję za pomoc!! pozdro
dziekuję za pomoc!! pozdro