Jaka wersja linuksa na lapika

Pomoc dotycząca instalacji systemu
PiSi

Post autor: PiSi »

hmmm... w tyn cdlinux.pl jest środowisko graficzne IceWM i jest podobno malo wymagające... chodzi na tym lapiku nawet z cd nieźle.... chyba to zainstaluje.... jestem aby ciekaw jak będzie tu wyględała sprawa z LiveboxTp .... :/ no i jeszcze do tego dochodzi drukarka hp5550 ale tym sie chyba niema co martwić... najgorsza bedzie chyba do skonfigurowania ta neostrada...
matiit
Beginner

Post autor: matiit »

jak jest Livebox podpiętyt przez kabel a nie przez wifi to problemu nie ma
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

PiSi pisze:jestem aby ciekaw jak będzie tu wyględała sprawa z LiveboxTp .... :/ no i jeszcze do tego dochodzi drukarka hp5550 ale tym sie chyba niema co martwić... najgorsza bedzie chyba do skonfigurowania ta neostrada.
Zobacz w dokumentację na http://www.cdlinux.pl - są tam porady jak podłączyć m.in. neostradę, uruchomić wifi i drukarki (CUPS). Wszystko w miarę klarownie opisane.
PiSi

a mam takie jeszcze pytanie....

uruchamiam np knoppixa lub cdlinux.pl z napedu wbudowanego, i mam jeszcze drugi podłączony przez usb. Da się jakoś z konsoli z knoppixa zainstalować np mandrive? mam nadzieję że w miare zrozumiale to ujołem... ;/
matiit
Beginner

Tak to możesz sobie gentoo postawić :P
PiSi

matiit pisze:Tak to możesz sobie gentoo postawić :P

To znaczy że nniema takiej możliwości, żeby uruchomić instalator mandrivy pod knopiixem?

Hmmm, a przecież wubuntu instaluje się wlaśnie mniej więcej w ten sposób- tzn. mamy wlaczony system i instalujemy go w trybie graficznym nawet bez konsoli... :/

qrde nawet google mnie w tym wypadku zawodzi ... ;(
matiit
Beginner

No masz włączone UBUNTU :P i instalujesz UBUNTU...
Poza tym dlaczego nie możesz normalnie?
PiSi

matiit pisze:No masz włączone UBUNTU :P i instalujesz UBUNTU...
Poza tym dlaczego nie możesz normalnie?
ale ja chcę mandrive z knoppixa... :/

a normalnie nie mogę bo ten wbudowany cd-rom szfankuje i czyta mi aby 2 plyty i to wlasnie te livecd... :/

dlatego mialem nadzieje ze sie da uruchomić instalke z konsoli... ]http://www.debianusers.pl/article.php?aid=61[/url]

Czy za pomocą tego debootstrapa da się uruchomić instalację innej dystrybucji?

I chciałem jeszcze raz podziękować za cierpliwość, wyrozymiałość i wszystkie odpowiedzi.
matiit
Beginner

raczej z MDV to nie zadziała.
PiSi

no dobra z tymi sposobami dam sobie spokój... ale wpadlem na jeszcze jeden pomysł.....

mam taką przejściówkę że dysk od laptopa moge podpiąć do PC.... może dało by rade wrzucić pliki instalacyjne z cd na dysk i z dysku odpalić instalke? tylko pewnie na te pliki osobna partycja by musiala być... ?

robiliście coś takiego albo wiecie jak to można zrobić?
ODPOWIEDZ