Beryl - instalacja, FAQ

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
kanapka

Post autor: kanapka »

Niestety, ale po dodaniu sekcji module i tych z pierwszego posta X-y nie chcą chodzić.
stahoo

Post autor: stahoo »

ale po tym wszystkim ponownie instalowałeś stery grafiki bo jeśli nie to powinieneś to zrobić i daj linka do opisu według którego to robiłeś

[ Dodano: 2007-08-13, 21:52 ]
i kliknij jaką masz grafę
kanapka

Mam GDM 950 w hp nx6310. Robiłem według pierwszego postu w tym temacie ;]
stahoo

kanapka wejdź tu oczywiście nie dodawaj tych repo ale to powinno ci pomóc http://forum.cws-telkomp.eu/topics15/101.htm i jeszcze http://forum.cws-telkomp.eu/topics15/443.htm
kanapka

Po dodaniu

Kod: Zaznacz cały

Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
Option "RENDER" "Enable"
EndSection
X-y nie chcę sie uruchomić

i nie jestem pewny czy mam dobrze w
glxinfo | grep direct
do_wait: drmWaitVBlank returned -1, IRQs don't seem to be working correctly.
Try running with LIBGL_THROTTLE_REFRESH and LIBL_SYNC_REFRESH unset.
direct rendering: Yes
[/hide]
stahoo

kanapka tu jest opis do etch http://debianpl.org/po_prostu_debian_etch.pdf zrobiłem według tego i mi elegancko śmiga
kanapka

Ale dzięki za chęci :) jeszcze trochę pokombinuje .
Ten pdf-ik co dałeś to nawet ciekawy ;] ale zrobiłem tak jak jest tam napisane i dalej nie wchodzi.

[ Dodano: 2007-08-14, 15:12 ]
Pokombinowałem trochę i udało się : ) ale nie całkowicie bo nie mam przycisków w gnomie do np wyjścia z przeglądarki czy przesunąć kadu.

taki błąd mi wywala

beryl: SmcOpenConnection failed: Authentication Rejected, reason : None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed
libGL warning: 3D driver claims to not support visual 0x63
Reloading options
beryl: dbus_bus_get error: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.
beryl: Plugin 'dbus':initDisplay failed
beryl: Couldn't activate plugin 'dbus'
Couldn't initialise dbus. This should not happen!
localh0st
Beginner

Post autor: localh0st »

Cześć. Zainstalowałem Beryla, skonfigurowałem Xorg, i uruchamiam. W konsoli jak wpiszę:

beryl-manager
To nic się nie pojawia, program się uruchamia, wszystko jest OK. Zmienia mi się styl dekoracji okien z kwin, na GNOME. Gdy przechodzę do wyboru menadżera okien, zaznaczam "Beryl" to w konsoli widzę:

* Beryl system compatiblity check                            *

Detected xserver                                : NVIDIA

Checking Display :0.0 ...

Checking for XComposite extension               : failed

No composite extension
134544569 screens detected.
Currently we cannot guarantee that Beryl will work correctly with multiple X screens.
Using the --no-context-share command line option can help.
Please report any success to the beryl developer mailing list. The list can be found at lists.beryl-project.org
I jak widzę, w menadżerze ustawień, to efekty są zaznaczone, ale ich na pulpicie nie widać. O co tu chodzi?

[ Dodano: 2007-09-10, 08:55 ]
Poza tym mam taki wynik:

pr0@debianek:~$ dpkg -l | grep beryl
ii  beryl                             0.2.1-1-shame-0                 Compositin
g window manager, decorator and th
ii  beryl-core                        0.2.1-1-shame-0                 Compositin                                                                          g window manager - Beryl Project
ii  beryl-manager                     0.2.1-1-shame-0                 Tray appli                                                                          cation launcher tool - Beryl Proje
ii  beryl-plugins                     0.2.1-1-shame-0                 Collection                                                                           of plugins for Beryl
ii  beryl-plugins-data                0.2.1-1-shame-0                 Plugins da                                                                          ta - Beryl Project
ii  beryl-settings                    0.2.1-1-shame-0                 Plugin and                                                                           configuration tool - Beryl Projec
ii  beryl-settings-bindings           0.2.1-1-shame-0                 Plugin and                                                                           configuration tool - Beryl Projec
ii  emerald                           0.2.1-1-shame-0                 Decorator                                                                           for beryl
ii  libberyldecoration0               0.2.1-1-shame-0                 Settings l                                                                          ibrary for plugins - Beryl Project
ii  libberylsettings0                 0.2.1-1-shame-0                 Settings l                                                                          ibrary for plugins - Beryl Project
ii  libemeraldengine0                 0.2.1-1-shame-0                 Decoration                                              engines for beryl
[1]+  Done                    beryl-manager
pr0@debianek:~$

[ Dodano: 2007-09-10, 11:44 ]
Back. Zrobiłem, włączyłem efekty, chyba wszystkie możliwe, i na GeForce 2 64mb nie zamula, ale jestem ciekaw, dlaczego Beryl działa, tylko jak uruchomię go spod roota, a nie zwykłego użytkownika. :-/
vonProteus

Post autor: vonProteus »

ratunki beryl mi nie działa

proteus@sarah:~$ beryl-manager &
[1] 6072
proteus@sarah:~$ X Error: BadDevice, invalid or uninitialized input device 170
  Major opcode:  146
  Minor opcode:  3
  Resource id:  0x0
Failed to open device
X Error: BadDevice, invalid or uninitialized input device 170
Failed to open device
Failed to open device
Failed to open device
Failed to open device
Failed to open device
a jeszcze załącze xorg.config
psv
Beginner

Post autor: psv »

Co się stało, że żaden serwer od beryla nie działa? Chciałem go sobie zainstalować, ale nie mam skąd wziąć repo. Coś słyszałem, że beryl nie jest już rozwijany, ale co w takim razie zrobić?
Zablokowany