crc error system halted

Pomoc dotycząca instalacji systemu
fazie

Post autor: fazie »

Do twojej karty jest open-source sterownik

Kod: Zaznacz cały

[url]http://acx100.sourceforge.net/[/url]
Chyba te stery dołączone są do modułów kernela, ale nie wiem tego na pewno. Większych kłopotów nie powinnieneś mieć.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

ściagnij sobie obraz obojętnie czy z kde czy z gnome potem sobie 2 środowisko doinstalujesz.
za czasów sarge instalowały się 2 środowiska defaultowo teraz rozdzielili. wtedy mi się bardziej podobało :)
no ale jak kto woli :P
Tomek89

Post autor: Tomek89 »

Spass i Yampress dzięki za opinię w tej kwesti interesuje mnie jeszcze jedna sprawa którą kieruję do fazie podałeś mi stronę z sterami do moiej karty wszedłem i w liscie znajduje się mój typ karty jest na pierwszym miejscu ale jak pobrać do niego stery jak kliknę na nazwę wywala mi błond proszę podaj mi dokładny link do pobrania i jak rozumię muszę pobrać ten sterownik wypalić na płyte ( lub na pamięć podręczną) a potem jak juz postawię Debianka zainstalować go tak? no i jaką komendą to mogę zrobić wielkie dzieki za zainteresowanie i za pomoc jesteście świetni!! :!: :-D :->
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Tomek89

Witam no i dziś nadeszła ta wiekopomna chwila kiedy to po raz pierwszy zainstalowałem Linuxa. On poprostu mnie użekł komp pod nim działa jak tra lala nie tak jak pod tym windowsowskim badziewiem. Ale niestety musiałem odinstalowac linuxa i spowrotem (mam nadzieję że nie na długo) zainstalować XP. A to dlatego że nie mogłem dać sobie rady z dwoma problemami;/ A mianowicie z skonfigurowaniem połonczenia internetowego siedziałem cały dzień nad tym i nie mam nadal pojęcia jak to zrobić;/ a drugi problem jest taki że środowisko graficzne KDE instaluje się po angielsku i róznież nie mam pojęcia jak to zmienić ściągnołem pierwszą płytke debiana z tym środowiskiem proszę o pomoc bo chciałbym się od zaraz przeżucić na linuxa!!!! :mrgreen:

[ Dodano: 2007-08-18, 22:42 ]
No już z jednym problemem się uporałem a mienowicie spolszczyłem środowisko graficzne z płyty DVD którą pobrałem wcześniej (jednak na coś się przydała :p ) teraz staram się rozwiązać problem z netem. Mam teraz na jednym dysku dwa systemy więc się tylko przelogowuje może ktoś ma jakiś pomysł jak uruchomić internet radjowy pod tą kartą GL2422VP?? :?:
fazie

Post autor: fazie »

Witam,
Czy zainstalowałeś sterowniki poprawnie?
Spróbuj tego
# iwconfig (jeśli nie masz to: apt-get install wireless-tools z płyty debiana)
u mnie jest coś takiego

Kod: Zaznacz cały

root@bramka:/usr/lib/iptables# iwconfig
lo        no wireless extensions.

dummy0    no wireless extensions.

imq0      no wireless extensions.

imq1      no wireless extensions.

gre0      no wireless extensions.

eth1      RT2400PCI  ESSID:"netonsky.pl_2"
          Mode:Managed  Channel=2  Access Point: 00:14:A5:0D:7D:86
          Bit Rate:11 Mb/s
          RTS thr :o ff   Fragment thr :o ff
          Encryption key :o ff

eth0      no wireless extensions.

root@bramka:/usr/lib/iptables#
- jak widać eth1 to interfejs WiFi na chipsecie rt2400 i jestem aktualnie połączony
- jeśli nie widzisz takiego czegoś -> nie masz sterów zainstalowanych (czytaj dalej)

Jeśli chcesz skonfigurować sieć to lecisz (za eth1 wstaw nazwę twojego interfejsu):
# iwconfig eth1 essid "moja_siec"
- jeżeli masz adres ip z dhcp to:
# dhclient eht1
- jeśli statyczny to:
# ifconfig eth1 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0
# echo "nameserver 194.204.152.34" >> /etc/resolv.conf
# echo "nameserver 194.204.159.1" >> /etc/resolv.conf
# route add default gw 192.168.1.43
- przy czym 192.168.1.43 to adres ip przypisany do karty wifi

Instalacja sterowników (jeśli nie udało ci się ich zainstalować)
- rozpakowujesz sterowniki
- przechodzisz do katalogu z nimi
- może się przydać apt-get install gcc make
- teraz prawdopodownie źródła kernela potrzebujesz -> apt-get install linux-source-`uname -r`
- no i lecisz:
# ./configure
# make
# make install
(oczywiście jeśli w pliki INSTALL / README nie stanowi inaczej -> more README)
potem ładujesz stery
# modprobe <nazwa_modulu>
u Ciebie będzie to chyba # modprobe acx100

Pozdrawiam ;-)
Tomek89

No sorka ale nie miałem dostępnu do neta prawie przez tydzień fazie dzięki za opis zaraz próbuje i zobacze co z tego wyjdzie!

[ Dodano: 2007-08-24, 14:29 ]
Kicha Wygląda na to że nie mam sterowników zainstalowanych... ale czy mugłbym prosić o podanie konkretnego linka do nich no bo poprostu google mam czerwone od szukania a nic konkretnego co by obsługiwało moją kartę znaleśc nie mogę :-? Proszę jeszcze raz zastanowić się nad moim problemem bo jest to dla mnie bardzo ważne jak mówie no nie mam zainstalowanych sterowników i nie mam zielonego pojęcia z kąd je wziąść. :-(

//Popraw błędy ortograficzne w poście, bo aż w oczy kolą.
Czaja

[ Dodano: 2007-08-24, 23:14 ]
No po 10 godzinach męki w końcu udało mi się jakimś cudownym sposobem skonfigurować moję połączenie z internetem jestam taki zaćmiony że sam nie wiem jak tego dokonałem a od dziś moje błędy będzie sprawdzała przeglądarka:P tylko ją jeszcze muszę skonfigurować Dziękuję wszytskim serdecznie za pomoc!!!!
ODPOWIEDZ