instalacja sterów do nvidia
re
Wiecie, co ... powiem prawdę: nie wiem, przekompilowałem sobie jądro, wyłączyłem wszystko z czego nie korzystam, zainstalowałem linux-source linux-headers itd i poszło okey nie jestem zaawanoswany, więc sorry, nie podam szczegółów, bo nie znam
stoper, zainstaluj potem dopiero uzyj
Kod: Zaznacz cały
mesa-utils
glxinfo | grep -i direct
Witam, po wielu nieudanych próbach zmuszony jestem zwrócić się do Was o pomoc.
Instaluję stery NVIDIA-Linux-x86-1.0-9639-pkg1-patched.run do karty 2MX/400.
Wszystkie potrzebne składniki mam w systemie. Instalator prawidłowo wykrywa potrzebne moduły.
W momencie instalacji jednak zgłasza poniższy problem:
Jeżeli pójdę dalej mimo ostrzeżenia to otrzymuję w rezultacie:
równocześnie z informacją, że wszystko przebiegło pomyślnie i uzyskałem akcelerację. Efekt końcowy wiadomy. Nie podnosi się xserver.
Co z tym zrobić, gdyż już straciłem zdolność czytania ze zrozumieniem tony postów w ingliszu i peelu.
PS. Dla sprawdzenia karty: bez problemu instaluję stery NVidii np w mandrivie - sterownik 9631 na jajku 2.6.17. Czy nasz kernel 2.6.21.2 posiada jakiś feler?
Wszelkie zabiegi udzielone w poradach Kolegów z Forum nic nie dają. :-P
Zauważyłem, że nie mam w katalogu /usr/X11R6/ :-?
Poza tym instalator potworzył mi w kilku miejscach "nietrafione - na czerwono" dowiązania.
Pozdrawiam.
Instaluję stery NVIDIA-Linux-x86-1.0-9639-pkg1-patched.run do karty 2MX/400.
Wszystkie potrzebne składniki mam w systemie. Instalator prawidłowo wykrywa potrzebne moduły.
W momencie instalacji jednak zgłasza poniższy problem:
-> Installing 'NVIDIA Accelerated Graphics Driver for Linux-x86' (1.0-9639):
ERROR: Failure creating directory '': (No such file or directory)
-> The installer has encountered the following error during installation: 'Cann
ot install /libXvMCNVIDIA.a'. Continue anyway? ("no" will abort)? (Answer:
No)
ERROR: Installation has failed. Please see the file
'/var/log/nvidia-installer.log' for details. You may find suggestions
on fixing installation problems in the README available on the Linux
driver download page at [url]www.nvidia.com[/url].
Cannot install /libXvMCNVIDIA.a
Co z tym zrobić, gdyż już straciłem zdolność czytania ze zrozumieniem tony postów w ingliszu i peelu.
PS. Dla sprawdzenia karty: bez problemu instaluję stery NVidii np w mandrivie - sterownik 9631 na jajku 2.6.17. Czy nasz kernel 2.6.21.2 posiada jakiś feler?
Wszelkie zabiegi udzielone w poradach Kolegów z Forum nic nie dają. :-P
Zauważyłem, że nie mam w katalogu /usr/X11R6/
/lib/modules/extensions/libglx.so /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
Poza tym instalator potworzył mi w kilku miejscach "nietrafione - na czerwono" dowiązania.
Pozdrawiam.
1.
zainstaluj pakiety
linux-kbuild
nvidia-xconfig
mesa-utils
2. postępuj wg tego linku
http://czadman.dug.net.pl/debian/articl ... ebian.html
oczywiście zmień sid na testing
zainstaluj pakiety
linux-kbuild
nvidia-xconfig
mesa-utils
2. postępuj wg tego linku
http://czadman.dug.net.pl/debian/articl ... ebian.html
oczywiście zmień sid na testing
Wszystkie wymienione przez Ciebie pakiety mam zainstalowane. Pracuję na testingu.
Polecenie
daje taki rezultat.
Rozwiązania spod podanego linka cwiczyłem - bez efektu, na innych distrach (debianach) by nie namieszać w systemie.
Pozdrawiam.
Polecenie
stoper:/home/stoper# glxinfo | egrep '(direct|OpenGL)
>
Rozwiązania spod podanego linka cwiczyłem - bez efektu, na innych distrach (debianach) by nie namieszać w systemie.
Pozdrawiam.
ma być
a nie
u mnie spod tego linka chodzi elgancko
glxinfo | egrep '(direct|OpenGL)'
glxinfo | egrep '(direct|OpenGL)
Rzeczywiście, przeoczyłem ten drobny znaczek - przyznam, że zaczynam się już gubić.
Teraz wynik
Błędne koło ;-)
Znalazłem dzisiaj notakę na jednym z Forum, gdzie deweloperzy, przy udziale ludzi z NVidii zauważyli ten bugg dla jąderka 2.6.21 i podają receptę, jak to obejść by stery zadziałały. Muszę się wczytać w jej treść i spróbować jak radzą. Tak na marginesie. Już w Etch'u wczystko funkcjonowało jak należy. Zmiana distra na Lenny i zabiegi na jądrze mogły spowodować taką zawieruchę? Jak czytam posty innych userów, i o ich problemach to stwierdzam że to nie tylko być może moja nieudolność i brak wiedzy powodują te problemy, ale coś zwyczajnie nie trybi.
Dla porządku podam jeszcze raz odpowiedź apt-a na polecenie z Poradnika Kaki
i wynik
Pozdrawiam.
Teraz wynik
glxinfo | egrep '(direct|OpenGL)'
glxinfo: error while loading shared libraries: libGL.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
Znalazłem dzisiaj notakę na jednym z Forum, gdzie deweloperzy, przy udziale ludzi z NVidii zauważyli ten bugg dla jąderka 2.6.21 i podają receptę, jak to obejść by stery zadziałały. Muszę się wczytać w jej treść i spróbować jak radzą. Tak na marginesie. Już w Etch'u wczystko funkcjonowało jak należy. Zmiana distra na Lenny i zabiegi na jądrze mogły spowodować taką zawieruchę? Jak czytam posty innych userów, i o ich problemach to stwierdzam że to nie tylko być może moja nieudolność i brak wiedzy powodują te problemy, ale coś zwyczajnie nie trybi.
Dla porządku podam jeszcze raz odpowiedź apt-a na polecenie z Poradnika Kaki
apt-get update && apt-get install linux-headers-`uname -r` gcc gcc-4.1 gcc-4.1-base gcc-3.4-base libgcc1 g++ g++-4.1 build-essential
Czytanie list pakietów... Gotowe
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Reading state information... Gotowe
linux-headers-2.6.21-2-686 jest już w najnowszej wersji.
gcc jest już w najnowszej wersji.
gcc-4.1 jest już w najnowszej wersji.
gcc-4.1-base jest już w najnowszej wersji.
gcc-3.4-base jest już w najnowszej wersji.
libgcc1 jest już w najnowszej wersji.
g++ jest już w najnowszej wersji.
g++-4.1 jest już w najnowszej wersji.
build-essential jest już w najnowszej wersji.
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Ja dołączam się do prośby stopera. Też mam Lenny'ego i wyskakują mi dokładnie takie same błędy jak jemu, podczas instalacji NVIDIA-Linux-x86-1.0-9639-pkg1-patched.run.
Instalowałem wszystko jak pisaliście i tak jak to robił stoper. Próbowałem wielu sposobów, szukałem na różnych forach, ale nigdzie nie ma rozwiązania dla tego problemu. Moja karta graficzna ma chipset NVidia GeForce4 MX460, a dokładnie to jest to Leadtek WinFast A170 PRO - GeForce4 MX460. Ma kilkaset lat, ale póki co starcza. Nie chcę jej zmieniać, bo "Debian nie działa" :shock: .
Problem pojawił się oczywiście po przejściu z Etcha na Lenny'ego. Wcześniej wszystko śmigało na sterownikach NVIDIA-Linux-x86-1.0-9631.
Z góry dzięki za pomoc.
Instalowałem wszystko jak pisaliście i tak jak to robił stoper. Próbowałem wielu sposobów, szukałem na różnych forach, ale nigdzie nie ma rozwiązania dla tego problemu. Moja karta graficzna ma chipset NVidia GeForce4 MX460, a dokładnie to jest to Leadtek WinFast A170 PRO - GeForce4 MX460. Ma kilkaset lat, ale póki co starcza. Nie chcę jej zmieniać, bo "Debian nie działa" :shock: .
Problem pojawił się oczywiście po przejściu z Etcha na Lenny'ego. Wcześniej wszystko śmigało na sterownikach NVIDIA-Linux-x86-1.0-9631.
Z góry dzięki za pomoc.
A ja poradziłem sobie tak, najpierw zainstalowałem testinga netinstall dodałem repo
zaintalowałem nowe jajo 2.6.22 potem stery nvidia 9639 z strony nvidia.com. Pięknie działa i bez problemu można zrobić update do sida bez obawy o padnięcie sterowników do grafiki.
//edit
dodałem znacznik code
mlyczek
deb [url]http://kernel-archive.buildserver.net/debian-kernel/[/url] trunk main
//edit
dodałem znacznik code
mlyczek