instalacja sterów do nvidia

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
piotreksi

re

Post autor: piotreksi »

Wiecie, co ... powiem prawdę: nie wiem, przekompilowałem sobie jądro, wyłączyłem wszystko z czego nie korzystam, zainstalowałem linux-source linux-headers itd i poszło okey :p nie jestem zaawanoswany, więc sorry, nie podam szczegółów, bo nie znam :p
Deathman
Beginner

Post autor: Deathman »

stoper, zainstaluj

Kod: Zaznacz cały

mesa-utils
potem dopiero uzyj

glxinfo | grep -i direct 
stoper
Beginner

Post autor: stoper »

Witam, po wielu nieudanych próbach zmuszony jestem zwrócić się do Was o pomoc.
Instaluję stery NVIDIA-Linux-x86-1.0-9639-pkg1-patched.run do karty 2MX/400.
Wszystkie potrzebne składniki mam w systemie. Instalator prawidłowo wykrywa potrzebne moduły.
W momencie instalacji jednak zgłasza poniższy problem:

-> Installing 'NVIDIA Accelerated Graphics Driver for Linux-x86' (1.0-9639):    
ERROR: Failure creating directory '': (No such file or directory)               
-> The installer has encountered the following error during installation: 'Cann 
   ot install /libXvMCNVIDIA.a'.  Continue anyway? ("no" will abort)? (Answer:  
   No)                                                                          
ERROR: Installation has failed.  Please see the file                            
       '/var/log/nvidia-installer.log' for details.  You may find suggestions   
       on fixing installation problems in the README available on the Linux     
       driver download page at [url]www.nvidia.com[/url].
Jeżeli pójdę dalej mimo ostrzeżenia to otrzymuję w rezultacie:

Cannot install /libXvMCNVIDIA.a
równocześnie z informacją, że wszystko przebiegło pomyślnie i uzyskałem akcelerację. Efekt końcowy wiadomy. Nie podnosi się xserver.
Co z tym zrobić, gdyż już straciłem zdolność czytania ze zrozumieniem tony postów w ingliszu i peelu.

PS. Dla sprawdzenia karty: bez problemu instaluję stery NVidii np w mandrivie - sterownik 9631 na jajku 2.6.17. Czy nasz kernel 2.6.21.2 posiada jakiś feler?
Wszelkie zabiegi udzielone w poradach Kolegów z Forum nic nie dają. :-P
Zauważyłem, że nie mam w katalogu /usr/X11R6/

/lib/modules/extensions/libglx.so /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
:-?
Poza tym instalator potworzył mi w kilku miejscach "nietrafione - na czerwono" dowiązania.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

1.
zainstaluj pakiety
linux-kbuild
nvidia-xconfig
mesa-utils

2. postępuj wg tego linku

http://czadman.dug.net.pl/debian/articl ... ebian.html

oczywiście zmień sid na testing :)
axen

Post autor: axen »

dla poczatkujacych dobrym narzedziem jest envy, wystarczy pobrac i odpalic i automatycznie pobierze i zainstaluje sterowniki :)
stoper
Beginner

Wszystkie wymienione przez Ciebie pakiety mam zainstalowane. Pracuję na testingu.
Polecenie

stoper:/home/stoper# glxinfo | egrep '(direct|OpenGL)
> 
daje taki rezultat.
Rozwiązania spod podanego linka cwiczyłem - bez efektu, na innych distrach (debianach) by nie namieszać w systemie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

ma być

glxinfo | egrep '(direct|OpenGL)' 
a nie

glxinfo | egrep '(direct|OpenGL) 
u mnie spod tego linka chodzi elgancko
stoper
Beginner

Rzeczywiście, przeoczyłem ten drobny znaczek - przyznam, że zaczynam się już gubić.
Teraz wynik

glxinfo | egrep '(direct|OpenGL)'
glxinfo: error while loading shared libraries: libGL.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory 
Błędne koło ;-)
Znalazłem dzisiaj notakę na jednym z Forum, gdzie deweloperzy, przy udziale ludzi z NVidii zauważyli ten bugg dla jąderka 2.6.21 i podają receptę, jak to obejść by stery zadziałały. Muszę się wczytać w jej treść i spróbować jak radzą. Tak na marginesie. Już w Etch'u wczystko funkcjonowało jak należy. Zmiana distra na Lenny i zabiegi na jądrze mogły spowodować taką zawieruchę? Jak czytam posty innych userów, i o ich problemach to stwierdzam że to nie tylko być może moja nieudolność i brak wiedzy powodują te problemy, ale coś zwyczajnie nie trybi.
Dla porządku podam jeszcze raz odpowiedź apt-a na polecenie z Poradnika Kaki

apt-get update && apt-get install linux-headers-`uname -r` gcc gcc-4.1 gcc-4.1-base gcc-3.4-base libgcc1 g++ g++-4.1 build-essential
i wynik

Czytanie list pakietów... Gotowe
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Reading state information... Gotowe
linux-headers-2.6.21-2-686 jest już w najnowszej wersji.
gcc jest już w najnowszej wersji.
gcc-4.1 jest już w najnowszej wersji.
gcc-4.1-base jest już w najnowszej wersji.
gcc-3.4-base jest już w najnowszej wersji.
libgcc1 jest już w najnowszej wersji.
g++ jest już w najnowszej wersji.
g++-4.1 jest już w najnowszej wersji.
build-essential jest już w najnowszej wersji.
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Pozdrawiam.
j_king

Post autor: j_king »

Ja dołączam się do prośby stopera. Też mam Lenny'ego i wyskakują mi dokładnie takie same błędy jak jemu, podczas instalacji NVIDIA-Linux-x86-1.0-9639-pkg1-patched.run.

Instalowałem wszystko jak pisaliście i tak jak to robił stoper. Próbowałem wielu sposobów, szukałem na różnych forach, ale nigdzie nie ma rozwiązania dla tego problemu. Moja karta graficzna ma chipset NVidia GeForce4 MX460, a dokładnie to jest to Leadtek WinFast A170 PRO - GeForce4 MX460. Ma kilkaset lat, ale póki co starcza. Nie chcę jej zmieniać, bo "Debian nie działa" :shock: .

Problem pojawił się oczywiście po przejściu z Etcha na Lenny'ego. Wcześniej wszystko śmigało na sterownikach NVIDIA-Linux-x86-1.0-9631.

Z góry dzięki za pomoc.
witek
Beginner

Post autor: witek »

A ja poradziłem sobie tak, najpierw zainstalowałem testinga netinstall dodałem repo

deb [url]http://kernel-archive.buildserver.net/debian-kernel/[/url] trunk main
zaintalowałem nowe jajo 2.6.22 potem stery nvidia 9639 z strony nvidia.com. Pięknie działa i bez problemu można zrobić update do sida bez obawy o padnięcie sterowników do grafiki.

//edit
dodałem znacznik code
mlyczek
ODPOWIEDZ