Jak wypali
Jak wypalić płytę z Debianem?
¦ciągnąłem CD1 "debian-31r4-i386-binary-1" z Debianem jest ona spakowana rar.Rozpakowałem plik i wypaliłem pliki przez nero ale płyta nie bootuje :-(Wypaliłem też 2 raz w nero z opcją bootowania ale uruchamia mi się dos a nie debian . Po włożeniu płyty pod Winem wyświetla mi się strona o Debianie.W biosie mam ustawione boot cd
Robie coś żle?
Robie coś żle?
ściągnij obraz iso. Obrazy iso bootuja się bez problemu. Ja przeważnie używam tych: http://www.us.debian.org/CD/
[ Dodano: 2006-11-25, 09:24 ]
[ Dodano: 2006-11-25, 09:24 ]
Nie patrz na to. Uruchamia Ci się strona o Debianie ponieważ masz tam plik autostart, który mówi Windowsowi co ma zrobić jak włożysz płytkę do napędu. To jest jak z grami, jak wkładasz płytkę to startuje Ci automatycznie menu.Robo pisze:Po włożeniu płyty pod Winem wyświetla mi się strona o Debianie.
Nic nie musisz ściągać. Miałem dokładnie to samo wczoraj. Schrzaniłem sobie chyba z 5 płyt. Jak ściągnąłeś ten plik .iso to pokazuje Ci, że jest to .rar ale nic z tym nie rób. To jest plik iso a to, że pokazuje się rar to jest sprawka szanownego windowsa (a dokładnie winrara, czy jakoś tak). ¦ciągnij http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1752&t=37 i wypal tym płytę bo na to wygląda, że nero (w moim przypadku) źle nagrywa obrazy. Wypal i uruchom płytę. Wszystko powinno być ok.Robo pisze:¦ciągnąłem CD1 "debian-31r4-i386-binary-1" z Debianem jest ona spakowana rar.Rozpakowałem plik i wypaliłem pliki przez nero ale płyta nie bootuje :-(Wypaliłem też 2 raz w nero z opcją bootowania ale uruchamia mi się dos a nie debian . Po włożeniu płyty pod Winem wyświetla mi się strona o Debianie.W biosie mam ustawione boot cd
Robie coś żle?
Jak masz winrara (czy jak mu tam) zainstalowane to każdy plik iso będzie "wyglądał" jako archiwum rar Nie wierzysz? Zainstaluj winrar i ściągnij jakiś plik iso to zobaczyszLogansan pisze:no nie powiedziałbym... Poza tym zastanawiam sie czy Debian jest odpowiednią dystrybycją dla kogoś kto typ pliku określa po wyglądzie ikonki. Może lepiej na poczatek Ubuntu. Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Mi tez nero obrazy plyt wypala bez problemu, wystarczy zamiast "Plyta z Danymi" wybrac "Wypal obraz plyty" i wskazac sciezke do pliku iso. Na moje to nie "blad nero" tylko jakis blad popelniany przez uzytkownika. Trzeba przyznac ze nero to jeden z najlepszych programow do wypalania po Winde ;-)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Wielkie dzięki. Kaka' miał rację ten obraz był widziany przez Wina jako Winrar .Wypaliłem w nero jako obraz i działa :-D Tylko za chiny nie może wykryć podczas instalacji karty sieciowej i dźwięku:-( Podczas instalacji sieciówki jest wybór modelu karty sieciowej ale żadna nie idzie :-x
Debiana instaluję na lapku: Aristo Prestige 1600(Płyta główna:Intel 945PM, Procesor: Intel Core 2 Duo T5600, Sieć- Intel(R) PRO/100 VE Network Conection i Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG ,Karta dźwiękowa: Realtek HD Audio
Można coś poradzić na tą sieciówkę, zaistalować ręcznie ?
Macie jakieś propozycje?
Debiana instaluję na lapku: Aristo Prestige 1600(Płyta główna:Intel 945PM, Procesor: Intel Core 2 Duo T5600, Sieć- Intel(R) PRO/100 VE Network Conection i Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG ,Karta dźwiękowa: Realtek HD Audio
Można coś poradzić na tą sieciówkę, zaistalować ręcznie ?
Macie jakieś propozycje?