sciagam 1 cd w zasadzie juz mi skaczylo sciagac wlasnie nagrywam na plytke i instaluje, do czego bedzie mi potrzebny serwer + deskop , z tego co czytalem to bedzie najlepsza wersja ( w 90 % bede go wyk. jako serwer )
ja też bym jechać na etchu gdyby nie to, że nie ma w nim nawet ntfs-3g. a wine jest przestarzałe. I tak Sid jest najlepszy. Jak na "niestabilne" wydanie jest nadzwyczaj stabilny ;p
Uważam, że najlepiej zacząć od wersji stabilnej i w razie potrzeby wspierać się backportami
Dopiero gdy naprawdę nie da się funkcjonować na stable z backportami, przeszedłbym na testing. Z unstable mam niedobre doświadczenia - zdarzają się problemy, choćby ostatnio miałem z odtwarzaniem stacji radiowych pod Amarokiem i Kaffeine - rzecz wcześniej nieznana. Były wszystkie kodeki etc. Pod stable działają. Chyba, że ktoś chce nowości, eksperymentów itd. - to wtedy sid jak najbardziej ;-) Ewentualnie dwie partycje - jedna do pracy [stable], druga do zabawy [sid].
ale mam problem , podczas startu przechodzi mi odrazu na tryb graficzny ...
a chcialbym aby najpierw byl tkstowy czyli pole login etc i po wpisaniu odpowiedniego polecenie przechodze do xow ....
Będziesz musiał zmienić domyślny runlevel w pliku /etc/inittab. U mnie w każdym z multi-user uruchamia się GDM, więc spróbuj użyć "update-rc", żeby wyłączyć GDM/KDM/XDM na którymś runlevelu.