aptitude czy apt-get
Re: aptitude vs APT
dodam tylko ze:Kaka' pisze:[..] Niestety, tak się przykro złożyło, że apt-get nie zapamiętuje instalowanych zależności. To znaczy, że jeżeli przez apt-get zainstalujesz pakiet kde to zostanie zainstalowane 200 innych pakietów. Jednakże już przy próbie odinstalowania pakietu kde nie zostaną odinstalowane wszystkie zależności. Tak więc możemy sobie niezłego bałaganu narobić postępując w ten sposób.[...]
Kod: Zaznacz cały
# apt-get autoremove
Nuntaro pisze:Ja żółtodziób nie rozumiem to dopytuje się ]aptitude[/i] należy wstawic cos w rodzaju upgrade?darkwater pisze:aptitude hold <nazwa_pakietu>
Zobacz sobieman aptitude pisze:remove, purge, hold - Te polecenia działają podobnie do "install", ale wykonują odpowiednio usunięcie, wyczyszczenie lub wstrzymanie pakietów o ile nie podano inaczej.
Kod: Zaznacz cały
man aptitude
Jeżeli chcesz zaktualizować system to:
aptitude update - odświeża listy
aptitude upgrade - aktualizuje
aptitude install nazwa - instaluje
dorzucę się z pytaniami: jeli coś pójdzie nie tak przy intalacji (niedokńczona konfiguracja, błędy) i byliśmy na tyle ślepi, że potem wyczyścilmy archiwum apta /var/cahe/apt/package czy coś takiego (pisze z pamięci) to wywail nam wśród wielu błędów i to, że apt nie umie znaleźć pakietu do konfiguracji. Przy okazji wieszało mi i dpkg -reconfigure.
Co w takiej sytuacji robić?
i 2 pytanie: apt posiada też opcje apt-build, ale nie umiem j znaleźć podobnej w aptitude. Czy to ten jedyny przypadek, kiedy mam używać apta (czy używanie aptitude + apt build owocuje identycznym bałaganem jak każde inne mieszanie tych dwóch sposobów?)
Co w takiej sytuacji robić?
i 2 pytanie: apt posiada też opcje apt-build, ale nie umiem j znaleźć podobnej w aptitude. Czy to ten jedyny przypadek, kiedy mam używać apta (czy używanie aptitude + apt build owocuje identycznym bałaganem jak każde inne mieszanie tych dwóch sposobów?)