cześć,
Możecie polecić jakieś sprawdzone statystyki do postfixa? chciałbym, żeby podawał liczbę wysłanych maili przez użytkownika etc...
Pzd,
dodidodi
Statystyki postfix i amavis
Polecam pflogsumm (jest w paczkach) na podstawie logow robi bardzo ladne zestawienia.
Ja uzywam tego z crona
Jeden minus to taki ze jezeli uzywasz amavisa to on tez zapisuje do logow, w zaleznosci od wprowadzonej polityki skanowania trzeba odpoweidnie cufry pomniejszyc o to co wygenerowal amavis.
Przy takim automatycznym wykonywaniu trzeba pamietac jeszce ze logrotate moze "czyscic" plik logu, wowczas dobrze dodatkowo ustawic sobie w logrotate zeby przed przeniesieniem pliku wykonal pflogsumm -d today.
Mozna tez zaprzedz cos co na bierzaco czyta /var/log/mail.log i zwraca licznik, ja mam napisany taki maly plugin do cacti.
Ale na potrzeby podsumowan dziennych naprawde polecam pflogsumm bo wystarczy aptitude install i juz mozna patrzec co sie dzieje.
Ja uzywam tego z crona
Kod: Zaznacz cały
36 04 * * * /usr/sbin/pflogsumm.pl -q -d yesterday /var/log/mail.log | mail -s "logi poczta" jass@...
Przy takim automatycznym wykonywaniu trzeba pamietac jeszce ze logrotate moze "czyscic" plik logu, wowczas dobrze dodatkowo ustawic sobie w logrotate zeby przed przeniesieniem pliku wykonal pflogsumm -d today.
Mozna tez zaprzedz cos co na bierzaco czyta /var/log/mail.log i zwraca licznik, ja mam napisany taki maly plugin do cacti.
Ale na potrzeby podsumowan dziennych naprawde polecam pflogsumm bo wystarczy aptitude install i juz mozna patrzec co sie dzieje.