Dlink dwl510 + ustawienie wifi

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
lamer

Dlink dwl510 + ustawienie wifi

Post autor: lamer »

Zainstalowałem Debiana 4.0

Zainstalowalem moduły do karty. Jest wykrywana (można ustawić wlan0 , jak nie ma modułów to nie znajduje urządzenia)
skopiowałem z Ubuntu 6.06 (tylko na nim działa mi karta) /etc/network/interfaces,
/etc/init.d/networking start nie daje błędów, w ifconfig są te same rzeczy co na Ubuntu ale nie pinguje mi nawet :(

(resolv.conf skopiowałem z Ubuntu)
proszę o pomoc.
kabzior
Beginner

Re: Dlink dwl510 + ustawienie wifi

Post autor: kabzior »

1. Ubuntu często inaczej nazywa interfejsy sieciowe i dyski niż Debian. U mnie na tym samym kompie eth1 w Ubuntu to eth2 w Debianie i odwrotnie. (a sda to hda itd)
2. Jak konfigurowałeś wifi w ubuntu? Graficznie jakimś network managerem czy w konsoli?
lamer

w zwykłych ustawieniach w gnome. śeodowisko>administracja>sieć i już nawet na live cd jest sieć bezprzewodowa tam ale tylko w 6.06
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

ja proponował bym skonfigurować sieć w Debianie od podstaw, zamiast kopiować gotowe konfigi z Ubuntu, a powody wymienił już kabzior w pierwszym punkcie swojej wypowiedzi

aloha
lamer

no to teraz powiem tak, że już robiłem dużo rzeczy, nie pamiętam co spowodowało że pakiety wysyłam i odbieram a internet i tak nie działa, zarówno przez firefoxa jak i konolę w Debianie. A pakiety idą :)
ODPOWIEDZ