Witam,
mam takie pytanie bo gdy wcześniej instalowałem Ubuntu, którąś z wersji to przy tym, że wcześniej miałem juz zainstalowany windows xp to moglem z edtytować tak boot ini, ze rozruch komputera zaczynal sie mimo wszystko po paru sekundach gdy sie nie wybralo ubuntu na windows xp, tzn.moglem przesunąc windows xp ze byl domyslnie uruchamiany, ubuntu byl na pozycji nizej
Teraz gdy zainstalowalem debiana sprawdzilem w windows xp ze nie mam mozliwosci edycji aby windows xp byl uruchamiany domyslnie po kilku sekundach przy braku wyboru. W boot ini nie ma wpisu o debianie...dlaczego :?:
Dziele uzywanie komputera z uzytkownikiem windows, stad to pytanie...
Uruchamianie GRUB
W pliku /boot/grub/menu.lst zmień parametr odpowiedzialny za to, który system uruchamia się domyślnie w przypadku braku wyboru. Jest to parametr o nazwie default. Domyślnie jest przy nim 0, więc zmień to 0 na numer pozycji, na której na liście jest windows xp (liczy się od zera) i będzie wtedy tak jak chcesz.
Re: Uruchamianie GRUB
mantek pisze:Witam
Pierwsze słysze.mantek pisze: mam takie pytanie bo gdy wcześniej instalowałem Ubuntu, którąś z wersji to przy tym, że wcześniej miałem juz zainstalowany windows xp to moglem z edtytować tak boot ini, ze rozruch komputera zaczynal sie mimo wszystko po paru sekundach gdy sie nie wybralo ubuntu na windows xp, tzn.moglem przesunąc windows xp ze byl domyslnie uruchamiany, ubuntu byl na pozycji nizej
Całość ustala się w Debianie a dokładnie w Bootloaderze. Skoro miałeś wcześniej Ubuntu to pewnie używasz GRUB'a więc wszystko czego szukasz znajduje się w /boot/grub/menu.lst a nie tak jak mówisz w boot.ini w Windowsie.mantek pisze: Teraz gdy zainstalowalem debiana sprawdzilem w windows xp ze nie mam mozliwosci edycji aby windows xp byl uruchamiany domyslnie po kilku sekundach przy braku wyboru. W boot ini nie ma wpisu o debianie...dlaczego :?:
Powinienem Cię chyba odesłać do google albo chociaż do forumowej wyszukiwarki bo temat Gruba był już poruszany conajmniej kilkanaście razy, ale proszę na forum PCFormat jest stosunkowo dobrze wytłumaczone jak sprawić by Windows był na pierwszej pozycji w Bootloaderze.
Pozdrawiam, Tomipnh