Edycja Sources.list i instalacja Kadu
Edycja Sources.list i instalacja Kadu
Witam, wiem ze to moze latwe pytania dla tych co sie znają na temacie ale właśnie zainstalowałem Debiana i mam pytanie bo chcialem zainstalowac kadu i jeszcze cos zmienic. Mam takie pytania:
1)Jak mozna zminic to aby zalogować sie jako root w KDE :?: (oczywiscie w konsoli przez polecenie su sie loguje jako root)
2)Jak z edytowac plik z /etc/apt/sources.list gdy jestem zalogowany jako uzytkownik i nie mam prawa do zmiany :?:
dzieki za wyrozumiałość :-D
1)Jak mozna zminic to aby zalogować sie jako root w KDE :?: (oczywiscie w konsoli przez polecenie su sie loguje jako root)
2)Jak z edytowac plik z /etc/apt/sources.list gdy jestem zalogowany jako uzytkownik i nie mam prawa do zmiany :?:
dzieki za wyrozumiałość :-D
Odradzam logowanie sie jako root. Co do edycji sources.list polecam zrobic to spod konsoli, najprosciej zainstaluj mc i a tm powinienes sobie poradzic wszystko jest napisane po polsku.
A tak wogole to zapraszam do szukajki, wszystko juz bylo na tym forum, sam uzywam debiana od niedawna i znalazlem wiele rzeczy juz tutaj poruszanych.
Jedno jeszcze pytanie z czego instalowales Debiana :?:
Kod: Zaznacz cały
aptitude install mc
A tak wogole to zapraszam do szukajki, wszystko juz bylo na tym forum, sam uzywam debiana od niedawna i znalazlem wiele rzeczy juz tutaj poruszanych.
No tak rozumię, że odradzasz ale jak się zalogować? i czemu odradzasz?Kaudi pisze:Odradzam logowanie sie jako root. Co do edycji sources.list polecam zrobic to spod konsoli, najprosciej zainstaluj mci a tm powinienes sobie poradzic wszystko jest napisane po polsku.Kod: Zaznacz cały
aptitude install mc
PS. Instalowałem z cd w wersji "debian_40r1-i386-kde-CD-1" noi dalej z serwera lustrzanego i całość oprogramowania.
- Duncan Idaho
Chodzi o to że logownie się do środowiska graficznego jako root jest niezalecane i w większości menadżerów zablokowane.
Do edytownia plików systemowych itp jest konsola i tryb superużytkownika (su).
Do edycji użyj jakiegoś konsolowego edytora: mc, nano, vim itp. wpisując nazwę wybranego programu i po spacji nazwę pliku ze ścieżka dostępu
np:
A jeśli nie potrafisz się obejść bez graficznego edytora to w KDE wpisz w konsoli (jako zwykły użytkownik):
Do edycji użyj jakiegoś konsolowego edytora: mc, nano, vim itp. wpisując nazwę wybranego programu i po spacji nazwę pliku ze ścieżka dostępu
np:
mcedit /etc/apt/sources.list
kdesu kate /etc/apt/sources.list
Jak kolega napisał to o ile pamiętam to wczoraj była podobna dyskusja. Więc następnym razem poszukaj zanim napiszesz nowy temat.Kaudi pisze:A tak wogole to zapraszam do szukajki, wszystko juz bylo na tym forum
ode mnie mogę polecić Poradnik Debiana dla początkujących, w którym wszystkie rzeczy (m.in. edycja sources.list oraz instalacja kadu) są dokładnie opisane.Kaudi pisze:A tak wogole to zapraszam do szukajki, wszystko juz bylo na tym forum
Przy okazji zmień tytuł tematu na mówiący konkretnie o problemie
No tak ale czy można to odblokowac to logowanie jako root?Duncan Idaho pisze:Chodzi o to że logownie się do środowiska graficznego jako root jest niezalecane i w większości menadżerów zablokowane.
np:A jeśli nie potrafisz się obejść bez graficznego edytora to w KDE wpisz w konsoli (jako zwykły użytkownik):Kod: Zaznacz cały
mcedit /etc/apt/sources.list
kdesu kate /etc/apt/sources.list
Jak kolega napisał to o ile pamiętam to wczoraj była podobna dyskusja. Więc następnym razem poszukaj zanim napiszesz nowy temat.Kaudi pisze:A tak wogole to zapraszam do szukajki, wszystko juz bylo na tym forum
Mam inny problem jeszcze dotyczacy tematu, zainstalowalem sobie mc dzieki
aptitude install mc
deb [url]http://www.kadu.net/download/binary/debian/repo[/url] testing main
$ wget [url]http://poczta.prezu.one.pl/miastoplusa_sms/gpg.txt[/url] -O- | sudo apt-key add -
apt-get update
E: Typ '$' jest nieznany w linii 13 listy źródeł /etc/apt/sources.list
- Duncan Idaho
Pisze jak byk że w 13 linii pliku sources.list masz błąd.
Pokazuje też że chodzi pewnie o znak dolara który pewnie się ci gdzieś tam wstawił. Sprawdzałeś wogóle co i jak?? W większości przypadków system podpowiada gdzie jest błąd a czasem nawet co trzeba zrobić żeby go usunąć.
Sprawdź 13 linię i ewentualnie popraw a jak nie pomoże to wklej zawartość pliku sources.list bo szklanej kuli nie mamy...
Pokazuje też że chodzi pewnie o znak dolara który pewnie się ci gdzieś tam wstawił. Sprawdzałeś wogóle co i jak?? W większości przypadków system podpowiada gdzie jest błąd a czasem nawet co trzeba zrobić żeby go usunąć.
Sprawdź 13 linię i ewentualnie popraw a jak nie pomoże to wklej zawartość pliku sources.list bo szklanej kuli nie mamy...
Ty to w sources.list wkleiłeś?$ wget http://poczta.prezu.one.pl/miastoplusa_sms/gpg.txt -O- | sudo apt-key add -
To powinieneś wpisać w terminalu a znak "$" symbolizuje, że całość powinna być robiona z poziomu zwykłego usera.
Usuń tą linijkę z /etc/apt/sources.list, wklep ją w terminalu i dopiero wpisz sudo apt-get update.
Pozdrawiam, Tomipnh
no tak zle to wpisalem, ale ok juz usunalem wpis wklepalem w terminal i dostalem komunikat:Tomipnh pisze:Ty to w sources.list wkleiłeś?$ wget http://poczta.prezu.one.pl/miastoplusa_sms/gpg.txt -O- | sudo apt-key add -
To powinieneś wpisać w terminalu a znak "$" symbolizuje, że całość powinna być robiona z poziomu zwykłego usera.
Usuń tą linijkę z /etc/apt/sources.list, wklep ją w terminalu i dopiero wpisz sudo apt-get update.
Pozdrawiam, Tomipnh
user@debian:~$ wget [url]http://poczta.prezu.one.pl/miastoplusa_sms/gpg.txt[/url] -O- | sudo apt-key add -
bash: sudo: command not found
--21:38:52-- [url]http://poczta.prezu.one.pl/miastoplusa_sms/gpg.txt[/url]
=> `-'
Translacja poczta.prezu.one.pl... 80.53.20.166
Connecting to poczta.prezu.one.pl|80.53.20.166|:80... połączono.
¯ądanie HTTP wysłano, oczekiwanie na odpowiedź... 200 OK
Długość: 4,903 (4.8K) [text/plain]
0% [ ] 0 --.--K/s
Nie można zapisać do `gpg.txt' (Przerwany potok).