Panowie kto jakiego używa programu do backupu. Chcę robić backup na osobny dysk twardy,
jak zrobiłem tarem z włączonym zipowaniem to powstał plik mający coś ok 6 GB ale nie byłem w stanie go przeglądać bo nawet listowanie zawartości nie mogło się skończyć po 0.5 h ( MC też zdechł jak pies pod płotem a gui arc tylko zgłosiło błąd ) . Tak więc
programik powinien :
- pakować wszystko do pliku na w wskazanym miejscu
- umożliwiać przeglądanie tego pliku i przywrócenie wskazanej zawartości ( najlepiej do dowolnie wskazanej ścieżki )
- mieć możliwość rekursywnego schodzenia do podkatalogów
- GUI mile widziane aczkolwiek nie niezbędne.
Prosze o sugestie .
Backup - czym najwygodniej
ja bym ci polecil metode hagala, pozwole sobie zacytowac:
oraz mondo i mindi, lecz ja mialem problemy z wypaleniem na dvd, a tak jak chcesz na dysk to powinno byc dobrzeTworzenie : Kod:
cd /katalog_który/ma_być/backupowany
find ./ -depth -print0 | afio -o -Z -0a /partycja_na_której/będzie_leżał/backup.hb
Rozszerzenie backupu .hb jest moim wymysłem - możesz dać jakiekolwiek
Rozpakowywanie : Kod:
cd /katalog_do_którego/ma_być/przywrócony
afio -i -Z /ścieżka/do/backup.hb
Teraz sobie to ładnie oskryptuj i viola - ja używam skryptu wykorzystującego afio już ponad 2 lata - polecam
Ja tar.gz-tuje. To prawda przy duzych plikach "wejscie" do tar.gz w MC to jest dluzsza przerwa na papierosa / kawe / obiad / kino / sen. Plusem tar.gz jest przenosnosc - bez problemu mozna to potem ogladnac pod np. windowsem a co do `afio` nie jestem pewien bo pierwszy raz sie z tym spotykam
W zaleznosci co potrzebujesz backupowac i w jaki sposob, dobrym rozwiazaniem moze byc`rsynch`. Nie robi kopii calosci a tylko aktualizuje zmienione pliki (cala masa opcji co ma uwazac za plik zmieniony). Oczywiscie odpada takie cos w przypadku koniecznosci posiadania kilku kopii zapasowych (np codzienne z ostatniego tygodnia). No i drugim minusem jest to ze plik nie jest kompresowany (bo kopiuje fizycznie pliki razem ze struktura katalogow).
Jesli natomiast wiekszosc plikow jest tekstowych, to polecam CVS albo SVN Bardzo dobrze mozna robic "kopie" zapasowe i przy okazji wiesz co i kiedy zmieniles )
W zaleznosci co potrzebujesz backupowac i w jaki sposob, dobrym rozwiazaniem moze byc`rsynch`. Nie robi kopii calosci a tylko aktualizuje zmienione pliki (cala masa opcji co ma uwazac za plik zmieniony). Oczywiscie odpada takie cos w przypadku koniecznosci posiadania kilku kopii zapasowych (np codzienne z ostatniego tygodnia). No i drugim minusem jest to ze plik nie jest kompresowany (bo kopiuje fizycznie pliki razem ze struktura katalogow).
Jesli natomiast wiekszosc plikow jest tekstowych, to polecam CVS albo SVN Bardzo dobrze mozna robic "kopie" zapasowe i przy okazji wiesz co i kiedy zmieniles )