wiec tak, wczoraj zrobilem upgrada i mi wywalilo ze duzo pakietow z poczatkiem xorg zostalo zatrzymanych. wiec zainstalowalem je czego efektem bylo usuniecie czesci pakietow bez ktorych x'y sie nie odpalily (moja glupota). wiec zainstalowalem wszystko to co sie wywalilo ;-) (chyba). kde sie wlacza jak dam 'nv'. reinstall sterow nie pomaga, z 'nvidia' sie nie odpala. w logu mam cos takiego :
(EE) NVIDIA(0): This video driver ABI is not supported.
(EE) NVIDIA(0): Use the -ignoreABI option to override this check.
Fatal server error:
AddScreen/ScreenInit failed for driver 0
Mam ten sam problem (jak chyba wszyscy na SIDzie którzy zrobili upgrade), z tym że u mnie nie pomogło dodanie -ignoreABI mimo że dodałem to zarówno do /etc/kde3/kdm/kdmrc jak i /etc/X11/xinit/xserverrc.
KDE się ładuje lecz po chwili ekran dostaje artefaktów (kolorowe krechy) i łapie reset Xów. Co najdziwniejsze tak samo dzieje się na sterownikach nv nie tylko na nvidia.
Poza tym nie mogę się przełączyć w żadną z konsol CTRL+ALT+F_ tzn przełącza się ale wygląda to tragicznie - litery zmniejszone 10 razy, całość zajmuje od góry nie więcej niż 1/3 ekranu, skopiowane x5, w dodatku wszystko jest zielone i co druga linia niewidoczna.
Coś mi się wydaje że coś jest skopane w xserver-xorg da się jakoś zrobić downgrade tego pakietu? Czy znów muszę czekać na Jedynym Słusznym Systemie aż to naprawią? :-)