[+] Brother DCP-115C jak to zainstalowa

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
darekedaros

[+] Brother DCP-115C jak to zainstalować?

Post autor: darekedaros »

¦ciągnąłem sterowniki z tej strony http://solutions.brother.com/linux/en_us/index.html

Podczas instalacji mfc210clpr-1.0.2-1.i386.deb wystąpiły takie błędy:

Kod: Zaznacz cały

<rother/mfc210clpr-1.0.2-1.i386.deb' ;echo RESULT=$? 
(Odczytywanie bazy danych ... 103113 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) 
Przygotowanie do zastąpienia mfc210clpr 1.0.2-1 (wykorzystując .../mfc210clpr-1.0.2-1.i386.deb) ... 
Rozpakowanie pakietu zastępującego mfc210clpr ... 
Konfigurowanie mfc210clpr (1.0.2-1) ... 
mkdir: nie można utworzyć katalogu `/var/spool/lpd/MFC210C': Nie ma takiego pliku ani katalogu 
chown: nie ma dostępu do `/var/spool/lpd/MFC210C': Nie ma takiego pliku ani katalogu 
chgrp: nie ma dostępu do `/var/spool/lpd/MFC210C': Nie ma takiego pliku ani katalogu 
chmod: nie ma dostępu do `/var/spool/lpd/MFC210C': Nie ma takiego pliku ani katalogu 
ln: tworzenie dowiązania symbolicznego `/usr/lib/libbrcompij2.so.1.0' do `/usr/lib/libbrcompij2.so.1.0.2': Plik istnieje 
ln: tworzenie dowiązania symbolicznego `/usr/lib/libbrcompij2.so.1' do `/usr/lib/libbrcompij2.so.1.0.2': Plik istnieje 
ln: tworzenie dowiązania symbolicznego `/usr/lib/libbrcompij2.so' do `/usr/lib/libbrcompij2.so.1.0.2': Plik istnieje 

RESULT=0
Podczas instalacji cupswrappermfc210c_1.0.0-1_i386.deb wystąpiły takie błędy:

<rother/mfc210clpr-1.0.2-1.i386.deb' ;echo RESULT=$? 
(Odczytywanie bazy danych ... 103113 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) 
Przygotowanie do zastąpienia mfc210clpr 1.0.2-1 (wykorzystując .../mfc210clpr-1.0.2-1.i386.deb) ... 
Rozpakowanie pakietu zastępującego mfc210clpr ... 
Konfigurowanie mfc210clpr (1.0.2-1) ... 
mkdir: nie można utworzyć katalogu `/var/spool/lpd/MFC210C': Nie ma takiego pliku ani katalogu 
chown: nie ma dostępu do `/var/spool/lpd/MFC210C': Nie ma takiego pliku ani katalogu 
chgrp: nie ma dostępu do `/var/spool/lpd/MFC210C': Nie ma takiego pliku ani katalogu 
chmod: nie ma dostępu do `/var/spool/lpd/MFC210C': Nie ma takiego pliku ani katalogu 
ln: tworzenie dowiązania symbolicznego `/usr/lib/libbrcompij2.so.1.0' do `/usr/lib/libbrcompij2.so.1.0.2': Plik istnieje 
ln: tworzenie dowiązania symbolicznego `/usr/lib/libbrcompij2.so.1' do `/usr/lib/libbrcompij2.so.1.0.2': Plik istnieje 
ln: tworzenie dowiązania symbolicznego `/usr/lib/libbrcompij2.so' do `/usr/lib/libbrcompij2.so.1.0.2': Plik istnieje 

RESULT=0
Podczas instalacji brscan2-0.2.3-0.i386.deb i brscan-skey-0.2.0-1.i386.deb nie było błędów.

Zainstalowałem te pakiety ale niestety drukarka nie drukuje? Pojawia się błąd, że nie może znaleźć zewnętrznego programu do drukowania.
skrzex

Post autor: skrzex »

mam dokladnie ten sam problem... :/ jest ktos kto wie jak sobie z tym poradzic i moze pomoc??
Stawi
Beginner

Post autor: Stawi »

Nie wiem jak dokladnie z tym modelem, bo mam HL-3020. W kazdym razie musialem miec zainstalowane CUPS i dopiero wtedy wrzucac *.deby od Brothera. Ogolnie przeszlo bez problemow, pomijajac ze srednio co 1-2 miesiace driver wariuje i trzeba go dpkg-reconfigure ;/
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

U mnie działa. Gdy instalowałem, miałem już zainstalowanego CUPSa. Dalsza instalacja - banalna. Przy podłączonej drukarce odpaliłem *.deba. Natomiast przy okazji pytanko: działa Wam skaner? Sterowniki skanera zainstalowały się, ale system w ogóle go nie widzi (sane itd. też mam zainstalowane).
arex30

Post autor: arex30 »

u mnie problem DCP-115C Brother nie kacza......... brak sterowników...
nie wiem co robić
Jestem zielony z linuxa totalnie \szukam juz od godziny .....
pomocy

[email protected]

Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; pl-PL; rv:1.8.1.8) Gecko/20071022 Ubuntu/7.10 (gutsy) Firefox/2.0.0.8 - Build ID: 2007102213
pavbaranov
Senior Member

Sterowniki masz na stronie Brothera. Linux, nie linux - to nie ma znaczenia, sterowników zwykle szuka się u producenta sprzętu.
arex30

Post autor: arex30 »

pavbaranov, no właśnie że ni emoge zassać sterowników bo melduje że są tylko do wersji 32 bit a ni e64 :(
Brother MFC210C CUPS wrapper driver
Brother MFC210C CUPS wrapper driver
(Converted from a rpm package by alien version 8.46.)
ERROR: Wrong architecture 'i386'
pavbaranov
Senior Member

Sterowniki skanera masz tu ->http://www.brother.com/cgi-bin/agreemen ... glish_sane
Trzeba się zgodzić z licencją.

A jeśli chodzi o drukarki, cóż, trzeba jeszcze czytać różnego rodzaju FAQi. Rozwiązanie masz tu ->http://solutions.brother.com/linux/sol/ ... q-2.html#2
I’m using an AMD64 bit version of Linux. Can I use the Brother Linux printer drivers?

Yes you can. However, please note the following:

For DPKG package users:
Install the driver using the command option "--force-architecture".
If you cannot print, install lib32stdc++6 or ia32-libs.

Also, try copying the file which name starts with “brlpdwrapper” in the “/usr/lib/cups/filter” to the “/usr/lib64/cups/filter”.
Uprzedzając kolejne pytanie - by zainstalować skaner, przeczytaj jak to się robi stąd ->http://solutions.brother.com/linux/sol/ ... stall.html

I... jako user nie będziesz miał jeszcze skanera, bo dostępny jest tylko dla roota.
Rozwiązanie jest tu ->http://solutions.brother.com/linux/sol/ ... x_faq.html
przy czym interesować będzie Cię zarówno pierwsza jak i czwarta odpowiedź, a w zasadzie podpowiedź. Wprawdzie jest ona dla Ubuntu, ale jak otworzysz plik /etc/udev/rules.d/025_libsane.rules to powinieneś wiedzieć jak go zmienić biorąc pod uwagę nieco zmienioną jego strukturę w stosunku do ubuntowej. idProduct otrzymasz wydając polecenie:

sane-find-scanner
przy czym wpisujesz tylko cztery ostatnie znaki (018c).
Jeśli dalej coś niejasne - daj znać.
aviaton

Post autor: aviaton »

Ja po miesięcznej walce z DCP- 135C i z Google poddałem się, sterowniki nie instalują się nadal :-(
pavbaranov
Senior Member

aviaton pisze:ja po miesięcznej walce z DCP- 135C i z Google poddałem się ,sterowniki nie instalują się nadal
A konkret jakiś może, bo akurat stoi o pół metra ode mnie takie urządzonko i wszystkie zasadnicze jego funkcje (drukowanie, skanowanie /także na koncie usera/) działają bez zarzutów pod Debianem (w dodatku trzema, bo miałem je zainstalowane na Etchu i Lennym, a obecnie na Sidzie.
ODPOWIEDZ