Nadszedł ten piękny dzień, kiedy postanowiłem wywalić Windowsa, zrobić przemeblowanie na dysku i na nowo postawić Debiana Jako, że mam dwie karty dźwiękowe: zintegrowaną SiS oraz Sound Blaster Live 24bit postanowiłem skorzystać z tej drugiej - lepszej. Normalnie SB nie wykrywało, dlatego przed instalacją, w Biosie, wyłączyłem zintergowaną dźwiękówkę. System niby wykrył Sound Blastera, ale karta nie działała. Po kilku godzinach googlowania utwierdziłem się w przekonaniu, że jednak lepiej będzie powrócić do tej SIS-owskiej. Włączyłem ją w Biosie, w konsoli wpisałem alsaconf i system dał głos. Ale...
Rhythmbox jako jedyny z miejsca zatrybił, reszta wywala komunikaty o tym, że jakiś program blokuje kartę dźwiękową. Mplayer i XMMS udało mi się skonfigurować i działają, ale reszta nie (ww. komunikat). W sumie bym to olał, gdyby nie to, że Flashplayer milczy, a więc żadnych filmików na Youtube itd.
Macie jakieś pomysły jak z tego wybrnąć?
No to nawywija
Musisz ustawić w /etc/modprobe.d/sound domyślną kartę dźwiękową.
Albo w katalogu domowym zrobić plik .asoundrc i w którym będzie się znajdować coś takiego:
@edit
Dodatkowo możesz poczytać wąŧek z forum.ubuntu.pl
Pozdrawiam, Tomipnh
Albo w katalogu domowym zrobić plik .asoundrc i w którym będzie się znajdować coś takiego:
hw:1,0 w przypadku gdy chcesz aby karta o numerze "1" była używana jako domyślna.pcm.!default {
type plug
slave
{
pcm "hw:1,0"
}
}
@edit
Dodatkowo możesz poczytać wąŧek z forum.ubuntu.pl
Pozdrawiam, Tomipnh
Tomipnh, dzięki za szybką odpowiedź, od razu sprawdziłem, ale niestety... dalej muszę szukać sposobu
ilin, to prawda, SB Live 24bit działa na Linuksach (kiedyś na Ubuntu cieszyłem się nią, jedynie mikrofon nie chciał działać), ale z tego co widzę (nie tylko po sobie) skonfigurować ją samodzielnie to nie taka łatwa sprawa Powalczę jeszcze i jeśli zwyciężę, to opiszę co i jak...
ilin, to prawda, SB Live 24bit działa na Linuksach (kiedyś na Ubuntu cieszyłem się nią, jedynie mikrofon nie chciał działać), ale z tego co widzę (nie tylko po sobie) skonfigurować ją samodzielnie to nie taka łatwa sprawa Powalczę jeszcze i jeśli zwyciężę, to opiszę co i jak...
Tu nie ma co walczyć .
Wpisz sobie do /etc/modprobe.d/sound
Zrestartuj system i alsamixer uruchamiaj.
Możesz też dwóch kart równolegle używać.
Ja tak mam bo w drugą mam mikrofon wpięty bo w pierwszej brakuje mi wejść bo mam wpiętą kartę TV.
Jeszcze na kernelu 2.6.21 dzwięk lubiał wariować wiec na to też uważaj.
Na 2.6.22 jest już ok.
Pozdrawiam
Wpisz sobie do /etc/modprobe.d/sound
Kod: Zaznacz cały
alias char-major-116 snd
alias snd-card-0 snd-ca0106
options snd-emu10k1 index=0
Możesz też dwóch kart równolegle używać.
Ja tak mam bo w drugą mam mikrofon wpięty bo w pierwszej brakuje mi wejść bo mam wpiętą kartę TV.
Jeszcze na kernelu 2.6.21 dzwięk lubiał wariować wiec na to też uważaj.
Na 2.6.22 jest już ok.
Pozdrawiam