No to nawywija

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
szuman

No to nawywijałem

Post autor: szuman »

Nadszedł ten piękny dzień, kiedy postanowiłem wywalić Windowsa, zrobić przemeblowanie na dysku i na nowo postawić Debiana :) Jako, że mam dwie karty dźwiękowe: zintegrowaną SiS oraz Sound Blaster Live 24bit postanowiłem skorzystać z tej drugiej - lepszej. Normalnie SB nie wykrywało, dlatego przed instalacją, w Biosie, wyłączyłem zintergowaną dźwiękówkę. System niby wykrył Sound Blastera, ale karta nie działała. Po kilku godzinach googlowania utwierdziłem się w przekonaniu, że jednak lepiej będzie powrócić do tej SIS-owskiej. Włączyłem ją w Biosie, w konsoli wpisałem alsaconf i system dał głos. Ale...

Rhythmbox jako jedyny z miejsca zatrybił, reszta wywala komunikaty o tym, że jakiś program blokuje kartę dźwiękową. Mplayer i XMMS udało mi się skonfigurować i działają, ale reszta nie (ww. komunikat). W sumie bym to olał, gdyby nie to, że Flashplayer milczy, a więc żadnych filmików na Youtube itd.

Macie jakieś pomysły jak z tego wybrnąć?
Tomipnh

Post autor: Tomipnh »

Musisz ustawić w /etc/modprobe.d/sound domyślną kartę dźwiękową.
Albo w katalogu domowym zrobić plik .asoundrc i w którym będzie się znajdować coś takiego:
pcm.!default {

type plug

slave
{
pcm "hw:1,0"
}
}
hw:1,0 w przypadku gdy chcesz aby karta o numerze "1" była używana jako domyślna.

@edit
Dodatkowo możesz poczytać wąŧek z forum.ubuntu.pl

Pozdrawiam, Tomipnh
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

SBLive24bit bezproblemowo działa na kazdym nowszym linie nie widze więc powodów aby używac zintegrowanej.

Sterownikiem do tej karty jes snd-ca0106

Pozdrawiam
szuman

Post autor: szuman »

Tomipnh, dzięki za szybką odpowiedź, od razu sprawdziłem, ale niestety... dalej muszę szukać sposobu ;)

ilin, to prawda, SB Live 24bit działa na Linuksach (kiedyś na Ubuntu cieszyłem się nią, jedynie mikrofon nie chciał działać), ale z tego co widzę (nie tylko po sobie) skonfigurować ją samodzielnie to nie taka łatwa sprawa ;) Powalczę jeszcze i jeśli zwyciężę, to opiszę co i jak...
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Tu nie ma co walczyć .
Wpisz sobie do /etc/modprobe.d/sound

Kod: Zaznacz cały

alias char-major-116 snd
alias snd-card-0 snd-ca0106
options snd-emu10k1 index=0
Zrestartuj system i alsamixer uruchamiaj.

Możesz też dwóch kart równolegle używać.
Ja tak mam bo w drugą mam mikrofon wpięty bo w pierwszej brakuje mi wejść bo mam wpiętą kartę TV.

Jeszcze na kernelu 2.6.21 dzwięk lubiał wariować wiec na to też uważaj.
Na 2.6.22 jest już ok.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ