jak przyspieszy

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
damianskulski
Beginner

jak przyspieszyć operę?

Post autor: damianskulski »

Dla niektórych to pytanie może się wydać dziwne: 'przecież opera jest szybka". Ale niestety nie u mnie. Powoli ładuje obrazki. A chciałbym przestawić się z przeglądarek opartych na GECKO właśnie na operę. Czemu? Używałem firefoxa od v. 1.5. jeszcze na windzie I szczerze mówiąc znudziło mi się to. Myślałem że rynek we-browserów jest ogromny. Niestety się pomyliłem. Gdzie się nie odwróciłem jeb*** przeglądarki identyczne lub prawie identyczne do firefoxa / mozilli. Konqeror, Epiphany, IceWeasel (po co to wogóle istnieje?? przecież to jest firefox ze zmienioną nazwą). Opera to moja ostatnia deska ratunku (chyba zeby uzywac przeglądarek tekstowych, ale jednak wole te ktore potrafia wcyztywac obrazki, animacje flash, aplety java i jav-script, itd). Ale niestety na moim kompie jest najwolniejsza przegladarka. Wczytanie googli zajmuje jej: 2 sekundy, przy czym epiphanowi: 0,8sek.
Opera ładuje to forum w przeciągu 4,2 sekund, a epiphany: 1,0 sek. Da się to jakoś zmienic czy jestem skazany na przeglądarki konsolowe albo oparte na GECKO (Co oznacza skrót GECKO?) :?:
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

A narzędzia->Preferencje->Zaawansowane->Przeglądanie->Wyświetlanie stron ustawione na "Wyświetlaj na bieżąco"?
damianskulski
Beginner

tak 8-)
Ventrue
Junior Member

A spróbuj w narzędzia->Preferencje->Zaawansowane->Sieć ustawić:
Maksymalną liczbę połączeń z serwerem na 64 i maksymalną liczbę połączeń na 32 (chodzi o to, by było więcej niż masz teraz)
damianskulski
Beginner

jest już o wiele lepiej, ale to jeszcze nie jest zawrotna szybkość. ale dzięki. jeżeli masz jakieś inne pomysły pisz. Dzieki za pomoc.

[ Dodano: 2007-09-23, 10:40 ]
a! zauwazyłem ze bardzo powoli ładuje strony takie z SSL. da sie to jakos przyspeszyc?
Ventrue
Junior Member

Proxy jakieś używasz? U mnie widać przyspieszenie, gdy włączę proxy Dialogu - proxy.dialog.net.pl:8080, aczkolwiek używam go tylko do HTTP, nie HTTPS.
damianskulski
Beginner

nie używam proxy. mam łącze stałe z osiedlowej sieci. i wolno bardzo ładuje flash'e.
o to screeny:
z ustawień wtyczek i z ustawien sieci
Rad
Member

Post autor: Rad »

damianskulski pisze:IceWeasel (po co to wogóle istnieje?? przecież to jest firefox ze zmienioną nazwą)
Kwestia licencji, wystarczy poczytać sobie Wikipedię lub portale informacyjne.
damianskulski
Beginner

licencja licencią, a różnicy w użytkowaniu nie ma. ale odeszliśmy od temtu. czy da się przyspieszyć ładowanie flash'ów i otwieranie stron z protokołami zabezpieczającymi np. SSL :?:

[ Dodano: 2007-09-23, 21:40 ]
hmmm, widze ze nikt mi juz nie pomoze.... :-/ :-? :-( :-( :-( :-(
yantar
Member

Post autor: yantar »

Co do flasha zwyczajnie on nie dziala za dobrze z Opera (w zasadzie to wogle nie dziala z zadna przegladarka idealnie). I sprawa ciagnie sie od lat. Narazie jaskolka jest projekt gnash (alternatywa dla flasha pod patronatem m.in Opera Software) ale jeszcze sporo czasu minie zanim bedzie on pelnoprawnym konkurentem flasha.
Ps. Prawde mowiac to pod Linuxami w kwesti multimediow to uzywanie Opery jest wciaz troche taka hardcorowa sprawa;))
ODPOWIEDZ