Zainstalowałam Debiana 4.0 dla AMD64 z pierwszej płyty (wersja stabilna).
(Na tym komputerze mam jeszcze na 1-szej partycji wcześniej zainstalowanego Windowsa XP. - a teraz piszę z drugiego komputera o identycznych paramerach sprzętowych z wyjątkiem jednej mniej kostki pamięci 512MB)
Utknęłam na konfiguracji xorg - prawidłowo wykrył mi kartę grafiki "nVidia Corporation C516 [GeForce6100]" ale wydaje mi się, że port/slot już źle bo zaproponował;"PCI:0:5:0" a ja mam k.grafiki zintegrowaną z płytą główną ASRock K8NF4G-SATA2.
Nie wiem gdzie znaleźć potrzebne informacje dot. port/slot i jak utworzyć z nich prawidłowy wpis w oknie konfiguracji xorg!!!!! ??? Czy z tego drugiego prawie identycznego komputera da się ustalić co mam wpisać?
problem z konfiguracj
Najlepiej zaakceptować ustawienia takie, jakie deb wykryje. Ewentualnie gdyby po instalacji x'sy nie ładowały się:
Kod: Zaznacz cały
dpkg-reconfigure xserver-xorg
Podaje poprawnie. Karta, o której piszesz obsługiwana jest przez złacze PCI Express. To że jest wbudowana na płycie powoduje że masz wolny slot (przynajmniej ja mam na swojej płycie) PCI-E gdzie możesz podpiąć inną lepszą kartę, ale wtedy zmieni się wartość po PCI: Poprawki xorga dokonujesz przez wpisanie w konsoli z uprawnieniami roota czyli "su"gośka_23 pisze:Aaa! Nie byłam pewna tego PCI (no bo nie jest w slocie PCI tylko na płycie). Czy w takim razie "PCI:0........" oznacza właśnie zintegrowaną z płytą? A wiesz może co znaczy ciąg dalszy ......:5:0" bo mam do instalacji jeszcze jeden dość stary komputer z grafiką też zintegrowaną!
Kod: Zaznacz cały
dpkg-reconfigure xserver-xorg
-