Etch - cz
Etch - częste "przewracanie się" systemu
Witam!
Zainstalowałem na swoim PC (Celeron 2,53 Ghz, 352 MB Ram) Debiana Etch. Wszystko byłoby ok gdyby nie jeden dość irytujący mankament. Od czasu do czasu "wyrzuca" mnie z KDE/GNOME do KDM. Jest to trochę denerwujące kiedy np. pisze tekst w OpenOffice.
Jaka waszym zdaniem może tego być przyczyna?
Zainstalowałem na swoim PC (Celeron 2,53 Ghz, 352 MB Ram) Debiana Etch. Wszystko byłoby ok gdyby nie jeden dość irytujący mankament. Od czasu do czasu "wyrzuca" mnie z KDE/GNOME do KDM. Jest to trochę denerwujące kiedy np. pisze tekst w OpenOffice.
Jaka waszym zdaniem może tego być przyczyna?
Przyczyn może być kilka, a jedną z nich to, że jest to wersja testowa systemu - czyli mogą się zdarzać błędy Można sobie także ustawić żeby co godzinę, lub więcej, będziesz wylogowywany lub będzie ekran blokowany. Taka opcja jest w GNOME żeby mieć jakąś tam "przerwę w pisaniu" Może właśnie masz tą opcję włączoną. Zobacz.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Coś tam kiedyś słyszałem, że kości powinny być o tych samych częstotliwościach, czy jakoś tak. Możliwe, że jest to tego wina. Puść memtesta i obacz http://forum.dobreprogramy.pl/ tam jest dużo informacji o sprzęcie a o pamięci w szczególności
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
witam,
może to być wina ale wątpię, bo wtedy by najprawdopodobniej PC się resetował, a nie tylko wychodził ze środowiska graficznego, choć nie wykluczam tej możliwości.
ja bym zobaczył na innym systemie (jeśli masz), czy takie problemy występują, jeśli tak - to może być wina sprzętu.
acha a jak instalowałeś tego Etcha, netinstall, czy jakoś inaczej, może starczy uaktualnić system, spróbuj(jako root):
oczywiście zakładam że masz odpowiednie wpisy w /etc/apt/sources.list
jeśli nie to: http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=435
jeśli jest to wina systemu to aktualizacja powinna pomóc,bo takie błędy są zazwyczaj szybko poprawiane
-------
edit
-------
jeśli nie masz drugiego systemu, to zrób tak jak napisał Kaka', pość jakiś program do testowania RAMu
aloha
może to być wina ale wątpię, bo wtedy by najprawdopodobniej PC się resetował, a nie tylko wychodził ze środowiska graficznego, choć nie wykluczam tej możliwości.
ja bym zobaczył na innym systemie (jeśli masz), czy takie problemy występują, jeśli tak - to może być wina sprzętu.
acha a jak instalowałeś tego Etcha, netinstall, czy jakoś inaczej, może starczy uaktualnić system, spróbuj(jako root):
Kod: Zaznacz cały
apt-get update
apt-get dist-upgrade
jeśli nie to: http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=435
jeśli jest to wina systemu to aktualizacja powinna pomóc,bo takie błędy są zazwyczaj szybko poprawiane
-------
edit
-------
jeśli nie masz drugiego systemu, to zrób tak jak napisał Kaka', pość jakiś program do testowania RAMu
aloha
Robię zawsze po instalacjivelmafia pisze:może starczy uaktualnić system
System instalowałem 2 razy.
Za pierwszym dałem mniejszy SWAP, wtedy częściej mnie wywalało.
Teraz dałem już 800 MB na partycję wymiany i częstotliwość występowania problemu spadła.
Chyba faktycznie muszę zmienić kość RAM.
Wielkie dzięki za sugestie.
Na razie nie zmieniaj bo nie wiadomo czy tak naprawdę to jest wina pamięci. Zrób jak powiedział Debian. Jedną kość wyjmij i pracuj na niej. Potem drugą włóż a pierwszą wyjmij. Daj także memtesta. Nie jest z góry powiedziane, że to jest wina pamięci.mcdell pisze:Chyba faktycznie muszę zmienić kość RAM.
Pozdrawiam!