Witam jestem bardzo początkującym użytkownikiem Debiana.
System instalowałem już chyba 7 raz wszystko chodzi świetnie ale zawsze coś napsociłem i nie chciałem mieć błędów dlatego tak instalowałem w kółko.
Mój problem wygląda następująco:
Instalowałem już Apacha i php i mysql wszystko jakoś działało wszystko robiłem przez apt-get.
Wszystko jakoś działało ale niektóre skrypty nie chciały mi używać funkcji fopen.
Proszę dokładnie napisać mi jak najlepiej zainstalować te pakiety i proszę o dokładną konfigurację ftp.
Co do ftp to chciał bym aby można było logować się jako root z hasłem roota i żeby mieć pełne prawa do /var/www.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Apache, PHP z (Curl i phpmyadmin), MySQL i FTP
-
Jeśli chodzi o samą instalację to:
Co do ftp to w zależności jakiego używasz programu proftpd, vsftpd, pure-ftp to konfiguracja jest różna. Mimo wszystko nie polecam root loginów, lepiej założyc użytkownika i zmienić jego katalog domowy na /var/www + oczywiście nie dodawać go do validusers w sshd.
Jeśli 'niektóre' skrypty nie chcą używać funkcji fopen, to raczej jest to kwestia błędu w skrypcie, albo praw do plików.
W pure-ftp jest opcja dir-aliases, może to wystarczy też do katalogu /var/www dorobić?
Kod: Zaznacz cały
apt-get install apache2 php mysql php5-mysql phpmyadmin curl php5-curl
Jeśli 'niektóre' skrypty nie chcą używać funkcji fopen, to raczej jest to kwestia błędu w skrypcie, albo praw do plików.
W pure-ftp jest opcja dir-aliases, może to wystarczy też do katalogu /var/www dorobić?