udost

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Kaccper

udostępnianie zasobów w sambie

Post autor: Kaccper »

Witam. Mam prośbę o pomoc z konfiguracją samby. W sieci mam 2 komputery - debian jako server i xp. Zainstalowałem sambę, jednak nie mogę dostać się do udostępnionego zasobu.
W otoczeniu sieciowym debian jest widoczny, ale przy próbie dostania się do niego wyskakuje komunikat o braku uprawnień do tego zasobu. Próbowałem różnych konfiguracji smb.conf na podstawie różnych przykładów, jednak jestem początkujący z linuxem i trochę mi to kiepsko idzie.

Kod: Zaznacz cały

[global]
	workgroup = CHATA
	server string = server debian
	interfaces = etg1, eth0
	security = SHARE
	obey pam restrictions = Yes
	passdb backend = tdbsam
	passwd program = /usr/bin/passwd %u
	passwd chat = *Enter\snew\sUNIX\spassword:* %n\n *Retype\snew\sUNIX\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* .
	syslog = 0
	log file = /var/log/samba/log.%m
	max log size = 1000
	dns proxy = No
	panic action = /usr/share/samba/panic-action %d
	hosts allow = all

[homes]
	comment = Home Directories
	valid users = %S
	create mask = 0700
	directory mask = 0700
	browseable = No

[printers]
	comment = All Printers
	path = /var/spool/samba
	create mask = 0700
	printable = Yes
	browseable = No

[print$]
	comment = Printer Drivers
	path = /var/lib/samba/printers

[maxtor]
	comment = dysk na debian
	path = /mnt/maxtor1
	read only = No
	create mask = 0777
	directory mask = 0777
	guest ok = Yes

// Poprawiłem Twój post - dodałem tagi code.
Kaka'
broker88

Post autor: broker88 »

po pierwsze czy dodales uzytkownikow ktorzy moga sie logowac do serwera plikow przez polecenie smbpasswd? a po drugie sproboj sie dostac poprzez mapowanie dyskow sieciowych w windowsie. tam podajesz sciezke \\ip_serwera\nazwa_usera i masz tam tez taka opcje "Podlacz uzywajac innej nazwy uzytkownika" tam wpisz uzytkownika i haslo do tego zasobu.
Pozdrawiam
Kaccper

Post autor: Kaccper »

W xp mam konto: pablo, hasło: pablo. Takie samo stworzyłem na serwerze poprzez smbpasswd. Mapuje dysk sieciowy \\Debian\maxtor i niestety nie mam dostępu do zasobu.
Próbowałem też inaczej - utworzyłem konto na debianie pablo/pablo i próbowałem mapować \\Debian\pablo i też nic :-/. Dodam jeszcze, że w firewall mam udostępnione porty 137,138,139,445.
ODPOWIEDZ