Używam Opery pod dwiema różnymi dystrybucjami Linuksa, ale Debiana mam Leny z kernelem 2.6.21 i działa OK tak też działało przy 2.6.18.
Ty masz wersję Sid oraz zauważyłem, zainstalowane wtyczki flash nonfree może to jest przyczyną, bo u mnie ich nie ma. Spróbuj również wyczyścić historię przeglądania.
Opera wyraźnie wolniej otwiera mi zakładki na kompie z celeronem 700 MHz pod kontrolą WinXp i zdarzało się że miałem zwis, ale już na trochę szybszych ok 1-1,2 GHz nawet przy 128 MB ram-u działa dobrze.
Nie jest chyba możliwe, aby system detekcji przeglądarek dyskryminował Operę ;-)
Pozdrowienia
jak przyspieszy
Jest jak najbardziej. Najbardziej znana taka sprawa jak pamietam to wysylanie blednego kodu do Opery (gdy wlaczona byla identyfikacja jako Opera) przez serwis MSN i bezczelne twierdzenie, ze Opera zle odczytuje XHTML. Na co Opera Software wydalo komunikat w XHTML, ktorego nie byl w stanie odczytac IE6 bo sobie z nim zwyczajnie nie radzil.DadaD pisze:Nie jest chyba możliwe, aby system detekcji przeglądarek dyskryminował Operę
Od tamtej pory uzytkownicy Opery nie lubia MS, chocbym mial czegos nie zobaczyc nie wlacze IE;P
-
- Beginner
nie narzekałem na te oparte na GECKO.yantar pisze:o do flasha zwyczajnie on nie dziala za dobrze z Opera (w zasadzie to wogle nie dziala z zadna przegladarka idealnie).
na ubuntu, mandrivie mam to samo :-/DadaD pisze:Ty masz wersję Sid oraz zauważyłem, zainstalowane wtyczki flash nonfree może to jest przyczyną, bo u mnie ich nie ma.
nie mam włączonej funkcji zaisywania historii :-PDadaD pisze:Spróbuj również wyczyścić historię przeglądania.
Napewno jest mniej problemow ale idealu tez nie ma. Ludzie skarza sie tak samo, ze flash potrafi przymulic te przegladarki.damianskulski pisze:nie narzekałem na te oparte na GECKO.
Maly myk ktorego mozna sprobowac z Opera odnosnie szybosci.
wpisac w pole adresu
Kod: Zaznacz cały
about:config
W opcji, ktora sie pojawi odhaczyc krzyzyk.
Czasem mozna zauwazyc poprawe w wyswietlaniu.