jak przyspieszy

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
DadaD
Beginner

Post autor: DadaD »

Używam Opery pod dwiema różnymi dystrybucjami Linuksa, ale Debiana mam Leny z kernelem 2.6.21 i działa OK tak też działało przy 2.6.18.
Ty masz wersję Sid oraz zauważyłem, zainstalowane wtyczki flash nonfree może to jest przyczyną, bo u mnie ich nie ma. Spróbuj również wyczyścić historię przeglądania.
Opera wyraźnie wolniej otwiera mi zakładki na kompie z celeronem 700 MHz pod kontrolą WinXp i zdarzało się że miałem zwis, ale już na trochę szybszych ok 1-1,2 GHz nawet przy 128 MB ram-u działa dobrze.
Nie jest chyba możliwe, aby system detekcji przeglądarek dyskryminował Operę ;-)

Pozdrowienia
yantar
Member

Post autor: yantar »

DadaD pisze:Nie jest chyba możliwe, aby system detekcji przeglądarek dyskryminował Operę
Jest jak najbardziej. Najbardziej znana taka sprawa jak pamietam to wysylanie blednego kodu do Opery (gdy wlaczona byla identyfikacja jako Opera) przez serwis MSN i bezczelne twierdzenie, ze Opera zle odczytuje XHTML. Na co Opera Software wydalo komunikat w XHTML, ktorego nie byl w stanie odczytac IE6 bo sobie z nim zwyczajnie nie radzil.
Od tamtej pory uzytkownicy Opery nie lubia MS, chocbym mial czegos nie zobaczyc nie wlacze IE;P
damianskulski
Beginner

Post autor: damianskulski »

yantar pisze:o do flasha zwyczajnie on nie dziala za dobrze z Opera (w zasadzie to wogle nie dziala z zadna przegladarka idealnie).
nie narzekałem na te oparte na GECKO.
DadaD pisze:Ty masz wersję Sid oraz zauważyłem, zainstalowane wtyczki flash nonfree może to jest przyczyną, bo u mnie ich nie ma.
na ubuntu, mandrivie mam to samo :-/
DadaD pisze:Spróbuj również wyczyścić historię przeglądania.
nie mam włączonej funkcji zaisywania historii :-P
yantar
Member

Post autor: yantar »

damianskulski pisze:nie narzekałem na te oparte na GECKO.
Napewno jest mniej problemow ale idealu tez nie ma. Ludzie skarza sie tak samo, ze flash potrafi przymulic te przegladarki.

Maly myk ktorego mozna sprobowac z Opera odnosnie szybosci.
wpisac w pole adresu

Kod: Zaznacz cały

about:config
w wyszkukiwanie wpisac turbo
W opcji, ktora sie pojawi odhaczyc krzyzyk.
Czasem mozna zauwazyc poprawe w wyswietlaniu.
M-Z

Post autor: M-Z »

Opera 9.2* pod Linuksem jest po prostu powolna. Wprawdzie dotyczy to głównie reaktywności interfejsu, ale może u Ciebie dotyczy to również wczytywania. Wersja 9.5 jest wersją rozwojową, ale u mnie pracuje bardzo stablinie i szybko. Może się tym zainteresujesz:

my.opera.com/desktopteam
ODPOWIEDZ