Powrót do starych wersji pakietów
Powrót do starych wersji pakietów
Czy istnieje w Debianie coś podobnego do maskowania pakietów w Gentoo?
Po aktualizacji systemu X-y zaczęły chodzić tragicznie wolno. Chciałbym wrócić do poprzedniej wersji i uniemożliwić apt'owi późniejsze aktualizacje do tej powolnej wersji.
System: Sidux.
Po aktualizacji systemu X-y zaczęły chodzić tragicznie wolno. Chciałbym wrócić do poprzedniej wersji i uniemożliwić apt'owi późniejsze aktualizacje do tej powolnej wersji.
System: Sidux.
Dzięki za odpowiedź, poszukam. Jakbyś jeszcze powiedział, jak sprawdzić historię aktualizacji - żebym wiedział, co mam "zamaskować"; dokładnie nie wiem - wiem tylko że po ostatnim upgrad'zie się to stało.
EDIT: OK. Już wiem. Synaptic/File/History
EDIT2: Co do tego apt_preferences, to maskowanie nie jest takie proste jak w Gentoo.
EDIT: OK. Już wiem. Synaptic/File/History
EDIT2: Co do tego apt_preferences, to maskowanie nie jest takie proste jak w Gentoo.
Hmm... Wydaje mi się, że stworzyłem odpowiednie wpisy w /etc/apt/preferences. Jak teraz zdałngrejdować xorg'i?
Kod: Zaznacz cały
/etc/apt/preferences:
Package: xserver-xorg
Pin: version 7.2*
Pin-Priority: 1001
Package: xserver-xorg-core
Pin: version 1.3*
Package: xserver-xorg-input-all
Pin: version 1.1*
Package: xserver-xorg-input-evdev
Pin: version 1.1*
Package: xserver-xorg-input-kbd
Pin: version 1.2.0*
Package: xserver-xorg-input-mouse
Pin: version 1.2.1*
Package: xserver-xorg-video-all
Pin: version 7.2*
Package: xutils
Pin: version 7.1* 7.2*
Package: xserver-xorg-video-vga
Pin: version 4.1.0-3*
Package: xserver-xorg-video-vesa
Pin: version 1.3.0-1*
Package: xserver-xorg-video-sis
Pin: version 0.9.3-2*
Package: xserver-xorg-video-sisusb
Pin: version 0.8.1-3*
A na dodatek wysypują się z niewiadomych powodów ]Chciałbym wrócić do poprzedniej wersji i uniemożliwić apt'owi późniejsze aktualizacje do tej powolnej wersji.[/quote]M-Z pisze:Po aktualizacji systemu X-y zaczęły chodzić tragicznie wolno.
Ja to zrobiłem narazie tak. Wstrzymuję się z upgradem :-P
Spróbuję...daris pisze:A na dodatek wysypują się z niewiadomych powodów ]
Well, u mnie się nie sypią, ale pracować się nie daje...Ja to zrobiłem narazie tak. Wstrzymuję się z upgradem :-PM-Z pisze:Chciałbym wrócić do poprzedniej wersji i uniemożliwić apt'owi późniejsze aktualizacje do tej powolnej wersji.