GNOME

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
miszmaniac

Post autor: miszmaniac »

Acha, to w takim razie muszę pomyśleć jak to można naprawić :) Głupi apt :)
Kaudi
Beginner

Post autor: Kaudi »

Ja mialem taki przypadek jak ty, ale udalo sie to naprawic,sprobuj zainstalowac usuniete pakiety jeszcze raz, przy probie instalacji niektorych pakietow wystapil problem z jedna biblioteka bo sie zaktualizowala do wersi 2.20. Wyszukalem w necie ta biblioteke w wymaganej wersji 2.18.3 i reszta poszla jak po masle. po kolejnych 2 dniach problem sam sie rozwiazal gdyz weszly nowe aktualizacje w gnome i moglem spokojnie zaktualiowac do 2.20. Nie pamietam w tej chwili nazwy tej biblioteki dlatego jej nie przytaczam.
miszmaniac

Już sobie poradziłem. Nigdy więcej upgrade'u przy pomocy apt-get.
Nic dziwnego, ze polecają aptitude :)
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

miszmaniac pisze:Już sobie poradziłem. Nigdy więcej upgrade'u przy pomocy apt-get.
Nic dziwnego, ze polecają aptitude :)
Jak się czegoś nie wie albo jak coś nie działa to najlepiej powiedzieć że to gówno. Apt powywalał ci pakiety bo po upgradzie gnoma do 2.20 nie byłoby spełnionych dla nich zależności i tyle. Moim zdaniem to bardzo mądre zachowanie.
miszmaniac

Apt nie powywalał mi pakietów:P Po za tym nigdzie nie napisałem, że to gówno.

Po zrobieniu dist-upgrade pakiet gnome-games czy jakiś tam podobny nie był dołączony do 2.20 i apt nie chciał zainstalować gnome'a, twierdząc, że pakiety są w konflikcie. Po usunięciu go za pomocą apt-get remove dalej pozostawał ten sam błąd. Po wpisaniu aptitude install gnome, posprawdzał sobie, napisał co usunie a co doda i zadziałało.
Głupio tylko, że gierki gnomowe zniknęły:/ Lubiłem grać te kulki :)
ms-trex
Beginner

miszmaniac pisze:Apt nie powywalał mi pakietów:P Po za tym nigdzie nie napisałem, że to gówno.
miszmaniac pisze: Potem apt mi pogłupiał, odinstalowałem Gnome, a przy okazji apt wywalił compiza, gtk i inne :)
miszmaniac pisze:Głupi apt :)
Głupi, gówno to to samo :-/

Ja u siebie próbowałem zrobić upgrade do 2.20 to też musiał mi wywalić pare programów np. compiz. gedit (którego aktualnie w wersji 2.20 nie ma) bo potem zależności nie było. Poczekam aż napłyną wszystkie pakiety.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Panowie - jeśli używa sie wersji NIESTABILNEJ to nie należy sie dziwić że jest ona .... niestabilna :) takie już są uroki sida że trzeba uważnie "patrzeć mu na ręce" - w zamian dostaje sie najnowsze wersje pakietów w pierwszej kolejności - coś za coś.
ms-trex
Beginner

W zasadzie to masz rację, ale czy jesteś w stanie mi wytłumaczyć dlaczego w testing jest prechistoryczny gnome 2.14?? Ja nie jestem w stanie tego pojąć po jakiego gnoma developerzy debiana próbują pisać programy na swój sposób.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

ms-trex pisze:zasadzie to masz rację, ale czy jesteś w stanie mi wytłumaczyć dlaczego w testing jest prechistoryczny gnome 2.14??
Widocznie deweloperzy debiana uznali, że za wcześnie na wprowadzanie nowszego gnome do testing (jakieś błędy, etc.).
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

http://www.master.pl/~wiedzmin/dfu/menu/manifest.html
może tutaj znajdziesz choć część odpowiedzi. pozatym zawsze możesz samodzielnie skompilować i używać gnoma na nieco stabilniejszej niż sid platformie systemowej.
ODPOWIEDZ