Rosyjska edukacja rezygnuje z Windowsa.

Wszystko Off Topic
yantar
Member

Rosyjska edukacja rezygnuje z Windowsa.

Post autor: yantar »

http://wiadomosci.onet.pl/1615029,12,item.html

Pewnie wynik tej niedawnej sprawy z nauczycielem co poinstalowal pirackie Windowsy zeby miec na czym uczyc dziatwe.
Rad
Member

Post autor: Rad »

U nas pewnie pozostanie Windows na długie lata... Z legalnością w naszych szkołach raczej nie ma problemu.
Marlos

Post autor: Marlos »

Masz rację... Masz rację...
Chociaż mogliby uczyć nas "nieśmiertelnego" systemu a nie windowsa który skończy się za 10 lat bo Microsoft zbankrutuje...
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

Marlos pisze:Masz rację... Masz rację...
Chociaż mogliby uczyć nas "nieśmiertelnego" systemu a nie windowsa który skończy się za 10 lat bo Microsoft zbankrutuje...
Marzenie ściętej głowy ;) ...

Sęk w tym że MS to nie tylko oprogramowanie, ale także sprzęt. Oczywiście głównym źródłem dochodów jest Windows i Office, ale także wiele innych pudełek z oprogramowaniem, naprawdę żeby to wszystko na raz upadło to musi Blain zwariować...
wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

[quote="Debian"]Marzenie ściętej głowy ]
Jak na mój gust, wydając Vistę zrobili sporo, żeby zbankrutować. Od chwili, kiedy sobie ją zainstalowałem i stwierdziłem, że to absolutnie nie działa i jest jedną kompletną pomyłką, moje zainteresowanie Debianem wyraźnie wzrosło ;-) Być może więcej ludzi tak zareagowało... ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Tak jak napisał Debian, Microsoft poza Windows ma sproro innych produktów, według mnie czeka ich w najgorszym wypadku kryzys i duży spadek przychodów.

Wracając do Rosji ...
Obecnie trwają prace nad wyprodukowaniem oprogramowania nie mającego swoich linuksowych odpowiedników.
Ciekawe co wyprodukują.
Awatar użytkownika
Junkers
Beginner

Post autor: Junkers »

Co do legalności windy w naszych szkołach to ja bym polemizował.
W podstawówce do , do gimnazjum do których chodziłem i do Technikum Informatycznego do którego chodzę są piraty, a na dodatek wiem ze w okolicznych szkołach tez są piraty.

Tylko na 2 kompach jako 2 system jest zainstalowany Edubuntu :/
Rad
Member

Post autor: Rad »

U mnie w mieście wszędzie są oryginały - były przysłane razem ze sprzętem.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Prowadzi to do ciekawych sytuacji w których komplet oprogramowania+system kosztuje wielokrotnie więcej niż sprzęt na którym to wszystko pracuje :) sami policzcie ile 4-5 lat temu kosztował win2000+office xp enterprise+corel draw+fotoszop i pare innych których już nie pamiętam obecnie. wszystko orginalne w 100%. pracowało toto na athlonie 1.7 256MB RAM HDD 20GB i GF2 mx400+CRT 17". średnio tygodniowo paliły sie 2 zasilacze a karta graf. padała co miesiąc-dwa. sprzęt "przetargowy" :D . o jakości "pracy" przy takiej ilości ram nie wspomne. ww. programy służyły do .... sam nie wiem do czego - fotoszop służył do tworzenia grafik do których spokojnie wystarczyłby mspaint. szkoda tylko że w większośći polskich szkół słowo komputer kojarzy sie z "komputer z windowsem+office"
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

wojtekz_ pisze:
Debian pisze:Marzenie ściętej głowy ]
Jak na mój gust, wydając Vistę zrobili sporo, żeby zbankrutować. Od chwili, kiedy sobie ją zainstalowałem i stwierdziłem, że to absolutnie nie działa i jest jedną kompletną pomyłką, moje zainteresowanie Debianem wyraźnie wzrosło ;-) Być może więcej ludzi tak zareagowało... ?

Pozdrawiam
Szczerze powiem, że aż tak wiele nie stracili, dlatego, że dobra kampania reklamowa nagoniła klientów. Faktem jest to że wszystko średnio tam działa, ale z opowiadań znojomych to pomoc techniczna stoi na dobrym poziomie.

Jak dla mnie temat rzeka, swoje zdanie powiedziałem, jest to korporacja, która jest bardzo dobrze zabiezpieczona i finansowo i logistycznie.
ODPOWIEDZ