Mam pytanie odnośnie kompilacji kernela pod Core 2 Duo. Pomimo usilnych starań nie jestem w stanie tak go skąpilować aby w systemie były widziane oba jądra - /proc/cpuinfo cały czas pokazuje tylko jeden:
diabl0@L1:~$ cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 15
model name : Intel(R) Core(TM)2 CPU 4300 @ 1.80GHz
stepping : 2
cpu MHz : 1800.136
cache size : 2048 KB
physical id : 0
siblings : 1
core id : 0
cpu cores : 1
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 2
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc up pni monitor ds_cpl est tm2 ssse3 cx16 xtpr lahf_lm
bogomips : 3603.00
clflush size : 64
Czy to normalny objaw - pokazywanie tylko jednego "fizycznego" procesora czy ja coś źle robię?
Podłącze się do temat - a co jeżeli nie ma możliwości włączenie tego w biosie -powiem tak - mój bios jest okrojony do tego stopnia że sprowadza się do zmiany bootowania :-)
Processor type and features --->
[*] Symmetric multi-processing support
Processor family (Pentium-4/Celeron(P4-based)/pentium-4 M/older Xeon) --->
[2] Maximum number of CPUs (2-225)
Device Drivers --->
Character devices --->
<*> Enhanced Real Time Clock Support
hmmm dziwne - choćbym nie wiem nawet jakiego livecd zarzucił czy to I686 czy I386 to zawsze i tak widze dwa processor 0 i 1. Może coś nie tak jest z Twoim klockiem ? Zawsze tak było?
W sumie zawsze, aczkolwiek za dużo nie kombinowałem. To jest tylko niewielki serwerek lokalny gdzie bardziej liczą się dyski niż wydajność więc nie potrzebowałem zwracać na to większej uwagi a jedynie z ciekawości szukam rozwiązania "problemu".
Odnośnie płyty - jest to płyta Intel DG33BUC (Intel G33) i jak to w Intelach możliwości w biosie ograniczają się w zasadzie do wyboru napędu bootowalnego i ustawienia daty SMP raczej nie widziałem, kojarzy mi się natomiast jakieś HT - może to blokuje pracę jako SMP - jutro sprawdzę i dam znać.