Używam dystrybucji Debian-Lenny. Podczas instalacji wybralem menadżer logowania kdm.
Chciałbym użyć motywów pobranych ze strony http://www.kde-look.org/.
1) Rozpakowałem pobrane archiwa.
2)Uruchomiłem menadżer motywów: Aplikacje->Inne->Menadżer Motywów->Zainstaluj nowy motyw
Okazało się, że rozpakowane archiwa nie są rozpoznawane jako Pliki motywów.
W jaki sposób mogę ustawić nowe motywy w moim debianie ?
Instalacja motywów KDE
- Duncan Idaho
Po pierwsze to trzeba zawsze przeczytać opis motywu na stronie. Jest przeważnie po angielsku ale jest tam napisane z czego się składa, czego ewentualnie wymaga a nawet czasem są instrukcje jak go zainstalować.
Większość motywów składa się z elementów których nie da się automatycznie zainstalować w Centrum Sterowania (styl QTCurve czy Domino albo dekoracje okien deKorator'a) dlatego są spakowane albo składają się z kilku archiwów. W środku takiego archiwum powinno być jakieś readme.
Wszystko zależy od osoby, która ten motyw przygotowała.
Większość motywów składa się z elementów których nie da się automatycznie zainstalować w Centrum Sterowania (styl QTCurve czy Domino albo dekoracje okien deKorator'a) dlatego są spakowane albo składają się z kilku archiwów. W środku takiego archiwum powinno być jakieś readme.
Wszystko zależy od osoby, która ten motyw przygotowała.
W jednym z motywów (acqua-3.2) jest README w którym napisane jest żeby wykonać skrypt ./install.sh a następnie poprzez centrum sterowania dodać motyw.
Po wykonaniu ./install.sh otrzymuje komunikat:
Na liście motywów nie pojawiła się nowa pozycja...
Właściwie to nie jestem przekonany czy mój system używa aktualnie Gnoma czy KDE przy instaalcji debiana wybrałem kdm, ale w panelu z opcjami widnieje stopa Gnoma a w system --> informacje o gnome jest informacja o wersji gnoma 2.20.0. Także moje dodatkowe pytanie brzmi czy wybór podczas instalacji debiana opcji kdm jest jednoznaczny z tym, że posiadam środowisko graficzne KDM czy jednak mam Gnome ?
// Poprawiłem Twój post - dodałem tagi code.
Kaka'
Po wykonaniu ./install.sh otrzymuje komunikat:
Kod: Zaznacz cały
adas:/home/motywy/acqua-3.2# ./install.sh
find: uwaga: podano opcję -maxdepth po argumencie -name nie będącym opcją, ale opcje nie są pozycyjne (-maxdepth wpływa na testy podane przed nią jak i po niej). Proszę podawać opcje przed innymi argumentami.
Session management error: Authentication Rejected, reason : None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified
kdeinit: Can't connect to the X Server.
kdeinit: Might not terminate at end of session.
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified
kded: cannot connect to X server :0.0
kded: ERROR: KUniqueApplication: Registering failed!
kded: ERROR: Communication problem with kded, it probably crashed.
Acqua for KDE installed.
Właściwie to nie jestem przekonany czy mój system używa aktualnie Gnoma czy KDE przy instaalcji debiana wybrałem kdm, ale w panelu z opcjami widnieje stopa Gnoma a w system --> informacje o gnome jest informacja o wersji gnoma 2.20.0. Także moje dodatkowe pytanie brzmi czy wybór podczas instalacji debiana opcji kdm jest jednoznaczny z tym, że posiadam środowisko graficzne KDM czy jednak mam Gnome ?
// Poprawiłem Twój post - dodałem tagi code.
Kaka'