Instalacja motywów KDE

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
adas007

Instalacja motywów KDE

Post autor: adas007 »

Używam dystrybucji Debian-Lenny. Podczas instalacji wybralem menadżer logowania kdm.
Chciałbym użyć motywów pobranych ze strony http://www.kde-look.org/.
1) Rozpakowałem pobrane archiwa.
2)Uruchomiłem menadżer motywów: Aplikacje->Inne->Menadżer Motywów->Zainstaluj nowy motyw
Okazało się, że rozpakowane archiwa nie są rozpoznawane jako Pliki motywów.
W jaki sposób mogę ustawić nowe motywy w moim debianie ?
stimpy

Post autor: stimpy »

Wydaje mi się, że dodatkowe motywy dodajesz w Centrum Sterowania KDE, w Wyglądzie. Ale nie za bardzo już pamiętam.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Duncan Idaho

Post autor: Duncan Idaho »

Po pierwsze to trzeba zawsze przeczytać opis motywu na stronie. Jest przeważnie po angielsku ale jest tam napisane z czego się składa, czego ewentualnie wymaga a nawet czasem są instrukcje jak go zainstalować.
Większość motywów składa się z elementów których nie da się automatycznie zainstalować w Centrum Sterowania (styl QTCurve czy Domino albo dekoracje okien deKorator'a) dlatego są spakowane albo składają się z kilku archiwów. W środku takiego archiwum powinno być jakieś readme.
Wszystko zależy od osoby, która ten motyw przygotowała.
adas007

Post autor: adas007 »

W jednym z motywów (acqua-3.2) jest README w którym napisane jest żeby wykonać skrypt ./install.sh a następnie poprzez centrum sterowania dodać motyw.
Po wykonaniu ./install.sh otrzymuje komunikat:

Kod: Zaznacz cały

adas:/home/motywy/acqua-3.2# ./install.sh
find: uwaga: podano opcję -maxdepth po argumencie -name nie będącym opcją, ale opcje nie są pozycyjne (-maxdepth wpływa na testy podane przed nią jak i po niej). Proszę podawać opcje przed innymi argumentami.

Session management error: Authentication Rejected, reason : None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

kdeinit: Can't connect to the X Server.
kdeinit: Might not terminate at end of session.
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

kded: cannot connect to X server :0.0
kded: ERROR: KUniqueApplication: Registering failed!
kded: ERROR: Communication problem with kded, it probably crashed.
Acqua for KDE installed.
Na liście motywów nie pojawiła się nowa pozycja...
Właściwie to nie jestem przekonany czy mój system używa aktualnie Gnoma czy KDE przy instaalcji debiana wybrałem kdm, ale w panelu z opcjami widnieje stopa Gnoma :) a w system --> informacje o gnome jest informacja o wersji gnoma 2.20.0. Także moje dodatkowe pytanie brzmi czy wybór podczas instalacji debiana opcji kdm jest jednoznaczny z tym, że posiadam środowisko graficzne KDM czy jednak mam Gnome ?

// Poprawiłem Twój post - dodałem tagi code.
Kaka'
ODPOWIEDZ