Drukarka Lexmark

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Paidy

Drukarka Lexmark

Post autor: Paidy »

Witam.
Posiadam drukarkę Lexmark x3530.
Od jakiegoś czasu głowie się z instalacją tej drukarki,a mianowicie przy dodawaniu drukarki w Common UNIX Printing System 1.2.7 pokazuje mi się komunikat
Drukarka a została pomyślnie dodana.
I od razu potem błąd
Błąd:
Not Found
Gdy próbuje dodać drukarkę
Ustawienia - Urządenia peryferyjne - Drukarki

Wykrywa moją drukarkę jednak nie ma tam mojego modelu...

Na stronie lexmark.com są tylko stery dla Windowsa i Mac OS X(plik .deb) - którego nie potrafie otworzyć.

Czytałem gdzieś żeby spróbować komendę
foomatic-gui
Jednak otrzymuje
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

Traceback (most recent call last):
File "/usr/bin/foomatic-gui", line 56, in ?
import gtk
File "/var/lib/python-support/python2.4/gtk-2.0/gtk/__init__.py", line 45, in ?
from _gtk import *
RuntimeError: could not open display
Na stronie http://www.linuxprinting.org/ także nie ma mojej drukarki...
frantic

Post autor: frantic »

http://support.lexmark.com/cgi-perl/knowledgebase.cgi
tu jest co nieco polecam zajzec ja sam nie mam teraz czasu zeby to czytac...

ale mysle ze jest tak jak z HP tzn. link do podstronki *.sourceforge.net gdzie sa drivery na linucha ;)

aha w wyszukiwarce wpisz linux :-)
Paidy

A więc wchodze na stronę którą mi podałeś,wybieram kraj,język i nazwę drukarki.
Następnie wpisuje w wyszukiwarkę
linux
bądź
linux driver
I wyskakują mi róźne tematy.
Np:
Is There a Linux Driver for my Lexmark Inkjet Printer?
To find out if there is a Linux driver available for your printer, click here: Linux Printer Driver Developer Kit

Jednak link nie działa .

W temacie
How to Install the Printer Driver in Linux
pisze by
Download the printer driver from the Lexmark website, http://www.lexmark.com, into a directory on your computer.
Access the directory in which you stored the downloaded file. It will be in the format xxxxxx.tar.gz, where is the printer driver filename.
Jednak tam nie ma sterów do linuxa a napewno w formacie tar.gz

Tutaj także nie ma mojej drukarki.
Gdyby ktokolwiek miał jakieś pomysły niech je tutaj pisze...
Ess Kovalsky

Post autor: Ess Kovalsky »

Twoja drukarka najprawdopodobniej w ogóle nie jest obsługiwana przez Linuksa, bo była by opisana na stronie http://openprinting.org/

Na powyższej stronie są opisane chyba wszystkie drukarki wspierane przez Linuksa, zawsze są tam podane informacje, czy działa, jak działa, i jak ją zainstalować.

Twojej nie znalazłem. Sorry.

Przed zakupem drukarki lepiej wejść na tę stronę i sprawdzić czy, i jak dany model będzie współpracował z Linuksem
Dominik
Beginner

Post autor: Dominik »

Paidy jeśli nie ma Twojej drukarki, na tych stronkach, to raczej ciężko będzie o sterownik. Jeśli jeszcze nie podbiłeś karty gwarancyjnej - radzę ci zwróć ją z tytułu rękojmii Powołaj się na wadę ukrytą - brak obsługi pod linuxem. W sporze mogą usiłować Ci wmówić, że jest to wada jawna, jednakże wada jawna również podlega rękojmii. Nie daj sobie tylko zrobić z tego wady znanej (wtedy przegrasz). Sprzedawca może zablokować Twoje żądanie odstąpienia od transakcji (zwrotu kasy) jedynie umożliwiając Ci pracę Twojwej drukarki pod GNU/Linuxem (dostarczając sterownik, ew. specyfikacje). [metoda sprawdzona, liczy się jednak szybkość złożenia roszczenia]

Jeśli już podbiłeś kartę gwarancyjną to niestety nie masz tej możliwości.
Radzę jednak molestować producenta, importera, dystrybutora mailami o ten sterownik.
Warto też zalewać tym problemem wszelkie komentarze w e-sklepach na temat tego modelu drukarki. Nawet jeśli nie pomożesz sobie to ostrzeżesz innych
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Dominik ->
Z prawnego punktu widzenia, podbicie karty gwarancyjnej nie wyłącza możliwości powołania się na wadę.
Dominik
Beginner

Post autor: Dominik »

pavbaranov: teoretycznie racja. Jednak spróbuj przed sądem udowodnić, że brak sterownika do GNU/Linuksa to wada. W praktyce: o wiele łatwiej zrobić to z poziomu rękojmi. Wówczas mamy o wiele większe możliwości (z tego, co pamiętam, można nawet powołać się na wadę estetyczną, jeśli była ukryta). Warto sprzedawcy zadawać przed zakupem pytanie "czy sprzęt chodzi pod GNU/Linuksem?" - to już będzie jego deklaracja (ustna jest także wiążąca). W przypadku rękojmi powinno wystarczyć, w przypadku gwarancji może być trudniej.
Nie można od razu żądać zwrotu pieniędzy - klient ma prawo żądać jedynie usunięcia wady, i gdy trzykrotnie naprawa będzie bezskuteczna może zażądać wymiany produktu na nowy, wolny od wad. Gdy to nie jest możliwe dopiero jest możliwość żądania zwrotu pieniędzy.

BTW. strasznie trudno w sieci znaleźć te ustawy (na stronach .gov nie chcą wejść/ nie da się ich wyszukać) dlatego nie mogę wkleić linka do podstawy prawnej. Ale wyciąg z ustaw o sprzedaży i prawach konsumenta - mają obowiązek wywiesić w każdym sklepie - w którymś znajdziecie

Ale narobiłem offtopa :-P, jeśli będą zainteresowani jego kontynuacją, może dać temat i poprosić modów o rozdzielenie wątków.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Dominik>
Napisałem tylko, że podbicie gwarancji nie uniemożłiwia powołanie się na wadę.
Jeśli natomiast chodzi o to, czy brak sterownika do linuksa jest wadą, czy też nie z prawnego punktu widzenia, to powiem tak: w przypadku, gdy na pudełku masz napisane, że wspierane systemy to np. Windows XP i MacOS X, to niewspieranie innych nie jest wadą ani w rozumieniu przepisów o rękojmi ani żadnych innych. Równie dobrze, moglibyśmy oddać iMaca bo nie chodzi na nim połowa sprzętu. Jeśli zatem sprzedawca wymienia, to robi to dla świętego spokoju i by nie narzekać na jakąś tam firmę, bo im się black PR nie opłaca, szczególnie gdy jest to duża firma która liczy na naiwniaków, którzy uwierzą w reklamę, że u nich jest taniej.
Sprzedawcy na pytanie, czy "coś" chodzi na linuksie odpowiadają najczęściej tak, że nie wiedzą (wiem, bo pytałem), chyba, że sami są fascynatami linuksa.
Z tą trzykrotną naprawą też bym nie przesadzał, bo obecnie te przepisy nie istnieją na poziomie ustawy bądź rozporządzenia.
Ustawy najprościej w sieci znajdziesz na http://www.sejm.gov.pl (tam są mimo wszystko najaktualniejsze)
No i doofftopikowałem ;) Sorki.

A wracając do tematu - jest już CUPS 1.3.3 (bodaj), może on coś pomoże, choć Lexmark, choć dość popularny, raczej trudno jest wspieralny przez brać linuksową (chyba z powodu zamknięcia specyfikacji).
Paidy

Widze ,że tutaj ostra dyskusja się wywiązała :-P
Drukarki oddawać nie chce ponieważ jestem z niej bardzo zadowolony (cena/jakość). Poszedłem trochę na łatwiznę i zainstalowałem windowsa i Debiana jednocześnie na czas rozwiązania mojego problemu.(Może nawet na zawsze ).
Dodatkowo mam problem z aparatem więc na czas moich problemów to będzie dobra alternatywa.
JarekMk
Beginner

Post autor: JarekMk »

Jakieś postępy? Mam tą samą drukarkę ;/
ODPOWIEDZ