1. samodzielna instalacja debiana

Pomoc dotycząca instalacji systemu
singollo

Post autor: singollo »

Na sam początek to zmniejsz sobie partycję Windowsową za pomocą systemowego menedżera dysków. Pod linuksem tego nie zrobisz, bo ntfs visty wygląda nieco inaczej niż xp. Ja miałem np. problem z utworzeniem partycji linuksa za pomocą fdisk (pomógł dopiero cfdisk).
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

Ja byłem w podobnej sytuacji - nowy laptop z windowsem preinstalowanym, oto co trzeba zrobić.

1. Utwórz kopie zapasową systemu - w menu start Windowsa powinieneś znaleźć specjalny program tworzący taką kopię dla twojego systemu wraz ze wszystkimi programami(windows+norton i wszystko co miałeś na starcie), i kreator wypali Ci to na płytki (u mnie były to 3 DVD) - wbrew pozorom bardzo się przydają. Często na laptopie działa tylko dokładnie ten windows z preinstalacji (zainstalowałem kiedyś standardowego xp to mi nie wykrywał prawie żadnego urządzenia (sieć,usb,cdrom itd) nie miałem nawet możliwości pobrać sterowników. A na preinstalowanym wszystko działa "Out of the box", tak jak na Debianie ;-).

2. Odpal jakiś livecd do partycjonowania (np. Paragon Partition Manager - jest świetny, bazuje na linuksie). I zmniejsz partycję Windowsową, ja zrobiłem tak:

Kod: Zaznacz cały

- ntfs windows (80GB)
- extended
--- ext3 linux / (10GB)
--- ext3 linux /home (20GB) 
--- swap linux (1GB)
3. Instalujesz Debiana na partycji /, podmontowujesz też /home i swap, instalujesz GRUBa w MBR.

Gotowe. :-)
singollo

Post autor: singollo »

To jeszcze powiedz jakiego windowsa partycję zmniejszałeś? Jeśli xp to się zgodzę. Zresztą po co korzystać z jakiś zewnętrznych programów i dodatkowo jeszcze je ściągać skoro masz narzędzie w systemie? Tak naprawdę to chyba jest tylko jeden program do partycjonowania certyfikowany do windows vista, ale teraz nie pamiętam jego nazwy. Korzystając z innych programów zawsze narażasz się na utratę danych.

Co do Windows backup zgadzam się całkowicie :) . Proponowałbym tylko użyć oprogramowania dostarczonego przez producenta laptopa (hp coś takiego posiada).
waldus86

Post autor: waldus86 »

OK. Zainstalowałem u siebie debiana 4.0 i git, ale teraz chciałbym, żeby pod debianem były widoczne partycje windowsowe(konkretnie jest to jedna partycja, partcja C). Jak to zrobić?? Jakie polecenia i w ogóle??
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

waldus86 pisze:ale teraz chciałbym, żeby pod debianem były widoczne partycje windowsowe(konkretnie jest to jedna partycja, partcja C). Jak to zrobić?? Jakie polecenia i w ogóle??
Nie użyłeś wyszukiwarki! Nie czytałeś tematów przyklejonych!

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=777
ODPOWIEDZ