Debian 2.01 i Windows XP

Pomoc dotycząca instalacji systemu
claudii87

Post autor: claudii87 »

mlyczek pisze: a na ntfs już trzeba trochę pokombinować, poza tym jest to trochę niebezpieczne.
a pod jakim względem tak myślisz, ntfs jest systemem plików z ksiegowaniem więc na pewno bezpieczniejszy od fat32. Chyba że masz na myśli coś innego.
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

claudii87, zapewne ma na myśli zapis na NTFS. Fakt, czasami to może powodować problemy, typu wymazanie pewnych danych, zastąpienie ich itp.
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

Ja osobiście działam dużo poprzez ntfs-3g, (kopiowanie dużych plików, backupy itp.) i jeszcze nigdy nie miałem najmniejszego problemu z utratą danych. Wydaje mi się że ta "plotka" o ntfs-3g powstała we wczesnych fazach rozwoju projektu, jednak teraz jest to już według mnie dopracowane narzędzie.
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

Ale tu nie chodzi o zapis na NTFSie. Stare LILO nie obsługuje zdajsie tego systemu plików. Więc partycje z Windows dla LILO nieistnieją. Wgranie NTFS3G raczej nic nie da :-/
kakadu

Post autor: kakadu »

Zawsze może doinstalować sobie nowego gruba - choćby ze źródeł. IMHO powinien to zainstalować na maszynie wirtualnej - bezpieczne i wygodne :-P
kraluk

Post autor: kraluk »

Hm... Ale jaki sens ma instalowanie Debiana 2.0?
Przecież to tak, jakby się chciało na dzisiejszych komputerach (~1.5 GHz, 512MB) instalować Windowsa 3.11 - przecież to się lekko mija z celem. Jak już ktoś wspomniał wcześniej, w świecie Linuksa, rok to bardzo dużo, a co dopiero 9 lat...
ODPOWIEDZ