flash i firefox to calkiem proste

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
kaladann

flash i firefox to calkiem proste

Post autor: kaladann »

witam pisze tego posta bo jakos wczesniej nie moglem znalezc skutecznej informacji
o tym jak na 64 bitowym etchu zrobic np flasha..z gory mowie ze opis kaki na operze +flash u mnie nie zadzialal jak i pare innych kombinacji. stracilem na etchu na to mnostwo czasu

tak wiec : jesli lubisz firefoxa to sie okazuje ze to jest B. PROSTE! wrecz trywialne

1) sciagasz firefoxa 32 bitowego ze stronki np. firefox.pl
2) sciagasz flash playera np z stronki wtyczek do firefoxa
3) rozpakowywujesz obydwa pakiety do osobnych katalogow gdzie chcesz
4) instalujesz z repo jesli jeszcze nie masz srodowisko 32 bitowe czyli:
a) ia32-libs
b) linux32
c) ia32-libs-gtk (tutaj tego pakietu nie ma w repo o ile pamietam wiec sciagasz go
z debian packages http://www.debian.org/distrib/packages i wyszukaj tego pakietu
5) w katalogu w ktorym masz rozpakowanego firefoxa jest katalog PLUGINS tam wchodzisz i kopiujesz do niego 1 plik z katalogu w ktorym rozpakowales wczesniej flash playera. Plik sie nazywa libflashplayer.so
6) uruchom firefoxa (przez ./firefox , nie firefox-bin)
7) to wszystko ; )

pozdr. uwagi komentarze mile widziane. jak zrobie jave jeszcze w tym firefoxie to bedzie w ogole git..

pozdro!
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Heh, dokładnie taki sam jest mój opis dla Opery. Zobacz, są podobne kroki z tymże, że nie rozpakowujemy nigdzie Opery tylko ją instalujemy normalnie w systemie. Trudno mi powiedzieć czemu akurat na Operze to nie działa...

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

is32-libs-gtk
powinno być
ia32-libs-gtk
Ale ta metoda również mi nie działa.
Zainstalowałem potrzebne pakiety, dowiązania porobione i przy próbie uruchomienia wyskakuje mi taka oto informacja:
tanatos@pavilion:~/Programy/firefox$ ./firefox
./firefox-bin: error while loading shared libraries: libgtk-x11-2.0.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
Już nie wiem co jest nie tak... Opera mi działa, ale żadne pluginy w niej nie działają, natomiast firefox w ogóle nie chce odpalić.... Może firefox musi być w jakimś specjalnym katalogu umieszczony? (gdzieś /usr/lib/...) ale mi się wydaje że to bez znaczenia.

W każdym razie mi nie działa...
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

tanatos pisze:
is32-libs-gtk
powinno być
ia32-libs-gtk
poprawiłem
nerwus

Post autor: nerwus »

A u mnie jest problem ... Po zainstalowaniu wszystkiego tak jak w opisie nie chce mi odpalać stronek ... tak jakby nie wykrywało połączenia .. :-/
lukkas

Post autor: lukkas »

kurde jak odpalam tego ff to dostaje cos takiego:

Kod: Zaznacz cały

#./firefox
./run-mozilla.sh: line 131:  4196 Błąd w obliczeniach zmiennoprzecinkowych
           "$prog" ${1+"$@"}
wszystko jest zainstalowane jak w opisie:

lukasz@debian:~$ aptitude search ia32-libs
i   ia32-libs                                                             - ia32 shared libraries for use on amd64 and ia64 systems
i   ia32-libs-gtk                                                         - gtk+ ia32 shared libraries
lukasz@debian:~$ aptitude search linux32
i   linux32                                                               - Wrapper to set the execution domain
blad wyskakuj ciagle taki jak opisalem wyzej. co zrobic? czytalem o wymaganiach dla firefoxa:

* jądro Linux w wersji 2.2.14 lub wyższej
* biblioteka glibc 2.3.2 lub nowsza
* biblioteka gtk+ 2.0.x lub nowsza
* XFree86-3.3.6 lub nowsze
ale u siebie nie moge zainstalowac np. glibc gdyz jest to pakiet wirtualny w systemie 64 ;/

nie moge uruchomic plugina flasha nigdzie, zadne opisy z tego forum nie dzialaja na etchu ;/ ten wydaje mi sie najbardziej wiarygodny a zarazem najprostszy ale tez nei dziala...

prosze o jakas pomoc

pozdrawiam,
Lukasz
Zablokowany